Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Vandaag is bekend geworden dat het aantal opgeleverde nieuwbouw woningen in 2009 hoger is dan in de tien voorgaande jaren. Het gaat om projecten die voor of tijdens de crisis gestart zijn. De vooruitzichten voor de toekomst zijn minder rooskleurig. Er worden momenteel veel minder vergunningen afgegeven. De daling is wel 26 procent. Momenteel staan er in Nederland 7.2 miljoen woningen.

De laatste tijd horen wij steeds vaker dat de prijzen zakken en dat er geen vraag meer is naar woningen. Dit is toch gek. Kan het niet zijn dat de banken gewoon moeilijker zijn met het geven van een hypotheek en dat kopers gewoon bang zijn?
 
De vraag naar woningen is nog steeds groot
 
Wanneer u op funda kijkt ziet u heel veel huizen te koop staan. Maar kijkt u maar eens goed wat er overblijft wanneer u uw specificaties heeft ingevoerd. Na een paar simpele eisen zakt het aantal aangeboden woningen aanzienlijk. Wanneer u een hoekwoning zoekt onder de 250.000 euro met garage dan kan het zijn dat u nog maar keus heeft uit 5 woningen.
 
Maar de prijzen dalen
 
Dit hoort u ook al maanden in het nieuws. Dit is ook wel waar, echter neemt het kadaster een gemiddelde van alle verkochte woningen. De dure huizen zakken aanzienlijk in waarde en slepen de normale woningen mee in de gemiddelde prijs. Op de volgende website kunt op een goed manier zien wat de prijs bij u doet.
 
Gaan de prijzen na de crisis waar omhoog?
 
Dit kan maar zo. De vraag naar goede betaalbare woningen is nog steeds groot. Momenteel liggen er veel projecten stil of hebben grote vertragingen. Er worden ook veel minder aanvragen gedaan voor het bouwen van nieuwe woningen. Wanneer straks de woningmarkt weer los komt zal dit gevolgen gaan krijgen. Een bouwer kan niet denken: de zon schijnt weer, hier ga ik een huis bouwen. Hij moet nog steeds eerst een vergunningen krijgen om te bouwen. Deze vertraging en de bouwtijd zal er straks dan ook voor zorgen dat de vraag weer groter wordt dan het aanbod. Een projectontwikkelaar of aannemer zal na de crisis zijn lesje ook wel hebben geleerd. Voorheen konden ze al bouwen als een deel van de woningen verkocht was. Of ze na de crisis dit risico nog gaan nemen zal de toekomst leren. Wellicht is de toekomst: eerst een koper en dan pas bouwen.

 

Mijnzzp.nl