Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Een opeenstapeling van de maatregelen die momenteel worden overwogen om de banksector te reguleren zou de economie zeer schaden, stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) donderdag. De lobbyvereniging baseert zich op een onderzoek van het Institute of International Finance (IIF) in samenwerking met de European Banking Federation (EBF), waaruit zou blijken dat de schade van de maatregelen in tien jaar tijd kan oplopen tot 4% minder economische groei in de eurozone en vijf miljoen minder banen.

Volgens het onderzoek, dat donderdag werd gepubliceerd, zouden de Verenigde Staten minder hard worden getroffen, met een vermindering van de economische groei met 2,5% in tien jaar. De nieuwe Nederlandse regering zou daarom behoedzaam te werk moeten gaan bij het invoeren van maatregelen tegen de bankensector, stelt de NVB. De organisatie waarschuwt dat Nederlandse en Europese banken een concurrentienadeel kunnen krijgen in het internationale speelveld.

De NVB verzette zich al eerder tegen plannen om een speciale bankbelasting in te voeren, om de kosten te financieren van eventuele overheidssteun bij een volgende crisis in de financiële sector. De organisatie is 'verheugd' dat de G20 eerder deze week niet tot de invoering van een dergelijke belasting besloot.

Volgens de NVB moeten toezichthouders prioriteit geven aan het versterken van de kapitaaleisen en liquiditeitseisen voor banken, die momenteel worden ontworpen door het comité van centrale banken in Bazel.


Bron Nieuws

 

Mijnzzp.nl