Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

GENEVE - Het passagiers- en vrachtvervoer in de luchtvaart is in de maand mei weer boven de niveaus van voor de economische crisis uitgekomen. Het passagiersvervoer nam met 11,7 procent toe vergeleken met mei 2009, het vrachtvervoer steeg met een dikke 34 procent.

Dat meldde brancheorganisatie IATA dinsdag. Volgens de IATA ligt het aantal vervoerde passagiers nu 1 procent hoger dan voor de crisis en het vrachtvervoer 6 procent.

De luchtvaartmaatschappijen hebben in mei ook weer capaciteit terug op de markt gebracht. De bezettingsgraad van de toestellen kwam uit op 76 procent en aangepast voor seizoensinvloeden op 78,7 procent.


Bezettingsgraad

''Dit is de zesde opeenvolgende maand dat aangepaste bezettingsgraad tegen de 79 procent ligt'', aldus IATA. Het afstemmen van de capaciteit op de vraag wordt de komende tijd de grote uitdaging voor de luchtvaart, stelt IATA.

In het vrachtvervoer werd 12,3 procent meer capaciteit ingezet, toch kwam de bezettingsgraad uit op een record van 55,7 procent.


Mei

Ook in mei bleek weer dat Europa wereldwijd gezien achterblijft. De Europese maatschappijen zagen in mei een stijging in het passagiersvervoer van 8,3 procent. Bij de Aziatische bedrijven was dat 13,2 procent, de Amerikaanse boekten 10,9 procent meer passagiers.

Luchtvaartmaatschappijen uit Latijns-Amerika zagen de vraag het meest toenemen. Zij boekten 23,6 procent meer passagiers, gevolgd door vliegmaatschappijen uit het Midden-Oosten (plus 17,5 procent) en Afrika (plus 16,9 procent).

Bron: nu.nl

 

Mijnzzp.nl