Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

De komende jaren zal de leegstand van kantoren verdubbelen. Dit voorspelt adviesbureau Twynstra Gudde, dat onderzoek deed naar 300 grootgebruikers op de kantorenmarkt die tezamen 25% van de kantoorruimte in gebruik hebben. Gebruikers geven de voorkeur aan nieuwbouw boven renovatie, omdat oude panden functioneel en technisch vaak niet voldoen.

De leegstand zal de komende 3 tot 5 jaar verdubbelen van 7,3 miljoen vierkante meter tot 15 miljoen`, meldt Jurgen van der Meer, adviseur huisvesting en vastgoed van Twynstra Gudde. Dit wordt veroorzaakt door een combinatie van de crisis en de opkomst van het nieuwe werken. Volgens Van der Meer is het vooral de crisis die de vraag naar kantoorruimte de komende jaren gaat bepalen. Van de kantoorgebruikers gaat 76% ervan uit hierdoor in de periode 2010-2013 te bezuinigen op huisvesting.

Zes van de tien ondernemingen heeft al bezuinigd op de huisvestingskosten en niemand wil meer uitbreiden. Behalve de crisis zal de vraag naar kantoorruimte waarin `het nieuwe werken` kan plaatsvinden vanaf juli 2011 een niet te onderschatten invloed op de markt hebben, aldus Van der Meer.


Bron bouwenwonen

 

Mijnzzp.nl