Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Het lukraak bouwen van kantoorgebouwen gaat aan banden gelegd worden. Voortaan is de bedoeling dat er eerst gekeken gaat worden of een bepaald bedrijf niet in een bestaand kantoorgebouw gehuisvest kan worden. Het is de bedoeling dat de afspraken voor september 2010 uitgewerkt worden in een gezamenlijk actieprogramma.

Op het moment staan erg veel kantoren leeg in Nederland. Dit zijn niet alleen oude locaties maar ook nieuwe gebouwen die nog nooit een huurder hebben mogen verwelkomen. De trend van bouwen en we zien wel wanneer we een huurder vinden lijkt dan ook verleden tijd.
 
Veel bedrijven huren het liefst een nieuw kantoorgebouw omdat dit een betere uitstalling heeft op het bedrijf. Naar 'oude' locaties word zelden omgekeken door bedrijven. Wanneer nieuwbouw relatief goedkoop is zal de keus van de bedrijven dan ook niet snel op een oud industrieterrein vallen.
 
Wat te doen met al die onverhuurbare kantoren?
 
In Arnhem is een oud kantoorgebouw van de AKZO in 2006 omgetoverd tot 69 appartementen. Dit is een mooi voorbeeld wat je allemaal kunt doen met oude kantoren. Helaas zullen niet alle kantoorgebouwen hier zich voor lenen. Ook is de bestemming van kantoor vaak een probleem. Om een bestemming te veranderen zal een mogelijke opdrachtgever zijn uiterste best moeten doen. Wat ook tegen kan vallen zijn de kosten van een mogelijke renovatie. Het gaat vaak om oude gebouwen die asbest bevatten of andere problemen hebben zoals te lage plafonds.

 

Mijnzzp.nl