Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Dozenschuiver versus gevestigde winkelier

Opkomst en ontwikkeling van e-commerce en de daarbij behorende webshops kan leiden tot een enorme kaalslag onder de gevestigde winkeliers in de binnenstad. Internetondernemer Foppe ten Broek wil daar niet medeplichtig aan zijn en biedt zelfstandige winkeliers met OutletKoop.nl de kans de dozenschuivers op internet in hun eigen domein te slim af te zijn. Met een camper bezoekt hij de Nederlandse binnensteden om winkeliers één voor één op het dreigende gevaar te wijzen.

Het wordt steeds meer praktijk dat klanten wel naar de winkel komen om de spullen te bekijken en te passen om ze vervolgens te bestellen op internet. Hier worden ze goedkoper aangeboden. Webwinkels kunnen dit doen omdat ze geen huur voor een winkelpand hoeven te betalen en dus minder kosten hebben. Het zijn vooral deze dozenschuivers die de bestaande detailhandel de das om doen. Als deze tendens doorzet en de klant niet kiest voor de betrouwbaarheid en de service van de bestaande winkelier bestaat het gevaar van kaalslag onder juist de gevestigde, zelfstandige winkeliers.

"En dat zou bijzonder jammer zijn, want wat valt er dan nog te winkelen in de binnenstad als alle pareltjes zijn verdwenen en we alleen nog maar terecht kunnen bij de grotere ketens", aldus Foppe ten Broek. "Uiteindelijk zullen ook de ketens er belang bij hebben dat de zelfstandige winkels hun hoofd boven water kunnen houden".

Deze ontwikkeling, die als een veenbrand thans door Nederland waart, ziet hij met lede ogen aan na zijn gesprekken met inmiddels bijna duizend winkeliers, die hij op zijn reis met camper door Nederland heeft bezocht. Samen met zijn vrouw Siena hebben ze inmiddels de provincie Groningen, Friesland, Drenthe, Noord-Holland en deels Zuid-Holland bezocht.

Foppe wil daarom alle zelfstandige ondernemers die nog hun eigen "echte" winkel drijven, aan een extra verkoopkanaal op internet helpen: www.outletkoop.nl. De site combineert het "oude" vertrouwde koopmanschap: kwaliteit, deskundigheid en service met het "nieuwe" van de internetmarketing.

OutletKoop.nl werkt als volgt: een winkelier biedt zijn artikelen aan op de site, altijd met korting. Foppe: "In zijn eigen winkel bereikt hij met kortingsacties maar een beperkt publiek, op OutletKoop.nl heeft hij heel Nederland als afzetmarkt." Een consument die op internet vindt wat hij zoekt, gaat vervolgens naar de winkel om het product te kopen."

De site biedt dus voordelen voor zowel de consument als de winkelier: de klant koopt nieuwe spullen met korting bij een betrouwbare en vakbekwame partij, voor de winkelier is het een extra verkoopkanaal met verwijzing naar zijn eigen winkel en site."

Foppe zal de komende week de rest van de provincie Zuid Holland bezoeken en te vinden zijn in plaatsen met een voldoende winkelbestand en zelfstandige ondernemers. Inmiddels heeft hij de fraaie muziekzaak Frerichs uit Spijkenisse en Lijstenmakerij Jan Bazen uit Brielle warm kunnen maken voor zijn concept. Ook ambachtslieden, een kaarsenmaker uit Gouda, een goud- en zilversmid uit Den Haag en een glasblazer uit Rotterdam, hebben belangstelling getoond.

"Deze pareltjes moeten we koesteren, want ze zijn noodzakelijk om het winkelbestand en daarmee de binnensteden aantrekkelijk te houden. Juist ook om de bevolking aan zich te binden", aldus ten Broek.

De afgelopen dagen zijn een verfwinkel uit Hoorn en een designwinkel uit Alkmaar nog toegetreden tot de site. Na Den Haag, Leiden, Gouda, Delft, Spijkenisse vervolgen komende week Foppe en zijn vrouw Siena hun reis in de provincies Zuid Hollland en Brabant met steden als Rotterdam, Dordrecht, Breda, Vlaardingen, Schiedam, Capelle aan de IJssel. Om per provincie letterlijk en figuurlijk het concept Outletkoop.nl aan de man brengen. Een internetwinkel waar je nieuwe artikelen koopt met een fikse korting. De site combineert het goede van twee werelden: de snelheid en het gemak van internet met de betrouwbaarheid, kwaliteit en service van de plaatselijke winkelier. OutletKoop.nl moet in korte tijd honderden zelfstandige winkeliers uit heel het land op de site verenigen en daarmee de grootste "echte" winkel op internet worden.

In dat opzicht lijkt OutletKoop op Markplaats.nl. Toch zijn er twee belangrijke verschillen, zegt Foppe. "De producten op OutletKoop.nl zijn zonder uitzondering nieuw en met korting te koop. Een ander belangrijk verschil is dat alleen geselecteerde winkeliers artikelen aanbieden. Dat betekent dat je als koper altijd met een betrouwbare en vakbekwame partij te maken hebt."

www.OutletKoop.nl
bron: nieuwsbank.nl

Mijnzzp.nl