Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Mensen aan het werk

Jetta Klijnsma van de PvdA heeft zich in een interview in het fd (abonnement) uitgesproken voor een verplicht pensioen voor alle werkende mensen inclusief zzp-ers. Klijnsma geeft aan dat de arbeidsmarkt erg veranderd is de afgelopen jaren, waardoor steeds meer mensen flexibel werken en het stelsel daarom aangepast zal moeten worden om toekomstige problemen te voorkomen.  Klijnsma geeft aan dat ze met diverse zzp-ers heeft gesproken die aangegeven hebben dat ze zelf vermogen en dus een pensioen opbouwen. Deze zzp-ers zitten volgens Klijnsma niet te wachten op een verplicht pensioen. Volgens Klijnsma zijn er echter ook veel zzp-ers die min of meer gedwongen worden om te werken als zzp-er en geen pensioen kunnen opbouwen. Voor deze groep zzp-ers moeten er volgens Klijnsma betere voorzieningen komen, zoals het verplichte pensioen.

Wie het artikel in het fd leest zal zien aan de reacties dat de meeste mensen dit plan niet ondersteunen. Zzp-ers en andere mensen geven aan dat ze zelf voor hun pensioen moeten zorgen als ondernemer. Ook wij delen de mening dat er geen sprake kan zijn van een verplicht pensioen, omdat ondernemers dit zelf moeten bepalen. Natuurlijk is het voor iedereen belangrijk om aan de oude dag te denken, echter is het verplichten van een pensioen geen goede zaak. Als er zzp-ers werken als zzp-ers omdat ze wellicht geen andere mogelijkheid hebben moeten deze zzp-ers ernstig nadenken over hun toekomst. Ondanks dat er zeker sprake is van flexibilisering op de arbeidsmarkt is het niet zo dat je alleen nog maar kan werken als zzp-er. Zzp-er worden moet een bewuste keuze zijn, waarbinnen de risico's voor de ondernemer zijn. De meeste zzp-ers bouwen geen pensioen op maar wel eigen vermogen, dat ze later kunnen aanspreken.

Afgelopen week was Klijnsma ook in het nieuws omdat gemeentes mogen gaan experimenteren om mensen uit de bijstand te krijgen. Het idee hiervan is dat mensen in de bijstand ondernemer mogen worden zonder dat ze hun uitkering kwijt raken. Hoe nobel het plan wellicht ook mag zijn, denken wij niet dat dit een oplossing zal zijn. Het worden van ondernemer of zzp-er kan niet afhankelijk zijn van het wel of niet ontvangen van een bijstanduitkering. Een echte ondernemer of zzp-er zal niet afhankelijk zijn van een uitkering om een bedrijf te kunnen starten.

In het televisieprogramma Jinek kwamen er afgelopen week dan ook behoorlijk wat reacties op de plannen van Klijnsma. Vooral de aanwezige Jan Smit was behoorlijk kritisch en sprak zich uit tegen de plannen. Het voorbeeld dat aangehaald werd binnen het programma was een vrouw in de bijstand, die nu ondernemer kon worden zonder dat ze haar uitkering kwijt zal raken. De opmerking van Jan Smit dat de vrouw in kwestie ander werk moest zoeken omdat blijkbaar niemand zit te wachten op diensten was volgens ons dan ook geheel terecht. Wij gunnen iedereen een eigen bedrijf maar dan wel als echte ondernemer en niet als nep ondernemer.

Mijnzzp.nl