Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Stratenmakers aan het werk

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een eigen bedrijf te starten. Op zich niet heel gek, want je bent je eigen baas en kunt vaak je eigen tijd indelen. Vooral dat laatste is voor veel mensen belangrijk. Een nadeel van zelfstandig ondernemer zijn, is dat je vaak niet verzekerd bent in geval van ziekte, maar wat doe je dan als je ziek wordt?

Zorg voor een buffer

We raden zzp’ers altijd aan om te zorgen voor een calamiteiten buffer. Word je plots langdurig ziek, dan is die buffer erg welkom. Wist je dat het mogelijk is om een buffer op te bouwen met meerdere zelfstandig ondernemers? Je legt maandelijks een bedrag in, samen met 20-50 ondernemers. Word je ziek? Dan schenken anderen jou een klein bedrag, zodat je toch nog een maandinkomen ontvangt. Op deze manier zorg je eigenlijk voor je eigen verzekeringmaatschappij.

Sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Kun je door ziekte tijdelijk niet werken? Dan heb je er goed aan gedaan als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afgesloten hebt. Dit doet niet iedereen, want de premie van een traditionele arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers bedraagt al snel 100 euro per maand. Tegenwoordig heb je daarom een flexibele inkomensverzekering. Dat is eigenlijk een speciale AOV voor zzp’ers. Sommige verzekeraars zorgen ook voor preventie. Ze helpen je vooruit en denken met je mee om te zorgen voor een zo snel mogelijke re-integratie.

Geen voorzorgsmaatregelen getroffen?

Als een werknemer ziek wordt, dan betaalt de werkgever de loon gewoon door. De werkgever kan een arbo-arts inschakelen om hem te ondersteunen bij wettelijke verplichtingen en arbo-gerelateerde zaken. Jij als zzp’er moet je boontjes echter zelf doppen! Jij bent je eigen baas, dus jij zult zelf voor oplossingen moeten zorgen. Als je onverhoopt ziek wordt en niets geregeld hebt, dan heeft de gemeente het BBZ. Het Besluit bijstand zelfstandigen verstrekt een krediet om de ziekteperiode te overbruggen. Je kunt hier enkel gebruik van maken als je bedrijf levensvatbaar is. Het doel van het BBZ is dat jij je bedrijf kunt voortzetten als je een tijdelijk financieel probleem hebt. De bedoeling is uiteraard dat je na enige tijd de bijstandsverlening niet meer nodig hebt.

Informatie aangeleverd door: bakxwagenaar.nl

Mijnzzp.nl