Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Kantoorgebouwen

Afgelopen week heeft staatssecretaris Wiebes aangekondigd de nieuwe wet-DBA te bevriezen tot 2018. Dit betekent dat opdrachtgevers en zzp-ers die gebruik maken van een modelovereenkomst, of die juist geen gebruik maken van een modelovereenkomst, zich voorlopig geen zorgen hoeven te maken. De Belastingdienst zal momenteel geen boetes of naheffingen opleggen op basis van de wet-DBA. Aangezien dat de aangepaste wet-DBA pas in 2018 opnieuw ingevoerd zal worden zal dit betekenen dat de invoering een taak is van het nieuwe kabinet.

Dit betekent dat de wet-DBA een belangrijk onderdeel kan zijn voor het aankomende verkiezingsprogramma, omdat de wet veel zzp-ers raakt. Staatssecretaris Wiebes heeft overigens wel aangegeven dat kwaadwillende opdrachtengevers en zzp-ers kunnen rekenen op boetes en naheffingen. Het is dus niet zo dat er momenteel een vrijbrief is voor opdrachtgevers en zzp-ers.

Minister Asscher heeft inmiddels aangegeven dat de wet-DBA ingesteld is om schijnzelfstandigheid te voorkomen, maar dat het zeker niet de bedoeling was om ondernemers te raken. Dit blijkt momenteel wel het geval het zijn. Veel opdrachtgevers en zzp-ers ervaren problemen met de wet-DBA. Minister Asscher heeft ook aangegeven de aankomende periode te gaan overleggen met sectoren die veel gebruik maken van zzp-ers om aparte regelingen te treffen. Deze gesprekken houden volgens Asscher ook in het bekijken of er versoepelingen mogelijk zijn met betrekking tot loondienst, zodat er geen sprake is van langdurige verplichtingen.

Dat de wet-DBA opdrachtgevers en zzp-ers raakt is onlangs nog eens duidelijk geworden uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Uit deze cijfers blijkt dat het aantal zzp-ers voor het eerst in jaren iets is afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek speelt de wet-DBA hierbinnen wellicht een belangrijke rol. Maar harde uitspraken hierover doet de het Centraal Bureau voor de Statistiek niet. Wel geeft het Centraal Bureau voor de Statistiek aan dat veel opdrachtgevers moeite hebben met de nieuwe wet en dat grote opdrachtgevers massaal zzp-ers lozen.

Mijnzzp.nl