Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

De noodroep van bouwvakkers is met de dag groter aan het worden.In heel Europa staan 2 miljoen banen op de tocht. Alle landen in Europa hebben erg veel last van de crisis. In Spanje zijn de huizen nu tot wel 50 procent gezakt in waarde. Veel nieuwbouwflats die massaal uit de grond zijn gestampt zijn nog steeds niet verkocht. Voor de vastgoedmarkt in het zuiden van Europa ziet het er dan ook niet goed uit.

Dat hierdoor geen vraag meer is naar bouwvakkers moge duidelijk zijn. Wanneer er in Europa niet snel wat gedaan gaat worden aan de problemen die de markt kent zal het probleem gaan doorwerken naar de toeleveranciers. Door heel Europa hoor je nu al geluiden dat er links en rechts massaal bedrijven het loodje leggen. Ook werken de zelfstandigen voor steeds lagere uurtarieven. Deze situatie is voor veel mensen niet lang meer vol te houden. In Nederland werken momenteel zzp-ers voor 13 a 14 euro per uur.

Wanneer gaan de banken inzien dat ze weer tegen normale rentes en voorwaarden hypotheken aan de klanten moeten gaan geven. De opslagen die de banken momenteel berekenen op bijvoorbeeld 3 maands euribor kunnen wel oplopen tot 3,5 procent. Dit was voor de crisis ongeveer 1,2 procent. Bedrijven en particulieren zullen pas weer massaal geld gaan lenen en besteden wanneer het goedkoper is.

Het is toch gek dat in Nederland overal projecten stil liggen omdat er geen huizen meer verkocht worden terwijl de woningnood nog steeds erg hoog is. Wanneer de mensen weer wat hoop krijgen in een betere toekomst en daardoor weer gaan besteden zal de voortdurende stagnatie in de bouw en bij hun toeleveranciers hopelijk weer snel aantrekken.

Mijnzzp.nl