Avatar van Team Mijnzzp

Bouwcontainers

Lijkt het je leuk om als ZZP'er aan de slag te gaan? Dat is helemaal geen slecht idee, maar over het zijn van ZZP'er heersen er veel fabels. In dit artikel gaan we enkele van die fabels noemen en vervolgens onderbouwen met feiten. Zodat je een weloverwogen keuze kunt maken om als ZZP'er te gaan werken.

Als ZZP'er spreek je bijna geen mensen: valkuilen

In de meeste gevallen klopt dit helemaal niet. Natuurlijk hangt dit helemaal af van wat voor soort type ZZP'er je bent. Dus die generalisatie kan sowieso niet gemaakt worden. Natuurlijk heb je bepaalde zzp-beroepen waarbij je minder mensen spreekt dan wanneer je in loondienst zou zitten. Bijvoorbeeld als je een tekstschrijver bent, of websites bouwt, maar dit voornamelijk vanuit huis doet. Dan is het inderdaad zo dat je niet veel mensen spreekt. Maar het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld een klusjesman bent en bij mensen op bezoek gaat. Dan spreek je juist weer heel erg veel mensen. Het verschil met loondienst is natuurlijk wel dat je dan veel verschillende soorten mensen spreekt. Maar als je een klusjesman bent die in loondienst werkt, is het ook niet altijd zo dat je een vast groepje collega's altijd spreekt. Daarnaast kun je als ZZP'er natuurlijk ook gedetacheerd worden. Dan werk je in principe met een vaste groep mensen. Ook in die gevallen is het dus niet zo dat je als ZZP'er bijna geen mensen spreekt. Als we naar de feiten kijken ligt dit dus een stuk genuanceerder dan wat de fabel ons doet geloven.

Zzp: je hebt geen zekerheid

Ook dit is geen harde waarheid. Natuurlijk is het zo dat je als ZZP'er afhankelijk bent van opdrachten. Dat ontkent niemand en is ook een van de bekende valkuilen voor startende ZZP'ers. Het is echter een misvatting om te stellen dat je nooit zekerheid hebt. Als je als ZZP'er namelijk een paar vaste opdrachtgevers hebt, dan is de kans groot dat je wel van die zekerheid bent voorzien. Natuurlijk kan er dan een opdrachtgever wegvallen, maar dat wil nog niet meteen zeggen dat er geen zekerheid is. Bovendien kun je je in het ergste geval ook nog verzekeren tegen winstverlies. Dus ook op die manier kun jij je als ZZP'er een beetje indekken. Er zijn dus meerdere mogelijkheden om wel te profiteren van die zekerheid.

Bovendien: ook in loondienst heb je tegenwoordig bijna geen zekerheid meer. De reden hiervoor is dat er tegenwoordig veel minder vaste contracten worden gegeven. Voor een werkgever hangen er veel risico's aan een vast contract. Vaak moeten ze namelijk een hele goede reden hebben om je te ontslaan. En kunnen ze niet een goede reden geven: dan moeten ze vaak een bepaald bedrag betalen. Om die reden heb je tegenwoordig in loondienst ook niet zoveel zekerheid meer.

Als ZZP'er moet je heel sociaal zijn

Ook dit hangt af van wat voor type ZZP'er je bent. In veel gevallen moet je als ZZP'er inderdaad sociaal zijn. Bijvoorbeeld als je bij mensen over de vloer komt om producten te verkopen. Of als je vaak klanten ontvangt voor je activiteiten. Maar lang niet in alle branches is dat noodzakelijk. Als je bijvoorbeeld voornamelijk vanuit huis werkt, dan hoef je juist als ZZP'er helemaal niet sociaal te zijn. Tegenwoordig wordt er namelijk veel via internet geregeld. Dit scheelt aan de ene kant reiskosten, maar is voor beide partijen ook wel zo handig. Dus dan zou er zelfs gesteld kunnen worden dat je als ZZP'er minder sociaal hoeft te zijn dan wanneer je in loondienst werkt. In loondienst heb je namelijk gezamenlijk pauzes met andere collega's. Dat zijn juist momenten waarop je enigszins verplicht wordt om sociaal te zijn.

Altijd je eigen uren bepalen

Veel mensen zijn in de illusie dat je als ZZP'er altijd je eigen uren kunt bepalen. Natuurlijk heb je meer speling dan als je in loondienst werkt, maar het is echt niet zo dat je dit altijd maar kunt kiezen. Soms moeten er namelijk bepaalde klussen worden afgerond in een bepaalde tijdsperiode. Je kunt dan niet altijd je eigen uren bepalen. Ook kan het zo zijn dat je moet samenwerken met andere mensen. Ook in die gevallen is het niet zo dat je altijd maar je eigen uren kunt bepalen. Het is dus een misvatting om dat zomaar te denken. Er zijn altijd bepaalde aspecten waar je rekening mee moet houden.

Het is zwaarder dan in loondienst werken

Ook dit verschilt in wat voor ZZP'er je bent. Als ZZP'er kun je vaak wel op verschillende tijden gebeld worden. Ook buiten de zogenaamde kantooruren om. Als er bijvoorbeeld problemen zijn, maar ook in vele andere gevallen. Dus wat dat betreft moet je al ZZP'er vaak op meerdere tijden beschikbaar zijn. Dat is dus wel een nadeel als het gaat om het zijn van ZZP'er. Maar in sommige gevallen kan het juist ook zo zijn dat je als ZZP'er helemaal geen zwaar werk hoeft te verrichten.

Mijnzzp.nl