Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Mijnzzp blijft maar doorgroeien en het is voor ons steeds moeilijker om in de gaten te houden of de foto's die geplaatst worden door onze leden wel rechtenvrij zijn. Wij proberen ons zelf en onze leden te beschermen tegen mogelijke problemen door het plaatsen van een foto die wellicht niet rechtenvrij is.
 
In Nederland spreken wij meestal niet over copyrights maar over Auteursrecht. Artikel 1 van het Auteursrecht luidt: "Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld."

Vooral bij foto's kan er nogal eens wat misgaan. Veel mensen denken dat als er geen merk of logo op de foto staat deze rechtenvrij is en ze deze dan mogen gebruiken. Dit kan vervelende gevolgen hebben omdat er bedrijven bestaan die hun foto's actief opsporen en dan een rekening sturen naar de gebruiker van de foto. Dit kan dan voor de gebruiker van een foto tot hoge kosten en rechtzaken lijden.

Wat doen wij om problemen te voorkomen met foto's
 
Wanneer iemand een foto wenst te plaatsen op Mijnzzp moet men aangeven dat deze foto rechtenvrij is voordat deze geplaatst kan worden. Dit doen wij omdat wij anders ook problemen kunnen krijgen wanneer een niet rechtenvrije foto geplaatst wordt op Mijnzzp.
 
Auteursrecht. Hoe was het ook al weer?
 
Als iemand een foto of afbeelding maakt, dan krijgt die persoon het alleenrecht om deze openbaar te maken en het alleenrecht om deze te verveelvoudigen.
 
Als een foto of afbeelding overal op internet staat, betekent dat niet dat u deze zomaar mag gebruiken. Ook als u de foto van een stockphoto site haalt, geeft dat geen garantie dat u de foto mag gebruiken.
 
Als u heeft betaald om een foto of afbeelding te laten maken of ontwerpen, betekent dat niet automatisch dat u daar ook het auteursrecht over heeft.
 
Het is dus niet toegestaan om een foto of afbeelding te publiceren zonder toestemming van de houder van het auteursrecht. Daarom vragen wij u expliciet om toestemming om deze foto of afbeelding op Mijnzzp.nl te mogen plaatsen.
 
In Nederland bestaat er (helaas) nog geen 'fair use' policy.
Lees meer op https://nl.wikipedia.org/wiki/Auteursrecht

 

Mijnzzp.nl