Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Kleine ondernemers zijn een stuk positiever dan een jaar terug. De vertrouwensindex is, na een dieptepunt in het voorjaar van 2009 (53%), gestegen naar 72%. Voor dit jaar wordt omzet- en winstgroei verwacht.

Die groei komt niet uit goed economisch beleid, daar zijn de ondernemers negatief over. Slechts 16 % heeft vertrouwen in de politiek – dat is lager dan in 2009. Blijkt uit onderzoek van EIM. Het onderzoeksbureau voorziet dat de afzetgroei op de wereldhandel voor kleine ondernemers slechts 0,5% toeneemt, tegen 2,25% bij het grootbedrijf. Grote ondernemers profiteren sterker van de groei van de export (+5,75%).
Volgens EIM hebben kleine ondernemers verder veel last van de krimp van de bouwproductie (-8,5%) en terughoudende consumenten. Het onderzoeksbureau denkt dat in 2011 de groei van het klein- en het grootbedrijf weer in pas lopen.
De banenkrimp zet dit jaar door. 90.000 banen verdwijnen binnen het MKB – veelal door natuurlijk verloop.
De industrie, de groothandel, de transport- en communicatiesector en de financiële en zakelijke dienstverlening kunnen de meeste groei verwachten in 2010. Bouwsector en ondernemingen die zich richten op de consument krijgen harde klappen.


Bron Het Financieele Dagblad

 

Mijnzzp.nl