Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Het UWV heeft heel wat werklozen de afgelopen jaren geholpen om te starten als zelfstandige. Vaak kregen werklozen het advies om te starten als zzp-er. Het gaat hier dan vaak om werklozen die nog moeilijk aan het werk komen bij een werkgever.

In de afgelopen jaren  zijn er ongeveer 27.000 werklozen gestart als zzp-er met hulp van het UWV. Deze starters kregen dus meestal een uitkering van de overheid. Het UWV hielp deze nieuwe ondernemers mee om te kunnen starten met hun bedrijf. Het ging echter mis toen de nieuwe starters hun opgave deden bij de belastingdienst. De starters gaven verschillende gewerkte uren op bij het UWV en de belastingdienst.

De belastingdienst was niet soepel voor deze nieuwe groep zzp-ers en ging naheffingen en soms boetes opleggen. Deze groep is dan ook door het UWV op het verkeerde been gezet, meldt de nationale ombudsman. Inmiddels heeft een deel van de nieuwe starters een brief gehad van het UWV om tot een oplossing te komen.

Laten wij hopen dat er voor deze groep snel een goed oplossing komt. Deze extra onzekerheid kan niemand gebruiken. De overheid is inmiddels ook op de hoogte van deze rare gang van zaken en roept dan ook op om tot een snelle oplossing te komen voor de gedupeerde starters.

Update van 7 April

Intussen is bekend geworden dat u het maar zelf moet uitzoeken. De bewijslast blijft bij de ondernemer liggen, zo maakte de bewindsman vandaag bekend.

 

Mijnzzp.nl