Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Vorige week was er een oproep van de brandweer om alle nieuwbouw huizen te verplichten tot het installeren van een sprinklerinstallatie. Er lijken steeds meer instanties in Nederland ergens een mening over te moeten hebben. Natuurlijk moeten zaken gecontroleerd worden en is er toezicht nodig. Maar gaan we niet te ver?

Als we eens naar de brandweer kijken. Die roepen op om alle nieuwe huizen te voorzien van sprinklerinstallaties. We hebben in Nederland al te maken met een huizenmarkt die totaal op slot zit. Dit komt mede doordat de prijzen van de huizen hoog zijn. De met goede bedoelingen gegeven oproep van de brandweer zou grote gevolgen hebben op de prijs van een huis. Een sprinklerinstallatie kost toch wel minimaal 10.000 euro en zal dan jaarlijks onderhouden moeten worden. Dit drijft weer de prijs op van nieuwbouw. Een paar jaar terug zijn er al nieuwe regels ingevoerd in het bouwbesluit dat plafonds hoger moeten worden in woningen. Door dit soort maatregelen worden de prijzen van de woningen iedere keer maar hoger.
 
De verplichting voor een energie certificaat bij de verkoop van uw huis is ook zo'n maatregel die de mensen weer extra geld kost. Mensen worden onzeker van dit soort verplichtingen en niet veel mensen lijken er op te zitten wachten. Er is bijna niemand die er gebruik van maakt. De hoeveelheid energie die u verbruikt in uw woning is tenslotte voor een groot deel uw verantwoordelijkheid. De kachel hoeft niet te branden als u er niet bent. Waarom moet alles toch verplicht geregeld worden.
 
Niet alleen in de huizenmarkt speelt het
 
Als we naar het verkeer kijken zien we ook hetzelfde. Steeds zien we van die programma's op televisie waar mensen gestopt worden door de politie omdat ze iets verkeerd gedaan hebben. Natuurlijk is ook op de weg toezicht nodig maar hier slaan we toch ook een beetje door.
 
We horen steeds dat er minder verkeersslachtoffers moeten vallen. Natuurlijk is dat ook zo. Maar je hoort nooit hoeveel verkeersbewegingen er wel niet zijn per jaar. Dit zijn er ontelbaar veel en dus vallen er slachtoffers in het verkeer. Een van de oplossingen is ons minder hard te laten rijden en overal te controleren. Ook hier is er toch sprake van een maatschappelijk risico? Als we met zijn allen willen dat er nooit meer slachtoffers vallen moeten we gewoon al het verkeer verbieden.
 
Hier boven staan een paar voorbeelden van overmatige regelgeving. We leven allemaal op een klein stukje land en zullen moeten accepteren dat niet alles goed kan gaan en ook dat mensen zelf een vrije keus moeten hebben. Moeten we nu werkelijk iedereen verplichten om een sprinklerinstallatie in huis te bouwen omdat er verhoudingsgewijs een paar huizen per jaar in de brand gaan? Verschillende instanties komen steeds weer met nieuwe regeltjes en lijken soms niet helemaal meer door te hebben dat mensen hier ook echt naar luisteren.
 
Tegenwoordige is het nieuws binnen een paar minuten in onze huiskamer. Wellicht is een van de redenen dat er op het moment minder huizen en auto verkocht worden de overheid zelf. We horen steeds tegenstrijdige berichten in het nieuws. De ene keer gaat de overdrachtsbelasting er af en de andere keer de hypotheekrente weer. Een auto kunt u ook al niet meer kopen want de B.P.M. gaat er af of niet. Een auto kopen met een te grote motor is ook dom want iedereen gaat electrisch rijden. Dit soort informatie maakt de mensen bang en zal er alleen maar aan bijdragen dat de economie nog langer op zijn gat blijft liggen. De mensen in Nederland kunnen zelf ook nadenken en er is niet altijd een instantie nodig die ons vertelt wat wel of niet goed is.

Mijnzzp.nl