Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Wanneer u als zelfstandige werkt moet u zich goed bewust zijn van de risico doe u loopt. Wanneer u ingehuurd bent door een opdrachtgever en er gaat iets mis kunt u aansprakelijk gesteld worden. Immers: u voert de klus als ondernemer uit. Wanneer een opdrachtgever iets verlangt van u en u bent het er niet mee eens laat de zaken dan vastleggen. Zo kunt u later aan tonen dat het niet uw fout is geweest.

Het is belangrijk dat u een goed verzekering afsluit voor uw onderneming. In de bouw heb je een zogenaamde CAR verzekering. Dit is een Construction All Risks verzekering. Laat u goed voorlichten wat deze verzekering dekt.
 
Deze verzekering dekt bijvoorbeeld wel de fout die u gemaakt heeft maar niet de gevolgschade. Stel, u sluit een kraan aan in een woning op de tweede verdieping en deze gaat lekken. U bent dan verzekerd voor de kraan maar niet voor de vervolgschade. Al het water wat naar beneden is gelopen en veel schade aan de woning beneden heeft veroorzaakt is niet verzekerd. Dit zal een dure grap worden. Laat u dus altijd goed voorlichten over welke verzekeringen u nodig heeft.
 
Het komt helaas voor dat de zzp-er soms misbruikt wordt door zijn onervarenheid. Leg altijd vast wie waarvoor verantwoordelijk is. Dit kan u later heel veel ellende schelen. Wanneer u een offerte afsluit moet u ook uw best doen om een goede omschrijving van de werkzaamheden te geven. Doe dit ook met eventuele risico die u voorziet bij werkzaamheden.
 
Het is goed om voor de aanvang van een klus alles netjes vast te hebben leggen. Dit komt niet alleen zeer professioneel over maar u geeft ook aan dat u duidelijkheid wenst. Stel, een u voert een grote verbouwing uit en u moet alle werkzaamheden uitvoeren behalve het loodgieters werk. De opdrachtgever kent zelf een goede loodgieter. Omschrijf dan in uw offerte dat u geen enkel verantwoordelijkheid neemt voor de werkzaamheden van de loodgieter of eventuele schade later. Stel. u heeft de verbouwing klaar en een jaar later blijkt een leiding boven het plafond te lekken. Dit zal dan gemaakt moeten worden. U kunt dan aantonen dat dit niet uw verantwoordelijkheid is en kunt de extra werkzaamheden gewoon opnieuw factureren.
 
Wanneer u afspraken maakt over een tijdsbestek dat de werkzaamheden klaar moeten zijn en dit kunt u niet halen doordat iemand anders zijn werkzaamheden nog niet klaar heeft wilt u daar later niet op aangesproken worden. Helaas komen dit soort zakken maar al te vaak voor. Een eventueel probleem dient zich vaak pas voor wanneer de klus bijna klaar is.

 

Mijnzzp.nl