Persberichten

Avatar van Team Mijnzzp

Op 26 mei 2011 heeft de rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan over twee spamboetes (adverterenisgratis.nl). OPTA had een directeur van eenmanszaak Serinco Benelux een boete opgelegd van EUR 150.000,- voor het versturen van commerciële berichten zonder duidelijke voorafgaande toestemming van ontvangers. Daarnaast had OPTA de directeur een boete opgelegd van EUR 100.000,- voor het niet bieden van een werkende afmeldmogelijkheid.

De rechtbank vernietigt deze laatste boete omdat OPTA naar de werking van afmeldmogelijkheid geen gericht onderzoek heeft uitgevoerd en deze overtreding niet voldoende heeft bewezen. De boete voor de verzending van de e-mailberichten laat de rechtbank volledig overeind.

Boete voor verzending


De overtreder had aangevoerd dat de e-mailadressen die OPTA bij hem had gevorderd, niet zouden zijn gebruikt voor de verzending van de ongevraagde e-mailberichten. Verder stelde hij dat het onderzoek te lang had geduurd en dat OPTA geen rekening had gehouden met zijn verblijf in het buitenland, waardoor hij niet in staat was om op tijd te reageren op het boeterapport. De rechtbank haalt een streep door deze verweren. De rechtbank is bovendien van oordeel dat OPTA het bedrijf terecht als overtreder heeft aangemerkt. Het begrip verzender moet volgens de rechtbank ruim worden uitgelegd. De rechtbank vindt het vooral van belang dat de directeur bepaalde aan wie de berichten werden verzonden.

De rechtbank gaat verder in op de manier waarop OPTA de boetehoogte heeft vastgesteld. De rechtbank is van mening dat OPTA terecht heeft geconstateerd dat sprake is van een ernstige overtreding. Het gaat om een groot aantal verzonden berichten en de duur van de overtreding is erg lang. OPTA had eerder aan de overtreder een waarschuwing gegeven. De periode waarvoor die waarschuwing gold, had OPTA niet mogen meetellen bij de periode van overtreding waarvoor OPTA een boete gaf. Voor de vaststelling van de boetehoogte maakt dat geen verschil, volgens de rechtbank.

bron: nieuwsbank

 

Mijnzzp.nl