Persberichten

Avatar van Team Mijnzzp

De daling van het aantal woninginbraken heeft zich ook in het eerste kwartaal van 2015 doorgezet. In de periode januari-maart  2015 vonden er 18 procent minder inbraken plaats dan in dezelfde periode vorig jaar. Sinds 2012 daalt het aantal voortdurend. Dat maakte minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie bekend in Zoetermeer bij de aftrap van de Nationale Inbraakpreventieweken.

De Nationale Inbraakpreventieweken zijn een initiatief van verschillende fabrikanten, het Verbond van Verzekeraars en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Doel is om woningbezitters bewuster te maken van de risico’s op woninginbraak.  En om hen te stimuleren preventieve maatregelen te nemen, zoals een goed slot of goede buitenverlichting. De initiatiefnemers roepen doe-het-zelfwinkels, sleutelspecialisten, beveiligingsbedrijven en ijzerwarenwinkels op om zich in deze periode extra te laten gelden door bijvoorbeeld aanbiedingen en kortingen op artikelen die inbraak en diefstal tegengaan.

Deze actie is een goed voorbeeld van de aanpak van woninginbraken. Dit kan alleen als alle betrokken partijen, zowel publiek en privaat, goed samenwerken. Waarbij zowel repressie, het oppakken van daders, als preventie belangrijk zijn. En bij dat laatste spelen burgers een belangrijke rol. Door de deur consequent op slot te doen, worden er al veel inbraken voorkomen.

Minister Van der Steur vindt de nationale preventieweken daarom een uitstekend initiatief: “Ik heb begrepen dat dit een in de maanden mei en november terugkerend fenomeen moet worden. Dat juich ik uiteraard van harte toe, zoals elk initiatief dat gericht is op afname van het aantal woninginbraken.  Want  de scherpe daling is natuurlijk fantastisch, maar het absolute aantal inbraken stem nog niet tot tevredenheid, dus volledige inzet blijft nodig. ”

Aantal woninginbraken:

          1ste kwartaal            Totaal

  • 2012      25.986         91.583
  • 2013      25.325         87.158
  • 2014      21.953         70.651
  • 2015      18.063 

Mijnzzp.nl