Persberichten

Avatar van Team Mijnzzp

Maak online aangifte makkelijker voor ondernemers

D66 wil dat ondernemers voor meer zaken online aangifte kunnen doen bij de politie. Nu kan dat al voor eenvoudige zaken, maar moet een winkelier die informatie heeft over de dader nog steeds naar het politiebureau. Omdat kleine ondernemers dan vaak hun zaak moeten sluiten, zien ze in driekwart van de gevallen af van aangifte. D66 wil dat in de toekomst ook kleine vergrijpen met daderinformatie, zoals winkeldiefstallen, online gedaan moet kunnen worden. Een winkelier kan dan opnames van beveiligingscamera's via internet naar de politie sturen.

D66 hoopt zo ondernemers te bewegen vaker aangifte te doen, en zo de politie een beter beeld van lokale criminaliteit te geven en preventiemaatregelen te treffen.

D66 presenteerde het idee vanochtend bij een ontbijt voor ondernemers in Almere, als onderdeel van een tienpuntenplan om ondernemen te stimuleren.

Drempel

D66 kandidaat Kees Verhoeven, nu nog directeur van MKB Amsterdam ziet waar het misgaat in het huidige systeem: "Veel ondernemers zien het nut van online aangifte nu te weinig in, omdat ze ten onrechte denken dat er toch niets mee gebeurd. Maar voor de politie is de informatie belangrijk. Grotere zaken aangeven op het politiebureau kost veel tijd, zeker voor kleine ondernemers die hun zaak niet zomaar alleen kunnen laten."

Online aangifte

D66 wil daarom dat aangifte doen via het internet uitgebreid moet worden. Ook lichtere misdrijven zoals winkeldiefstal met daderinformatie zouden via een beveiligd systeem online moeten kunnen worden gemeld vanuit de bedrijfscomputer, zeker als ze bij herhaling voorkomen. "Dat scheelt de politie tijd en geld die zij nu kwijt is aan het opnemen van aangiften op het bureau," aldus D66 kandidaat Magda Berndsen, scheidend korpschef in Friesland. D66 bespaart in de CPB berekeningen ruim honderd miljoen euro door de politie efficiënter te organiseren. Dat geld wil D66 investeren in meer blauw, maar ook in dit soort innovatie bij de politie.

Bron Nieuwsbank

 

Mijnzzp.nl