Persberichten

Avatar van Team Mijnzzp

Als het buiten koud is wil de mens het graag warm hebben. En omgekeerd, als het te warm is willen we verkoeling. We zijn eraan gewend geraakt om die wensen in onze woning bijna naar believen te realiseren. We doen dat met apparaten, die met inzet van gas of elektriciteit de gewenste temperatuurniveaus verwezenlijken, los van de heersende buitenomstandigheden.

C.Zijdeveld Dat ging heel anders toen energie niet zo gemakkelijk beschikbaar was. ...Die bouwwijze, waarbij gebouwen in de winter als vanzelf warm en in de zomer koel blijven wordt passief" genoemd. Passief", omdat het bij een goed ontwerp inderdaad in hoge mate vanzelf gaat."

Chris Zijdeveld, voorzitter van de Stichting PassiefBouwen.nl (zie foto), legt in een toegankelijk geschreven artikel de grondbeginselen van passief bouwen uit. En hij geeft aan dat energieneutraal bouwen, de "nulwoning", niet zo ver weg is als je eenmaal de juiste basis hebt gelegd: Passieve gebouwen zijn dus thermisch comfortabeler en hebben een zeer goede kwaliteit binnenlucht. Ze zijn ook extreem energiezuinig. Voor woningen minder energie voor verwarming dan 15 kWh/m^2 per jaar (1500 kWh of 150 m^3 aardgas voor een gemiddelde woning).

Zijdeveld legt uit dat een warmtepomp in combinatie met een paar vierkante meter aan fotovoltaische panelen in de energievraag van een passiefwoning kan voorzien, waarmee de nulsituatie is bereikt. Zo gemakkelijk en dichtbij is dat al.


Meer informatie op www.passiefbouwen.nl

Bron nieuwsbank

 

Mijnzzp.nl