Security Specialist (ICT)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep security specialist (ICT)
Een belangrijk beroep binnen de ICT-sector
Wat doet een security specialist ICT
Diverse werkzaamheden security specialist:
Film cyber security specialist:
Film Cybercriminaliteit:
Opleidingen tot security specialist ICT
Bedrijven waar een security specialist ICT werkzaam kan zijn
Competenties security specialist ICT
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als security specialist ICT
Arbeidsvoorwaarden en salaris security specialist ICT
Eigen bedrijf starten als Security Specialist (ICT)
Boekhoudprogramma vergelijken Security Specialist (ICT)

Beroep security specialist (ICT)

Een security specialist is een beveiligingsexpert binnen de ICT-sector, die verantwoordelijk is voor het beveiligen en beschermen van informatie. Het beroep security specialist is aan te merken als een belangrijk beroep, omdat veel bedrijven, instellingen en overheden te maken hebben met informatie die niet toegankelijk mag zijn voor onbevoegden. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een security specialist het beste omschrijven als het beschermen van computernetwerken en het beschermen van websites. Veel bedrijven werken met vertrouwelijke informatie, die voor buitenstaanders interessant is. Een security specialist zorgt er dan ook voor dat mogelijke aanvallen op een netwerk tegengegaan worden. Maar ook het voorkomen dat aanvallen plaats kunnen vinden is een belangrijke taak als security specialist. De ICT-beveiliging van organisaties heeft niet alleen te maken met mogelijke aanvallen van buitenaf. Ook het onbewust binnenhalen van virussen door werknemers kan een risico vormen voor organisaties. Over het algemeen is het dan ook zo dat een security specialist ook verantwoordelijk is voor het opstellen van een veiligheidsprotocol. Aan de hand van het veiligheidsprotocol kunnen werknemers zien wat ze kunnen doen om mogelijke problemen te voorkomen. Een mogelijke preventieve maatregel kan bijvoorbeeld zijn het blokkeren van bepaalde websites binnen het netwerk om problemen te voorkomen. Een security specialist is dus op een brede manier gespecialiseerd in cybersecurity. Cybersecurity moet gezien worden als een pakket van maatregelen dat ingezet kan worden om veiligheidsrisico's te voorkomen. Cybersecurity heeft over het algemeen betrekking op het beveiligen van netwerken, systemen en informatie binnen de organisatie. Daarnaast heeft cybersecurity betrekking op voorlichting, omdat goede voorlichting ernstige veiligheidsproblemen kunnen voorkomen.

Een belangrijk beroep binnen de ICT-sector

Een security specialist kan dus aangemerkt worden als informatiebeveiliger. Het beveiligen van online-data is tegenwoordig niet meer te onderschatten voor bedrijven, overheden en particulieren. Als criminelen op wat voor manier dan ook toegang hebben tot bepaalde informatie kan de schade flink oplopen, omdat de meeste organisaties met veel vertrouwelijke informatie te maken hebben. Criminelen, zoals mogelijke hackers zijn iedere dag op zoek naar zwakheden, waardoor er bepaalde informatie gestolen kan worden. Dit kan bijvoorbeeld om mailadressen gaan of ander gegevens, zoals het koopgedrag of bankgegevens van consumenten. Een security specialist is dan ook iedere dag bezig om mogelijke lekken of zwakheden in netwerken op te kunnen sporen. Omdat een security specialist ook veel te maken heeft met computernetwerken kan een security specialist in sommige gevallen ook aangemerkt worden als netwerkbeheerder.

Wat doet een security specialist ICT

Als security specialist ben je, zoals eerder omschreven, niet alleen verantwoordelijk voor het ontwikkelen, implementeren en uitvoeren van beveiligingswerkzaamheden, omdat een security specialist in de meeste gevallen ook verantwoordelijk is voor het analyseren van mogelijke veiligheidsrisico's. Mogelijke veiligheidsrisico's die een security specialist vindt worden in kaart gebracht, waardoor het management van de organisatie maatregelen kan doorvoeren, zodat problemen voorkomen worden. Als security specialist ben je over het algemeen op een brede manier betrokken bij online beveiligingswerkzaamheden, omdat het beveiligen van data niet alleen betrekking heeft op computernetwerken. Denk bijvoorbeeld ook aan het geven van adviezen met betrekking tot de beveiliging van een website. Een ander voorbeeld is het geven van adviezen met betrekking tot het op een veilige manier opslaan van gegevens in databases. Een security specialist is dus niet alleen gespecialiseerd in netwerkbeveiliging, maar ook in computerbeveiliging. Hier zijn enkele taken die een specialist typisch uitvoert:

  • Risicoanalyse: Een ICT security specialist voert uitgebreide risicoanalyses uit om potentiële beveiligingsrisico's te identificeren die van invloed kunnen zijn op de informatiesystemen. Ze beoordelen de kwetsbaarheden en bedreigingen, evalueren de potentiële impact en waarschijnlijkheid van incidenten en bepalen de risiconiveaus.
  • Beveiligingsbeleid en procedures: De security specialist helpt bij het ontwikkelen en implementeren van beveiligingsbeleid en procedures binnen een organisatie. Ze definiëren de beveiligingsstandaarden, richtlijnen en best practices en zorgen ervoor dat deze worden nageleefd door het personeel.
  • Netwerk- en systeembeveiliging: Ze zijn verantwoordelijk voor het implementeren en beheren van beveiligingsmaatregelen op netwerken en systemen om ongeautoriseerde toegang en inbreuken te voorkomen. Dit omvat het configureren van firewalls, het instellen van toegangscontrolesystemen, het implementeren van versleutelingstechnieken en het monitoren van netwerkactiviteiten.
  • Beveiligingsaudits en tests: De security specialist voert regelmatig beveiligingsaudits en tests uit om de beveiligingsmaatregelen en processen van een organisatie te evalueren. Ze identificeren zwakke punten en aanbevelingen voor verbetering en zorgen ervoor dat eventuele kwetsbaarheden worden aangepakt.
  • Incidentrespons: Ze spelen een cruciale rol bij het detecteren en reageren op beveiligingsincidenten. Ze analyseren beveiligingsincidenten, onderzoeken de oorzaken en zorgen voor een snelle en doeltreffende respons om de impact te minimaliseren en verdere schade te voorkomen. Ze ontwikkelen en implementeren ook herstelmaatregelen om de normale werking van systemen te herstellen na een inbreuk.
  • Bewustwording en training: De security specialist is betrokken bij het bevorderen van beveiligingsbewustzijn binnen de organisatie. Ze ontwikkelen en leveren trainingen en bewustwordingsprogramma's om medewerkers op te leiden over beveiligingsrichtlijnen, best practices en het herkennen van potentiële bedreigingen.
  • Voortdurende monitoring en evaluatie: Ze monitoren voortdurend de beveiligingsmaatregelen en activiteiten, identificeren nieuwe bedreigingen en ontwikkelingen in het beveiligingslandschap en evalueren de effectiviteit van de beveiligingsmaatregelen. Ze nemen proactieve maatregelen om de beveiliging voortdurend te verbeteren en aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Een security specialist is dus verantwoordelijk voor het waarborgen van de beveiliging en bescherming van informatiesystemen en gegevens. Ze voeren risicoanalyses uit, implementeren beveiligingsmaatregelen, reageren op beveiligingsincidenten, bevorderen beveiligingsbewustzijn en voeren voortdurende monitoring en evaluatie uit om een robuuste beveiligingsinfrastructuur te waarborgen. Tegenwoordig kan ook de benaming cyber security specialist van toepassing zijn.

Diverse werkzaamheden security specialist:

  • Het beveiligen van computers.
  • Het beveiligen van computernetwerken.
  • Het bewaken van kwaliteitseisen.
  • Het naleven van wettelijke beveiligingsmaatregelen.
  • Het opstellen van rapporteren voor het management.
  • Het opstellen van veiligheidsprotocollen.
  • Het op een brede manier informeren van gebruikers.
  • Het voorkomen van onveilige situaties.

Film cyber security specialist:

Film Cybercriminaliteit:

Opleidingen tot security specialist ICT

Wie een carrière ambieert als security specialist kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding security specialist op niveau vier. Op Hbo-niveau is de Hbo-opleiding security management aan te merken als geschikte opleiding. Over het algemeen zal de Mbo-opleiding security specialist voldoende zijn om te kunnen werken als security specialist, echter verlangen de meeste werkgevers wel minimaal een passende hbo-opleiding, omdat de werkzaamheden van een security specialist niet onderschat moeten worden. Het is ook denkbaar dat een security specialist over een andere passende Mbo-opleiding of hbo-opleiding beschikt, omdat een security specialist ook gezien kan worden als allround ICT-medewerker. Enkele belangrijke vakken als security specialist zijn ICT-wetgeving, ICT-technologie en risicomanagement. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding bijhouden is belangrijk als zelfstandig ondernemer binnen de ICT-branche.

Bedrijven waar een security specialist ICT werkzaam kan zijn

Een security specialist is over het algemeen werkzaam voor de grotere bedrijven, die veel met onlineactiviteiten te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan banken, verzekeraars en aan pensioenfondsen. Voor dit soort bedrijven is het beveiligen van computernetwerken en computers in het algemeen erg belangrijk om reputatieschade te voorkomen. Als security specialist kan je ook werkzaam zijn als ambtenaar, omdat de overheid ook veel te maken heeft met onlineactiviteiten. Het is ook denkbaar dat een goede security specialist werkzaam is als ondernemer of als consultant voor verschillende opdrachtgevers.

Competenties security specialist ICT

De belangrijkste competentie van een security specialist is waakzaamheid, omdat mogelijke veiligheidsrisico's op ieder moment kunnen voorvallen. Daarnaast moet een security specialist over een helicopterview beschikken om beveiligingsproblemen te kunnen voorkomen. Een andere belangrijke competentie is flexibiliteit, omdat een security specialist in sommige gevallen snel moet schakelen om mogelijke aanvallen af te kunnen slaan. Omdat een security specialist in de meeste gevallen te maken heeft met diverse collega's en leidinggevenden kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als een security specialist ook verantwoordelijk is voor programmeerwerkzaamheden als programmeur zal een security specialist ook over wiskundig inzicht moeten beschikken. Andere belangrijke competenties kunnen zijn algemene onderzoeksvaardigheden en creativiteit met betrekking tot het kunnen bedenken tot passende oplossingen. Algemeen belangrijke woorden zijn bijscholing, kennis, inzicht, risicomanagement, analytisch, plannen, organiseren, zelfstandigheid en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als security specialist ICT

Het arbeidsmarktperspectief voor een goed opgeleide security specialist is over het algemeen goed te noemen. Steeds meer bedrijven, instellingen en overheden maken op verschillende manieren gebruik van security specialisten, omdat cybersecurity tegenwoordig erg belangrijk is. Wel is het zo dat het beroep security specialist meestal gezien moet worden als een beroep op minimaal Hbo-niveau. Daarnaast is het zo dat over het algemeen alleen de grotere organisaties gebruikmaken van security specialisten. De doorgroeimogelijkheden als security specialist kunnen gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de functie teamleider of de functie afdelingsmanager. De doorgroeimogelijkheden zijn wel afhankelijk van de soort werkgever, het opleidingsniveau en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris security specialist ICT

Er zijn geen arbeidsvoorwaarden aan te geven als security specialist, omdat je bij verschillende soorten bedrijven of overheden werkzaam kunt zijn met verschillende arbeidsvoorwaarden. Als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelfs je arbeidsvoorwaarden. Een security specialist met een afgeronde hbo-opleiding kan doorgaans tussen de 3000 en 4000 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd en verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Security Specialist (ICT)

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Security Specialist (ICT), waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Security Specialist (ICT)

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Security Specialist (ICT) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Security Specialist (ICT).

Mijnzzp.nl