Rijinstructeur D1E

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een rijinstructeur D1E geeft praktijklessen aan cursisten die al beschikken over het rijbewijs D1. De toevoeging E staat voor het aanhanger rijbewijs. D1 staat voor motorvoertuigen ingericht voor het vervoer van meer dan acht personen (exclusief bestuurder) maar niet meer dan zestien personen (exclusief bestuurder). Met de toevoeging E is het ook toegestaan om aanhangers te trekken met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kilo. De massa van het motorvoertuig en de aanhanger samen mag dan maximaal 12.000 kg zijn. Een belangrijke toevoeging is wel dat met alleen het rijbewijs D1E geen beroepsmatig vervoer uitgevoerd mag worden. Om beroepsmatig vervoer te mogen uitvoeren met het rijbewijs D1E of het rijbewijs D1 zal de chauffeur ook over het diploma code 95 moeten beschikken. Het rijbewijs D1 is een tussen oplossing voor bijvoorbeeld de grotere bussen tot een lengte van maximaal acht meter. Ook voor dit soort voertuigen is voor het mogen trekken van zware aanhanger een apart rijbewijs nodig. Tijdens de praktijklessen leert men het rijden met een aanhanger en zal de bestuurder onder andere een bocht achteruit moeten maken met aanhanger. Het halen van het aanhanger rijbewijs is over het algemeen niet heel moeilijk en meestal binnen enkele dagen mogelijk. Naast het rijden met de aanhanger is er aandacht voor het aankoppelen van de aanhanger en het controleren van de verlichting. Zoals eerder omschreven zit er wel een belangrijk verschil tussen een privéchauffeur en een beroepschauffeur, omdat deze laatste ook over het diploma code 95 moet beschikken.

Het rijbewijs D1E betreft een heel specifiek rijbewijs. Als een chauffeur al beschikt over het rijbewijs DE (bus met aanhanger) is het niet nodig om nog een extra opleiding voor D1E te volgen. Het is de rijinstructeur D1E die cursisten alles zal leren zodat ze uiteindelijk zelfstandig de weg op kunnen na het behalen van hun praktijk-examen. Voor het rijbewijs D1E is het niet nodig om theorie te volgen, echter kan een rijexaminator wel enkele gerichte vragen stellen over aanhangers en voertuigcombinaties tijdens het praktijdexamen. Het leren rijden met grote en ook zware aanhangers is belangrijk, omdat het rijden met een aanhanger om bepaalde extra rijvaardigheden zal vragen van de chauffeur. Denk bijvoorbeeld aan het op de juiste manier kunnen inschatten van de remweg en aan het draaien van bochten met een lange combinatie.

Voor wie is het rijbewijs D1E belangrijk

Het rijbewijs D1E is belangrijk voor mensen die een zware aanhanger willen trekken achter een minibusje, zoals een kleine touringcar of een taxibusje. Het is niet zo dat in alle gevallen de toevoeging E belangrijk is, omdat dit afhankelijk is van de soort aanhanger en de voertuigcombinatie. In de praktijk zal het echter in veel gevallen voorkomen dat het rijbewijs E wel belangrijk is. Het rijbewijs D heeft al betrekking op zwaardere voertuigen, waarbinnen het ook toegestaan is om meerdere personen te vervoeren dan alleen met het rijbewijs B. De toevoeging E is dan ook alleen belangrijk als de chauffeur een aanhanger wil trekken.

Bus met aanhanger voor drukke uurtjes:

Opleidingen tot rijinstructeur D1E

Om het volledige pakket te kunnen bieden als instructeur voor de kleine bus zal de opleiding instructeur bus met aanhanger gevolgd moeten worden. Met het behalen van deze opleiding mag je ook lesgeven aan autobestuurders die lessen voor de aanhanger, en aan vrachtagenschauffeurs met de aanhanger les geven, mits je zelf het vrachtwagenrijbewijs bezit met aanhanger. De opleiding voor de aanhanger achter de bus als instructeur duurt over het algemeen twee tot vier maanden en bestaat uit verschillende onderdelen, zoals de theorie en een rijproef. Tijdens de theorieles is er onder meer aandacht voor wetten en regels, milieu, verkeersveiligheid en mobiliteit en doorstroming. Na het afronden van de opleiding mag je leerlingen les geven met de aanhanger. Om deel te mogen nemen aan deze opleiding is het belangrijk dat je zelf ook het aanhanger rijbewijs bezit. Met deze opleiding tot instructeur bus met aanhanger mag je ook praktijkles geven aan leerlingen met een kleine bus met aanhanger, tot acht personen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een rijinstructeur D1E werkzaam kan zijn

Een rijinstructeur D1E is over het algemeen werkzaam voor de grotere verkeersscholen, die ook bus rijopleidingen verzorgen. In tegenstelling tot andere rijinstructeurs zal een rijinstructeur D1E over het algemeen niet werkzaam zijn als ondernemer, omdat niet alle rijinstructeurs zomaar bus rijopleidingen en D1E lessen kunnen aanbieden vanwege de investeringen. Het beroep rijinstructeur D1E betreft ook zeer specifieke werkzaamheden.

Competenties rijinstructeur D1E

De belangrijkste competenties van een rijinstructeur D1E  zijn de vakinhoudelijke kennis en de didactische vaardigheden, omdat je praktijkles geeft aan cursisten. Een andere belangrijke competentie is het motiveren van cursisten, omdat het leren besturen van zwaardere minibussen en ander soort voertuigen met aanhanger niet voor iedereen even makkelijk zal zijn. Ook communicatie is aan te merken als een belangrijke competentie, omdat je met veel verschillende cursisten te maken zal krijgen. Algemeen belangrijke woorden zijn energie, passie, leergierigheid, zelfstandigheid, overtuigingskracht en inschattingsvermogen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als rijinstructeur D1E

Het arbeidsmarktperspectief als rijinstructeur D1E is over het algemeen goed te noemen, omdat niet iedere rijinstructeur zomaar les mag geven als rijinstructeur D1E. Daarnaast is een rijinstructeur D1E over het algemeen werkzaam voor de grotere verkeersscholen en niet werkzaam als zelfstandig ondernemer, vanwege de hoge investeringen. De doorgroeimogelijkheden als rijinstructeur D1E kunnen gezien worden in het kunnen aanbieden van andere lessen, zoals het geven van rijopleidingen aan cursisten voor de bus of het geven van theorielessen aan beroepschauffeurs.

Arbeidsvoorwaarden en salaris rijinstructeur D1E

Als rijinstructeur maak je doorgaans veel uren die meestal wel flexibel in te delen zijn, omdat er eigenlijk de hele dag door lesgegeven kan worden als rijinstructeur. Een rijinstructeur in loondienst zal afhankelijk van zijn leeftijd en ervaring tussen de 1700 en 2500 euro bruto verdienen. Een rijinstructeur als zelfstandig ondernemer kan doorgaans meer verdienen als er genoeg lesuren gemaakt worden, wat door de concurrentie soms moeilijk is. Wel is het zo dat er bepaalde kosten zijn die de omzet behoorlijk kunnen drukken, zoals de brandstofkosten, onderhoudskosten, verzekeringskosten en de afschrijving van de bus en aanhanger.

Mijnzzp.nl