Auto-onderdelen specialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een auto-onderdelen specialist is gespecialiseerd in nieuwe en/of gebruikte auto-onderdelen. Naast nieuwe auto-onderdelen is er ook een grote markt voor gebruikte auto-onderdelen, omdat deze over het algemeen een stuk voordeliger zijn dan nieuwe auto-onderdelen. Ondanks dat er veel bedrijven actief zijn binnen de automobielbranche bestaan er wel verschillende soorten bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan groothandelsbedrijven die alleen onderdelen verkopen aan andere bedrijven zoals garagebedrijven, of aan de bekende detailhandelszaken die zich juist meer richten op de particulier. Hieronder vallen ook de bekende autosloperijen en demontagebedrijven. Daarnaast zijn er binnen dit vakgebied veel bedrijven actief, die zich richten op aanverwante artikelen, zoals onderhoudsproducten, tuningsartikelen en stylingsartikelen. De totale auto-onderdelen markt is dan ook zeer uitgebreid en groot te noemen. Het beroep auto-onderdelen specialist moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat het betrekking kan hebben op commerciële medewerkers of bijvoorbeeld op technisch personeel. Als het technisch personeel betreft kan het bijvoorbeeld gaan om een autosloperij medewerker die tevens verantwoordelijk zal zijn voor het verkopen van auto-onderdelen.

De bekende toeleveranciers van garagebedrijven en autodealers, zoals groothandelsbedrijven, leveren over het algemeen alleen aan andere bedrijven binnen de automobielsector om de markt te beschermen. Aangesloten garagebedrijven kunnen bij dit soort groothandelsbedrijven online auto-onderdelen bestellen die meestal binnen het uur gebracht worden, zodat de garagebedrijven meteen een auto kunnen repareren. Dit soort groothandelsbedrijven, gericht op de automarkt, heeft over het algemeen een grote voorraad aan auto-onderdelen, die origineel van een merkdealer kunnen zijn of het betreft juist imitatie-onderdelen.

Imitatie-onderdelen zijn over het algemeen voordeliger dan originele onderdelen, omdat deze onderdelen niet in opdracht gemaakt zijn van een bepaald automerk. Imitatie onderdelen kunnen (soms) als nadeel hebben dat ze net even iets anders gemaakt moeten worden om patent-problemen te voorkomen. Dit betekent niet dat de onderdelen niet goed zijn (let op de goedkeuring bij imitatie onderdelen), maar wel dat er soms zelf nog een gaatje geboord zal moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan een voorscherm die origineel voorzien is van de juiste montagegaten, die je bij een imitatie-onderdeel zelf zal moeten boren. Dit is overigens lang niet bij alle imitatie-onderdelen het geval.

Auto-onderdelen op kenteken

Tegenwoordig is het vinden van de juiste onderdelen in veel gevallen een koud kunstje, omdat de auto-onderdelen branche gebruik maakt van slimme ICT-oplossingen zoals het zoeken van onderdelen op kenteken. Door het invoeren van het kenteken is het vinden van de juiste onderdelen gemakkelijk worden. Door het invoeren van het kenteken worden diverse gegevens aan elkaar gekoppeld, zodat het bestellen van een verkeerd onderdeel bijna niet meer mogelijk is. Dit is vooral handig wanneer een bepaald auto een vernieuwing heeft ondergaan, waardoor sommige onderdelen sterk op elkaar lijken maar niet identiek zijn. Denk bijvoorbeeld aan een aandrijfas die gebruikt is tot een bepaalde periode en daarna een verandering ondergaan heeft. Door het invoeren van het kenteken zal de klant de juiste aandrijfas krijgen.

Auto-onderdelen via het internet

Op het internet zijn tegenwoordig veel websites te vinden waar particulieren en bedrijven nieuwe of gebruikte onderdelen kunnen aanbieden of juist kunnen zoeken. Ook autosloperijen bieden op dit soort websites veel auto-onderdelen aan. Het grote voordeel van dit soort auto-onderdelen websites is dat iedereen zijn nieuwe of gebruikte onderdeel kan vinden tegen een gunstig tarief. Vooral gebruikte auto-onderdelen zijn meestal zeer voordelig ten opzichte van nieuwe onderdelen.

Gebruikte auto-onderdelen kopen

Het kopen van gebruikte auto-onderdelen hoeft zeker geen risico te zijn. maar enige kennis is wel meegenomen. Zo is het controleren van bepaalde onderdelen vaak lastig, omdat ze niet werkend gezien kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een versnellingsbak of aan een motor. De meeste goede verkopers van onderdelen geven enkele maanden garantie op onderdelen, waardoor er alleen uren verloren gaan wanneer een onderdeel niet blijkt te werken. Daarnaast blijft het een persoonlijke afweging of iemand gebruikte of nieuwe onderdelen wenst te gebruiken. Ook bestaan er (helaas) redelijk wat aangeboden onderdelen die wellicht afkomstig zijn van diefstal. Het daadwerkelijk controleren of bepaalde onderdelen van diefstal afkomstig zijn is vaak moeilijk en alleen mogelijk als er bepaalde nummers verwerkt zijn in de onderdelen.

Voordelen gebruikte auto-onderdelen

  • De onderdelen zijn goedkoper
  • Het gebruik van gebruikte onderdelen bespaart het milieu
  • Onderdelen zijn (soms) nieuw niet meer te koop

Nadelen gebruikte auto-onderdelen

  • Onderdelen zijn soms van diefstal afkomstig
  • Slijtage gevoelige onderdelen zijn niet nieuw (levensduur)
  • Sommige garagebedrijven monteren geen gebruikte auto-onderdelen (garantie)

Namaak vs Originele onderdelen:

Opleidingen tot auto-onderdelen specialist

Er bestaan geen opleidingen voor een auto-onderdelen specialist. Een auto-onderdelen specialist kan diverse soorten opleidingen genoten hebben en werkzaam zijn in verschillende soorten branches. Een passende opleiding voor dit beroep kan dan ook een opleiding zijn tot allround automonteur, maar een opleiding tot verkoper is net zo goed denkbaar voor dit beroep. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende auto-onderdelen specialist.

Bedrijven waar een auto-onderdelen specialist werkzaam kan zijn

Een auto-onderdelen specialist kan werkzaam zijn in verschillende soorten branches, zoals in de automobielbranche of de detailhandelsbranche. Daarnaast kan iemand werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer.

Competenties auto-onderdelen specialist

De belangrijkste competentie als auto-onderdelen specialist is over het algemeen je brede kennis van de automobielmarkt en je ICT-kennis. De ICT-kennis binnen deze markt is over het algemeen belangrijk, omdat alle onderdelen op een goede manier online gezet moeten worden. Ook algemene communicatieve en commerciële vaardigheden kunnen binnen dit beroep belangrijk zijn, als je veel met klanten te maken hebt.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als auto-onderdelen specialist

Binnen dit beroep kunnen we niet echt spreken van een regulier arbeidsmarktperspectief, omdat daar de functie te specifiek voor is. Het arbeidsmarktperspectief zal eerder afhankelijk zijn van je reguliere genoten opleiding en kennis. De doorgroeimogelijkheden moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie of je eigen bedrijf starten. Verder doorgroeimogelijkheden zijn er niet echt binnen dit beroep.

Arbeidsvoorwaarden en salaris auto-onderdelen specialist

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kunt zijn in verschillende soorten branches. Ook is het voor dit beroep niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat de functie daarvoor niet specifiek genoeg is.

Mijnzzp.nl