Aanhangwagen specialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een aanhangwagen specialist is gespecialiseerd in het onderhouden, aanpassen en verkopen van aanhangwagens. Aanhangwagens komen vandaag de dag op veel verschillende manieren en in veel verschillende uitvoeringen voor. Aanhangers worden over het algemeen veel gebruikt door bedrijven om bepaalde goederen te kunnen vervoeren, maar worden ook gebruikt door particulieren. Over het algemeen maken particulieren gebruik van kleinere aanhangers, die meestal niet beschikken over een eigen kenteken. Het zijn vooral bedrijven die gebruik maken van grotere aanhangers, die in veel gevallen over een eigen kenteken beschikken omdat de aanhangers zware goederen moeten kunnen vervoeren. Om dit soort aanhangers te mogen trekken is het in veel gevallen belangrijk dat de automobilist beschikt over het rijbewijs BE. Aanhangers worden tegenwoordig op veel verschillende manieren gebruikt voor verschillende werkzaamheden, waardoor er ook behoefte is aan gespecialiseerde bedrijven die deze aanhangwagens kunnen bouwen en onderhouden. Afhankelijk van het soort aanhangwagen kan het zelfs om complexe aanhangwagens gaan die specifiek gebouwd worden voor specifieke taken. Denk bijvoorbeeld aan gespecialiseerde aanhangwagens die ook voorzien zijn van kranen om goederen te kunnen laden en te lossen. Omdat een aanhangwagen specialist te maken zal krijgen met verschillende soorten aanhangwagens is het belangrijk dat een aanhangwagen specialist een allround vakman is die beschikt over meerdere disciplines.

Aanhangers zijn de laatste jaren steeds populairder geworden onder bedrijven, omdat lang niet alle bestuurders over een vrachtwagenrijbewijs beschikken. Autobedrijven maken bijvoorbeeld lang niet altijd gebruik van vrachtwagens om auto's te vervoeren. Ze gebruiken ook combinaties die met een BE rijbewijs bestuurd mogen worden. Het behalen van het vrachtwagenrijbewijs is tegenwoordig kostbaar. Daarom kiezen veel bedrijven er voor om BE combinaties aan te schaffen. Er bestaan tegenwoordig veel verschillende soorten aanhangers, die op verschillende manieren gebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan autotransporters, machinetransporters, paardentrailers en aan de bekende enkelassige of tandemassers bakwagens of plateauwagens. De bekende aanhangers die veelvuldig gebruikt worden achter tractors noemt men over het algemeen geen aanhanger maar eerder een kieper. Ook de bekende fietsaanhangers noemt over het algemeen geen aanhanger maar een fietskar.

Sinds het invoeren van het nieuwe BE rijbewijs zijn de regels met betrekking tot het mogen trekken van aanhangers niet altijd even duidelijk voor mensen, omdat de regels per combinatie kunnen verschillen en dat dit niet alleen van de aanhanger afhankelijk is. Ook het trekkende voertuig is bepalend of een bestuurder over het BE rijbewijs moet beschikken. Een aanhangwagenspecialist is uiteraard ook op de hoogte van alle regels met betrekking tot aanhangers en kan een adviserende rol spelen. Het kopen van de juiste aanhanger en het onderhouden van de aanhanger is belangrijk, omdat de politie regelmatig aanhangers en de bestuurders controleert op de technische staat van de aanhanger en of de bestuurder wel over het juiste rijbewijs beschikt om een bepaalde combinatie te mogen besturen. Ook overbelading is een belangrijk aandachtspunt voor de politie, omdat te zware aanhangers een gevaar op de weg kunnen zijn. Zie voor meer informatie ook de beroepen bedrijfswagenmonteur, carrosseriebouwer, caravanspecialist en het beroep camperspecialist.

Soorten aanhangers

Er bestaan veel verschillende soorten aanhangers die voor uiteenlopende soorten werkzaamheden gebruikt kunnen worden. Afhankelijk van de soort aanhanger kan een aanhanger kunnen er ook verschillende benamingen gebruikt worden voor een aanhanger. Denk bijvoorbeeld aan de beroepsvervoerders, die verantwoordelijk zijn voor vrachtvervoer. Een vrachtvervoerder maakt ook gebruik van aanhangers die men in de meeste gevallen een oplegger, trailer of tankcontainer noemt. Ook dit soort aanhangwagens kan zeer complex zijn, maar ze worden meestal niet gebouwd door een aanhangwagen specialist.

Hoe zit het nu eigenlijk allemaal:

Opleidingen tot aanhangwagen specialist

Er bestaan geen specifieke opleidingen voor het maken of repareren van aanhangers. De meest passende opleiding is de Mbo-opleiding allround bedrijfswagenmonteur, Mbo-opleiding allround lasser of de Mbo-opleiding allround carrosseriebouwer. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat een aanhangwagenspecialist een geheel andere opleiding genoten heeft. Denk bijvoorbeeld aan vertegenwoordigers die zich niet richten op het repareren van aanhangwagens. Vertegenwoordigers beschikken in de meeste gevallen over een commerciële opleiding. Over welke opleiding een aanhangwagen specialist precies beschikt is dan ook afhankelijk van de specifieke functie binnen het bedrijf. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een aanhangwagen specialist werkzaam kan zijn

Een aanhangwagenspecialist werkt doorgaans voor een aanhangers onderhouds- en verkoopbedrijf. Het is mogelijk dat een aanhangwagen specialist ook andere voertuigen kan onderhouden, afhankelijk van het soort bedrijf waar de aanhangwagen specialist werkzaam is. Daarnaast kan een aanhangwagen specialist werkzaam zijn voor verhuurorganisaties, die wellicht werkmaterialen en gereedschap verhuren. Dit soort bedrijven heeft over het algemeen ook veel te maken met onderhoudswerkzaamheden. Het is ook denkbaar dat een aanhangwagen specialist werkzaam is als ondernemer.

Competenties aanhangwagen specialist

De belangrijkste competentie van een aanhangwagen specialist is de allround vakkennis van aanhangwagentechnieken. Daarnaast moet een aanhangwagen specialist aangemerkt kunnen worden als allround technicus en monteur, omdat een aanhangwagen specialist veel te maken krijgt met techniek en montagewerkzaamheden. Ook creativiteit kan als aanhangwagen specialist aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat een aanhangwagen specialist regelmatig passende oplossingen moet bedenken voor mogelijke problemen. Als een aanhangwagen specialist samenwerkt met diverse collega's en leidinggevende kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als je werkzaam bent als ondernemer kan tot slot ook het netwerken gezien worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn vakmanschap, inzicht, zelfstandigheid, plannen, secuur en controleren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als aanhangwagen specialist

Het arbeidsmarktperspectief voor een aanhangwagen specialist is over het algemeen goed te noemen, mits je over de juiste opleidingen en diploma's beschikt. De doorgroeimogelijkheden als aanhangwagen specialist zijn over het algemeen beperkt, maar doorgroeien is niet onmogelijk. Wie echt door wil groeien zal extra opleidingen moeten volgen, om wellicht in aanmerking te komen voor een leidinggevende functie. Daarnaast is het erg belangrijk om regelmatig cursussen te volgen, omdat er steeds meer mogelijkheden en nieuwe technieken ontstaan die elkaar meestal snel opvolgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris aanhangwagen specialist

Een aanhangwagen specialist zal doorgaans onder de metaal en techniek cao vallen, maar dit is afhankelijk van waar je werkt. Een aanhangwagen specialist in loondienst zal doorgaans een bruto salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl