Groothandelaar (kledingsector)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een kledinggroothandel kan betrekking hebben op verschillende soorten groothandelsbedrijven, omdat kleding betrekking kan hebben op verschillende soorten kleding. Denk bijvoorbeeld aan vrijetijdskleding, aan onderkleding, aan lingerie, aan kinderkleding, aan uniformen, aan werkkleding, aan sportkleding, zwemkleding en aan luxe kleding zoals trouwjurken en uitgaanskleding. De term kledinggroothandel moet dan ook vrij algemeen gezien worden, omdat een kledinggroothandel meestal niet alle denkbare kleding zal verkopen. Binnen een kledinggroothandel kunnen retailers en andere kledingverkopers, bijvoorbeeld marktkooplieden, hun kleding inkopen om deze vervolgens zelf weer te verkopen binnen hun eigen onderneming. Over het algemeen is het zo dat kledinggroothandels ook hun klanten kunnen helpen op verschillende manieren ze bepaalde vragen hebben. Ook kan een kledinggroothandel helpen als er specifieke wensen zijn qua kleding. Denk bijvoorbeeld aan het laten ontwerpen en maken van unieke kleding door de juiste specialisten. Een kledinggroothandel zal over het algemeen niet aan particulieren verkopen, omdat het anders geen groothandel betreft.

Groothandel kledingsector

De kledingsector kent veel groothandelsbedrijven die kleding verkopen aan wederverkopers zoals kledingwinkels, marktkooplui en webwinkelhouders. Naast kleding verkopen dit soort groothandelsbedrijven doorgaans ook accessoires die met kleding te maken hebben, zoals riemen, tassen, hoeden en bijvoorbeeld schoenen. Een groothandel binnen de textielsector noemt men ook wel een textielgroothandel. Voor mensen die actief zijn binnen de textielsector is het voordelig kunnen inkopen erg belangrijk. Groothandelsbedrijven zijn doorgaans gespecialiseerd in het inkopen van de laatste modekleding en in het volgen van de laatste trends. Binnen de kledingsector bestaan er veel groothandels, die zeker niet alleen in Nederland te vinden zijn. Er zijn redelijk veel kledingwinkeleigenaren die hun inkopen doen in bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk. Daarnaast importeren redelijk veel bedrijven zelf kleding of andere zaken uit landen zoals Thailand en China, waar overigens wel veel marktkennis voor nodig is.

Commerciële onderneming

Een groothandel is een commerciële onderneming die voor eigen rekening en risico goederen verhandelt. De goederen die ingekocht worden zijn buiten het eigen bedrijf gemaakt. De goederen worden aan andere ondernemingen verkocht. Een groothandel kan men zien als een soort tussenhandel. De groothandel kan over de hele wereld zoeken naar lucratieve handel. Dit kunnen allerlei zaken zijn als dagelijkse benodigdheden of trendy producten. De inkoop is een van de belangrijkste taken voor de groothandel. Vaak kopen dit soort bedrijven groot in zodat ze meer marge kunnen halen op de goederen die ze verkopen. Een groothandel heeft vaak een groot magazijn waar ze de goederen kunnen ontvangen en als het nodig is verpakken, zodat ze de producten dan weer kunnen doorverkopen. Om als groothandel succesvol te zijn is het nodig om scherp in te kopen. Dit soort bedrijven hebben dan ook vaak contacten over de hele wereld.

ABC goederen

Groothandels zijn meestal te vinden op industrietreinen, omdat ze daar de ruimte hebben en daar ook als groothandelaar mogen verkopen vanuit het bestemmingsplan. Deze bedrijven hebben dan een groot magazijn met verkooppunt voor ondernemers. De ondernemers kunnen dan meestal op rekening kopen. Groothandelsbedrijven mogen over het algemeen niet verkopen aan particulieren. Verkoop aan particulieren is detailhandel, en dat mag vaak alleen in winkelcentrums of winkels die zich niet op industrieterreinen bevinden. Een uitzondering hierop zijn de zogenaamde ABC goederen. ABC goederen zijn auto's, boten en campers. Hier spreekt men over volumineuze goederen, die door hun omvang niet thuis horen in woonwijken of winkelcentrums. Maar ook verkoop van tuinhuisjes kan hier onder vallen, en andere grote producten zoals zwembaden en sauna's.

Illegale detailhandel

Het komt nogal eens voor dat groothandelsbedrijven toch verkopen aan particulieren, wat eigenlijk niet mag van de gemeente. Meestal moet er eerst iemand een klacht indienen, voordat de gemeentes hier tegen optreden. Andere gemeentes handhaven er wel streng op. Het verkopen aan particulieren vanuit groothandelsbedrijven wordt gezien als oneerlijke concurrentie, omdat op een industrieterrein de huurprijzen veel lager zijn dan in een winkelcentrum.

Groothandel kleding:

Opleidingen tot groothandelaar

Wie als groothandelaar wil gaan werken kan het beste een opleiding volgen in de richting management en ondernemerschap. De opleiding duurt over het algemeen drie jaar, maar kan ook sneller gedaan worden afhankelijk van de vooropleiding. Tijdens de opleiding kommen er verschillende onderdelen naar voren die je tot succesvolle groothandelaar kunnen maken, zoals goederenstroom bestudering, in- en verkoop van goederen, commercieel inzicht, logistiek inzicht en marketing inzicht. Tijdens de opleiding zit je over het algemeen op school waarin je regelmatig stage loopt.

Bedrijven waar een groothandelaar werkzaam kan zijn

Als groothandelaar kan je bij heel veel verschillende soorten bedrijven terecht. Bijna alle beroepen en branches hebben wel een groothandel waar bedrijven hun inkopen kunnen doen. Denk aan de automobielindustrie, toeleveranciers voor de bouw en industrie en de horeca.

Competenties groothandelaar

Als groothandelaar is het erg belangrijk om een goed commercieel inzicht te hebben. Het op de juiste manier inkopen, verkopen en marketing inzicht zijn van levensbelang om te kunnen overleven als groothandelaar. Er zijn veel groothandels, die vaak het zelfde assortiment bezitten. Als groothandelaar is het ook belangrijk om contacten te leggen met bedrijven en zo het klantenbestand te vergroten.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als groothandelaar

Als groothandelaar is er voldoende werk te vinden, afhankelijk van de branche waar je werkzaam bent. In dit beroep is het belangrijk om gestelde doelstellingen ook te halen. Bedrijven hebben meestal een goed salaris over voor een goede manager of verkoper mits, deze zijn belofte waar kan maken. Als groothandelaar kan je ook je eigen groothandel starten mits er een goed ondernemersplan gemaakt wordt, omdat er meestal grote investeringen nodig zijn om te kunnen starten als groothandel.

Arbeidsvoorwaarden en salaris groothandelaar

Een groothandelaar in loondienst zal afhankelijk van zijn leeftijd, opleiding en ervaring tussen de 1800 en 2600 euro bruto per maand verdienen. Bij de meeste managers of verkopers is het wel zo dat het salaris afhankelijk kan zijn van de behaalde jaaromzet. Als zelfstandig groothandelaar is er geen voorbeeld te geven, omdat dit te specifiek is.

Mijnzzp.nl