Team Mijnzzp

Winkelstraat

Afgelopen week was er volop aandacht voor bedrijfsafpersing door criminelen. Volgens het AD krijgen jaarlijks duizenden Nederlandse bedrijven te maken met afpersingspraktijken. In het nieuwsbericht is te lezen dat er jaarlijks slechts tachtig afpersingszaken in behandeling worden genomen door de politie. Het werkelijke aantal afpersingszaken met betrekking tot bedrijven is volgens het Ministerie van Veiligheid en Justitie vele malen hoger. Van alle bedrijven binnen Nederland krijgt ongeveer één procent te maken met afpersing. Secretaris Els Prins van MKB Nederland adviseert bedrijven dan ook meteen aangifte te doen wanneer ze te maken krijgen met afpersers en nooit toe te geven omdat, de afpersers dan terug blijven komen.

Secretaris Els Prins van MKB Nederland geeft in het nieuwsbericht aan dat het niet alleen grote bedrijven betreft maar dat ook zzp-ers doelwit zijn van afpersers, omdat ze een kwetsbare doelgroep vormen binnen bedrijven. De zzp-ers worden volgens Secretaris Els Prins misbruikt om op een manier binnen te kunnen komen bij grote bedrijven.

Volgens het nieuwsbericht worden ondernemers op verschillende manieren afgeperst, zoals door het dreigen met kakkerlakken in het eten of door het laten weten waar de kinderen wonen van de ondernemer. Er zijn geen concrete cijfers met betrekking tot aangiftes, omdat veel ondernemers geen aangifte durven te doen. Represailles en imagoschade zijn volgens het nieuwsbericht de belangrijkste reden om geen aangifte te doen.

Acquisitiefraude bedrijven

Acquisitiefraude vormt net zo als afpersingszaken een groot probleem binnen het bedrijfsleven. Naast afpersing zijn ook acquisitiefraude en oneerlijke handelspraktijken binnen Nederland strafbaar. Acquisitiefraude is binnen het bedrijfsleven vooral bekend als oplichting door misleiding. Dit soort criminelen sturen bijvoorbeeld spookfacturen met de post en via de email naar bedrijven, in de hoop dat deze voldaan worden. Ook misleiding door het gebruik van nep reclame komt veel voor.

De fraudehelpdesk krijgt ieder jaar veel meldingen binnen van zogenaamde spookfacturen, die een gezamenlijke waarde vertegenwoordigen van ongeveer drie ton. Het werkelijke aantal spookfacturen en het schadebedrag is volgens de fraudehelpdesk vele malen hoger. Volgens de fraudehelpdesk is er nog steeds sprake van een groeiende plaag met betrekking tot afpersers, internetoplichters en acquisitiefraude.

Mijnzzp.nl