Team Mijnzzp

Nieuwbouw

Zzp-ers zijn niet meer weg te denken binnen Nederland en er is iedere week wel nieuws te horen over deze doelgroep op de radio en televisie, of te lezen op het internet. De ene keer zijn het positieve berichten en de andere keer zijn het minder positieve berichten. Dat er zoveel aandacht is voor zelfstandig ondernemers is niet zo gek, omdat het een snel groeiende doelgroep is. In Nederland werken er al meer dan 1.000.000 fulltime zzp-ers in verschillende sectoren. De arbeidsmarkt is al jaren aan het veranderen, waardoor steeds meer mensen er bewust of onbewust voor kiezen om te gaan werken als zzp-er.

Ondanks dat er regelmatig positieve berichten te horen zijn over de zzp-ers zijn er ook voldoende negatieve berichten te vinden over zzp-ers. De negatieve berichten hebben vaak betrekking op zzp-ers die geen keus meer hebben op de arbeidsmarkt, en min of meer gedwongen worden om te gaan werken als zzp-er. Daarnaast zijn er negatieve berichten te vinden met betrekking tot het sociaal stelsel dat ondermijnd wordt door de vele zzp-ers. Ook het verlies van zekerheden als zzp-er, die een normale werknemer wel heeft, is een belangrijk aandachtspunt.

Is iedereen geschikt om zzp-er te worden

Nee, niet iedereen is geschikt om te werken als zzp-er. Als zzp-er ben je ondernemer en moet je tegen onzekerheid kunnen. De onzekerheid kan bestaan uit verschillende onderdelen, zoals financiële onzekerheid of onzekerheid met betrekking tot het vinden van voldoende werk. Daarnaast zal je als zzp-er meer verantwoordelijkheden krijgen, die een normale werknemer meestal niet heeft. Denk bijvoorbeeld aan het voeren van een administratie en je eigen verantwoordelijkheid voor de uitvoering van je werk. Als zzp-er is er over het algemeen weinig rugdekking wanneer er iets fout gaat, of wanneer de inkomsten tegen vallen, en zal je deze problemen zelf op moeten lossen.

Wanneer ben ik niet geschikt om te werken als zzp-er:

  • Wanneer er geen gezonde financiële basis is
  • Wanneer je alleen maar problemen ziet
  • Wanneer je geen aanspreekpunt wenst te zijn voor opdrachtgevers
  • Wanneer je geen verantwoordelijkheid wenst te dragen
  • Wanneer je na vijf uur of op vakantie niet meer gebeld wenst te worden
  • Wanneer je niet beschikt over doorzettingsvermogen
  • Wanneer je niet beschikt over passie
  • Wanneer je niet tegen onzekerheid kunt
  • Wanneer je niet uitblinkt in een bepaald beroep of vakgebied
  • Wanneer je niks voelt voor administratieve werkzaamheden
  • Wanneer je niks voelt voor ondernemen
  • Wanneer je niet zelfstandig werken kan

Wanneer ben ik wel geschikt om te werken als zzp-er:

  • Wanneer een probleem niet groot genoeg kan zijn voor je
  • Wanneer er een gezonde financiële basis is
  • Wanneer het dragen van verantwoordelijkheid geen probleem is voor je
  • Wanneer je een goed gevoel krijgt als de opdrachtgever tevreden is na de klus
  • Wanneer je graag de administratie voert om de cijfers te zien
  • Wanneer je iedere dag fluitend naar het werk gaat en je vol met passie zit
  • Wanneer je uitblinkt in een beroep of vakgebied
  • Wanneer je van een uitdaging houdt
  • Wanneer onzekerheid geen belemmering is voor je

Wie overweegt om zzp-er te worden doet er verstandig om deze afweging zorgvuldig te maken, omdat in de praktijk blijkt dat er veel zzp-ers zijn die er weer snel mee stoppen, omdat het ondernemerschap in de praktijk toch wel zwaar blijkt te zijn. Het iedere week voldoende uren kunnen factureren om voldoende omzet te kunnen maken als zzp-er is niet makkelijk en zal om een groot en goed netwerk vragen.

De opdrachten als zzp-er stromen zeker niet automatisch binnen. Een motivatie om zzp-er te worden moet bijvoorbeeld niet zijn omdat je werkgever dit toevallig aan je vraagt. Ondernemerschap zit in je en brengt grote verantwoordelijkheden met zich mee. Springen de vonken er niet vanaf wanneer je denkt aan ondernemerschap, dan kan je er beter niet aan beginnen, om een teleurstelling te voorkomen.

Als zzp-er verdien ik veel meer

Dat een zzp-er automatisch veel meer verdient dan een werknemer in loondienst is een fabeltje. De meeste zzp-ers verdienen ongeveer het zelfde loon als wanneer ze in loondienst werkzaam zijn, of ze verdienen zelfs iets minder. Het zijn over het algemeen alleen de zeer gespecialiseerde zzp-ers, zoals medisch specialisten of adviseurs, die veel meer verdienen dan wanneer ze in loondienst werkzaam zijn.

Wie als zzp-er veel omzet wil maken en dus meer wil verdienen zal over het algemeen hard aan de bak moeten. Veel uren draaien als zzp-er zal er natuurlijk voor zorgen dat je meer gaat verdienen. Het is dan wel belangrijk dat je ook voldoende werk krijgt als zzp-er, wat in de praktijk niet altijd even makkelijk blijkt te zijn. De concurrentie binnen de zzp-markt is binnen bepaalde branches zeer groot te noemen.

Iedereen wil zzp-er worden

Nee zeker niet iedereen wil zzp-er worden. Het overgrote merendeel van alle arbeiders werkt gewoon in loondienst met al hun zekerheden. Toch is de arbeidsmarkt al jaren aan het veranderen. Steeds meer bedrijven willen geen vast personeel en kiezen bewust voor zzp-ers of andere flexwerkers. In sommige sectoren is dit inmiddels zover doorgeslagen dat vaste werknemers in loondienst bijna een uitzondering zijn geworden, zoals binnen de bouwbranche. Zzp-er worden moet een bewust keuze zijn en niet afgedwongen worden vanuit de sector.

Ondernemerschap is mooi

Ja ondernemerschap is mooi, maar zal wel bij je moeten passen. Als zzp-er is het alleen mogelijk om te overleven wanneer je beschikt over eigenschappen zoals zelfstandigheid, verantwoordelijkheidsgevoel, lef, en doorzettingsvermogen. Als ondernemer moet iedere dag een uitdaging zijn, waarbinnen mogelijk nieuwe kansen ontstaan die je als ondernemer verder kunnen helpen. Zzp-er worden is niet moeilijk. Zzp-er blijven is dat wel. Als zzp-er zal je voldoende opdrachten moeten vergaren om te kunnen overleven. Het opbouwen van een goed netwerk is belangrijk, om een bestaansrecht te verdienen als ondernemer.

Mijnzzp.nl