Medewerker verslavingszorg

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep medewerker verslavingszorg
Werken als medewerker verslavingszorg
Alcoholverslaving
Drugsverslaving
Gokverslaving
Gameverslaving
Eetstoornissen
Hoe herken je een verslaving
Film Medewerker verslavingszorg:
Film Verslavingszorg:
Opleidingen tot medewerker verslavingszorg
Bedrijven waar een medewerker verslavingszorg werkzaam kan zijn
Competenties medewerker verslavingszorg
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker verslavingszorg
Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker verslavingszorg
Eigen bedrijf starten als Medewerker verslavingszorg
Boekhoudprogramma vergelijken Medewerker verslavingszorg

Beroep medewerker verslavingszorg

Een medewerker verslavingszorg is een hulpverlener, die zich gespecialiseerd heeft in het begeleiden en helpen van mensen, die te maken hebben met een verslaving. Welke werkzaamheden een medewerker verslavingszorg precies uitvoert, is afhankelijk van de specialisatie als hulpverlener. Een verslaving kan voor mensen een groot probleem zijn, dat het dagelijks functioneren ernstig kan beïnvloeden. Het verslaafd raken gaat meestal geleidelijk en wordt vaak ontkend totdat het eigenlijk te laat is. Er zijn verschillende soorten verslavingen, die allemaal op hun eigen manier het functioneren van mensen beperken. Het is bij een verslaving belangrijk om te erkennen dat er sprake is van een verslaving, voordat iemand echt geholpen kan worden om van de verslaving af te komen. Meestal is er veel hulp nodig van familie, vrienden of zorgverleners voordat iemand inziet dat de verslaving echt een probleem is geworden. Het erkennen van een verslaving is eigenlijk de belangrijkste stap voordat er gewerkt kan worden aan een oplossing. Een verslaving is een chronische hersenziekte, die in veel gevallen niet zelfstandig opgelost kan worden. Als verslaafde is het dan ook belangrijk om professionele hulpverlening te zoeken. Het is niet zo dat alle vormen van verslavingen het leven van mensen extreem ontregelen. Denk bijvoorbeeld ook aan een rookverslaving of aan een eetverslaving, die niet direct invloed hoeven te hebben op het dagelijks functioneren van mensen. Het beroep medewerker verslavingszorg moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat een medewerker verslavingszorg over verschillende verantwoordelijkheden kan beschikken, afhankelijk van het specifieke beroep. Ook het opleidingsniveau van een medewerker verslavingszorg kan verschillen per specifiek beroep. Daarnaast kan een medewerker verslavingszorg te maken krijgen met specifieke vormen van verslaving. Het beroep medewerker verslavingszorg komt in de praktijk voor op Mbo-niveau tot universitair niveau.

Werken als medewerker verslavingszorg

Medewerker verslavingszorg moet dus gezien worden als algemene benaming voor vaklieden en specialisten, die werkzaam zijn binnen de verslavingszorg. Enkele voorbeelden van verschillende verslavingen zijn bijvoorbeeld een drugsverslaving, alcoholverslaving, eetstoornissen, gokverslaving, medicijnverslaving, gameverslaving en seksverslaving. Dit zijn allemaal verschillende voorbeelden van verslavingen, die het functioneren van mensen ernstig kunnen beïnvloeden. De ene verslaving maakt je lichamelijk ziek en de andere verslaving brengt je financieel naar de afgrond. Meestal betreft verslaving een combinatie van lichamelijke ziekte en financiële wanhoop. Er zijn tegenwoordig diverse klinieken te vinden waar mensen met een verslaving intensief begeleid worden, om van hun verslaving af te komen. Ook na de behandeling is het vaak nog nodig om nabehandeling te blijven geven, zodat mensen niet opnieuw in een diep gat vallen. Een verslaving heeft vaak een lange periode nodig voordat deze weg is, afhankelijk van de ernst van de verslaving en de patiënt. De meeste mensen die hulp zoeken bij het oplossen van verslavingsproblematiek komen in eerste instantie terecht bij de huisarts of een maatschappelijk werker. Er kan ook sprake zijn van mensen die te maken hebben met een reclasseringswerker. In dat geval is er meestal sprake van verslavingsreclassering. In sommige gevallen kan een medewerker verslavingszorg ook werkzaam zijn als sociotherapeut.

Alcoholverslaving

Een alcoholverslaving gaat vaak heel geleidelijk en is misschien wel een van de moeilijkst te herkennen verslavingen, omdat een alcoholverslaving vaak gepaard gaat met gezelligheid en al snel weggewimpeld wordt als "zeur niet zo; ik ben niet verslaafd aan de drank". De meningen over alcoholverslaving verschillen nogal eens, maar als iemand in de ochtend al een biertje of wijn nuttigt, is er meestal meer aan de hand. Bij een alcoholverslaving kan iemand lang normaal blijven functioneren en zijn werk volhouden. Het komt vaak voor dat het collega's zijn, die iemand erop aanspreken dat iemand naar alcohol stinkt en het probleem zo duidelijk wordt bij de werkgever. Een groot nadeel van alcohol is dat mensen de hele dag in een soort roes kunnen leven en daardoor makkelijker aan andere middelen verslaafd kunnen raken.

Drugsverslaving

Een drugsverslaving is soms makkelijk te herkennen, omdat het bijvoorbeeld fysiek zichtbaar is. Denk bijvoorbeeld aan het sterk afvallen of aan rotte tanden, omdat het glazuur van de tanden ernstig aangetast raakt door het gebruik van drugs. Andere voorbeelden om een drugsverslaving te herkennen zijn bijvoorbeeld ernstige stemmingswisselingen, onverklaarbare geldproblemen, het veel ruzie maken, het stelselmatig liegen, het niet nakomen van afspraken, nerveus zijn, angstig zijn, paniekerig zijn, depressief zijn of algemene verwaarlozing. Bij drugsverslaving is het meestal nodig om een verslavingsarts te raadplegen. Dit kan wel verschillen per verslavingsvorm, omdat er veel verschillende drugssoorten te verkrijgen zijn.

Gokverslaving

Een gokverslaving kan grote gevolgen hebben, omdat er vaak veel geld verspeeld wordt tijdens het gokken. Door de komst van online goksites en de diverse pokertoernooien op televisie kan iemand al snel het idee krijgen dat er snel geld te verdienen is met gokken. Het probleem is dat meestal alleen de winnaars in beeld gebracht worden en de verliezers nooit in beeld komen. Met de opkomst van online goksites is het gokken stukken makkelijk geworden, met meestal weinig toezicht vanuit de aanbieders. Gokken kan heel snel tot grote problemen leiden, omdat het geld er heel hard doorheen kan vliegen. Een gokverslaving is meestal lastig te herkennen zolang de verslaafde beschikking heeft over geld. De meeste problemen beginnen pas als het geld op is.

Gameverslaving

Gameverslaving is relatief nieuw en niet bij iedereen even bekend, maar kan een verslaving zijn. Vooral jongeren zijn erg gevoelig voor de moderne multimediamogelijkheden, zoals het altijd online moeten zijn en de hele dag spelletjes willen spelen. Concentratieverlies voor belangrijke zaken, zoals school, kunnen met een gameverslaving ernstig vormen aannemen. Ook het stelselmatig (dwangmatig) bezoeken van sociale media of het volgen van vloggers kan in sommige gevallen aangemerkt worden als verslaving. Onder jongeren is internetverslaving tegenwoordig de meest voorkomende verslavingsvorm. Een internetverslaving is meestal te herkennen aan verminderde offline sociale contacten, slechte prestaties op school of werk en aan het niet reageren op externe prikkels.

Eetstoornissen

Eetstoornissen komen vaak voor bij pubers, die zichzelf te dik vinden en er alles aan willen doen om af te vallen. Het niks eten en het uitkotsen van eten om het, maar te verbergen komt regelmatig voor bij pubers. De pubers worden vaak beïnvloed door bekende modellen, die superslank worden afgebeeld in bekende bladen en op het internet. Een eetstoornis kenmerkt zich over het algemeen door de overdreven aandacht voor lichaamsgewicht. Ook het overdreven veel fitnessen kan een belangrijk signaal zijn dat er sprake is van een eetstoornis. Een eetstoornis moet gezien worden als een psychische aandoening.

Hoe herken je een verslaving

Het herkennen van een verslaving is niet altijd even makkelijk en is meestal in het begin moeilijk, omdat verslaafden getrainde leugenaars en bedriegers kunnen zijn. Meestal komt een verslaving pas echt naar voren als de verslaafde in totale wanhoop is, zoals als het geld op is en er bedrogen en gelogen moet worden om de verslaving voort te zetten. Ook de plotselinge bemoeienis van externe partijen kan een belangrijk signaal zijn. Denk bijvoorbeeld aan de politie, werkgever of aan bekenden die bepaalde zaken horen. Ook het verstoppen van goederen, onverklaarbare problemen of het vergeten van zaken kunnen duiden op een verslaving. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van huisvestingsproblemen.

Film Medewerker verslavingszorg:

Film Verslavingszorg:

Opleidingen tot medewerker verslavingszorg

Het beroep medewerker verslavingszorg kan betrekking hebben op verschillende beroepen en opleidingen. Denk bijvoorbeeld aan de Mbo-opleiding pedagogisch medewerker jeugdzorg, de hbo-opleiding sociaal pedagogisch hulpverlener, de universitaire studie psychologie of aan de universitaire studie psychiatrie. Over het algemeen zal een medewerker verslavingszorg minimaal over een gerichte Mbo-opleiding of hbo-opleiding moeten beschikken. Welke opleiding het best zal passen is geheel afhankelijk van de soort werkzaamheden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding bijhouden is belangrijk als zelfstandig medewerker verslavingszorg.

Bedrijven waar een medewerker verslavingszorg werkzaam kan zijn

Als medewerker verslavingszorg kan je werkzaam zijn voor verschillende instellingen en klinieken. Daarnaast kan een medewerker verslavingszorg werkzaam zijn in de ambulante hulpverlening, zoals de thuisopvang. Zoals eerder omschreven moet de term medewerker verslavingszorg vrij breed gezien worden, omdat dit betrekking kan hebben op verschillende beroepen. Denk bijvoorbeeld ook aan psychologen, psychiaters, jongerenwerkers, pedagogisch medewerkers en aan pedagogen. Ook neuropsychologen en neurologen doen veel onderzoek naar mensen met verslavingen. Waar een medewerker verslavingszorg precies werkzaam is, is afhankelijk van de specialisatie en soort opleidingen.

Competenties medewerker verslavingszorg

De competenties waarover een medewerker verslavingszorg moet beschikken zijn niet eenduidig te omschrijven, omdat deze per beroep kunnen verschillen. In het algemeen is inleving aan te merken als de belangrijkste competentie. Ook goede communicatieve vaardigheden mogen over het algemeen niet ontbreken. Dit heeft ook betrekking op het kunnen luisteren naar mensen. Als verslavingszorg medewerker ben je daarnaast een vertrouwenspersoon en handel je hier naar. Andere belangrijke competenties zijn stressbestendigheid en conflictbeheersing. Algemeen belangrijke woorden zijn motiveren, energie, kennis, inspireren, waakzaamheid, plannen, organiseren, samenwerken, controleren en overleggen. Vanzelfsprekend kan een medewerker verslavingszorg ook te maken hebben met vaste beroepscompetenties, afhankelijk van het specifiek beroep en verdere verantwoordelijkheden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker verslavingszorg

Het arbeidsmarktperspectief van een medewerker verslavingszorg is niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van het specifieke beroep. Over het algemeen is er binnen de verslavingszorg voldoende werk te vinden. Wel is het belangrijk dat je beschikt over de juiste opleidingen. De doorgroeimogelijkheden van een medewerker verslavingszorg moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de functie teamleider, afdelingsmanager, zorgcoördinator of aan de functie zorgmanager. De specifiek doorgroeimogelijkheden zijn wel sterk afhankelijk van het opleidingsniveau, werkgever en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker verslavingszorg

De arbeidsvoorwaarden voor een medewerker in de verslavingszorg zijn niet zomaar aan te geven, omdat er verschillende vakgebieden zijn en de werkzaamheden ook in verschillende instellingen gedaan kunnen worden, zoals bij de overheid of in de particuliere zorg. Doorgaans hebben de medewerkers in de verslavingszorg een hoog salaris omdat de opleidingen lang zijn en de verantwoordelijkheden ook groot zijn. Voor een salarisindicatie verwijzen wij dan ook naar de bovenstaande beroepen onder het kopje opleidingen.

Eigen bedrijf starten als Medewerker verslavingszorg

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Medewerker verslavingszorg, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Medewerker verslavingszorg

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Medewerker verslavingszorg bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Medewerker verslavingszorg.

Mijnzzp.nl