Zilversmid

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep zilversmid
Wat doet een zilversmid
Zilveren gebruiksvoorwerpen verzamelen
Werken als zilversmid
Rhodineren van goud
Film: technieken van de zilversmid:
Opleidingen tot zilversmid
Bedrijven waar een zilversmid werkzaam kan zijn
Competenties zilversmid
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zilversmid
Arbeidsvoorwaarden en salaris zilversmid
Eigen bedrijf starten als Zilversmid
Boekhoudprogramma vergelijken Zilversmid

Beroep zilversmid

Een zilversmid is een edelmetaalbewerker, die voornamelijk werkt met zilver om sieraden of gebruiksvoorwerpen te maken. Een zilversmid kan kleine voorwerpen maken, zoals sieraden, of grote zilveren gebruiksvoorwerpen. Grote gebruiksvoorwerpen zijn bijvoorbeeld messen, vorken, lepels, theeserviezen, koffieserviezen, kandelaars, kinderbekers, broodmanden en tabaksdozen. Een zilversmid werkt niet met andere edelmetalen, zoals goud, omdat het werken met goud toebehoort tot de werkzaamheden van een goudsmid. Als een zilversmid ook met goud werkt, spreekt men van een edelsmid. Het ontwerpen en maken van grote gebruiksvoorwerpen komt tegenwoordig minder vaak voor dan dat dit vroeger het geval was, echter kan een zilversmid wel reparaties uitvoeren aan gebruiksvoorwerpen. Of een zilversmid wel of niet gebruiksvoorwerpen ontwerpt en maakt kan per zilversmid verschillen. Als zilversmid ben je een creatief vakman of vakvrouw en ontwerp je voor jezelf een eigen sieradenlijn of werk je in opdracht van klanten. Het komt ook veel voor dat zilversmeden samenwerken met juweliers of antiquairs. Denk hierbij vooral aan het repareren of vermaken van sieraden voor klanten. Als zilversmid heb je veel te maken met het drijven en hameren van zilver. Het leren vervaardigen van sieraden en gebruiksvoorwerpen is een lang proces waarbij het opdoen van kennis en ervaring belangrijk is. Vooral het maken van gebruiksvoorwerpen is moeilijk, omdat de meeste gebruiksvoorwerpen uit grote stukken plaatmateriaal bestaan. Dit is ook meteen de belangrijkste reden dat grote gebruiksvoorwerpen niet veel meer gemaakt worden. Een zilversmid kan maanden bezig zijn om een theeservies of ander gebruiksvoorwerp te maken. De meeste zilversmeden richten zich dan ook op het vervaardigen van sieraden, zoals ringen, broches, dasspelden, manchetknopen of colliers. De meeste zilversmeden kunnen ook aangemerkt worden als verzamelaar of handelaar van bijzondere zilveren voorwerpen.

Wat doet een zilversmid

Een zilversmid is dus een edelmetaalbewerker, die zich gespecialiseerd heeft in zilveren sieraden en gebruiksvoorwerpen. Het grote voordeel van zilver is dat zilver aanzienlijk goedkoper is dan goud. Dit is dan ook de belangrijkste reden dat grote gebruiksvoorwerpen voornamelijk gemaakt worden in het zilver. Tegenwoordig worden grote gebruiksvoorwerpen bijna niet meer gemaakt vanwege de bewerkelijkheid en kosten. In het verleden waren zilveren gebruiksvoorwerpen vooral populair binnen vermogende families om de rijkdom te tonen. Denk hierbij aan tafelzilver, zoals bestek, theeserviezen, koffieserviezen, broodmanden, kandelaars, tafelvogels en zilveren schalen. Gasten die kwamen eten konden op deze manier zien dat het om een vermogende familie ging. Al het zilverwerk werd dagelijks gepoetst door de butlers, omdat zilver moet glimmen. Tegenwoordig zijn oude zilveren gebruiksvoorwerpen vooral populair onder verzamelaars. Er zijn veel handelaren en antiquairs, die zich richten op het verkopen of veilen van zilveren gebruiksvoorwerpen. Bij gebruiksvoorwerpen is het belangrijk om te kijken naar het gehalte van het zilver. In Nederland komt vrij veel Djokja zilver voor, dat afkomstig is uit Nederlandse koloniën. Djokja zilver is meestal gemaakt van het 3e gehalte zilver (800/000), maar kan ook minder zijn, waardoor het in Nederland geen zilver genoemd mag worden. Djokja zilver moet meestal gekeurd worden om te weten of het zilver genoemd mag worden.

Zilveren gebruiksvoorwerpen verzamelen

Zilversmeedwerken worden wereldwijd volop verzameld door liefhebbers. Vooral de grote gebruiksvoorwerpen zijn geliefd bij verzamelaars, zoals theeserviezen, broodmanden, kinderbekers, tabaksdozen, peper en zout stelletjes en de knottenkist. Maar er zijn ook veel verzamelaars van oude zilveren miniatuurtjes of van Friese lepels. Bij het verzamelen van zilveren gebruiksvoorwerpen zijn de ouderdom en de zilversmid bepalend als het aankomt op de waardebepaling. Daarnaast is het belangrijk dat zilverwerk voorzien is van de juiste keurtekens. Een ander belangrijk punt is de staat van het zilverwerk. Denk hierbij aan eventuele beschadigingen, uitgevoerd reparaties of aan elementen, die niet origineel zijn. Als zilveren gebruiksvoorwerpen goed onderhouden worden zijn ze een echte aanvulling op het interieur.

Werken als zilversmid

Een zilversmid is vooral gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van sieraden en kleine gebruiksvoorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van ringen, dasspelden, oorbellen, baby rammelaars of aan manchetknopen. Dit doet een zilversmid onder andere door het drijven, hameren, zagen, solderen en polijsten van zilver. Als zilversmid kan je ook te maken hebben met edelstenen, net zo als een goudsmid. Het is niet zo dat alle zilversmeden zelf de edelstenen zetten. Het zetten van edelstenen kan ook overgelaten worden aan een diamant-zetterij. Daarnaast kan een zilversmid verantwoordelijk zijn voor het graveren van sieraden of gebruiksvoorwerpen. Andere werkzaamheden van een zilversmid zijn het schoonmaken van sieraden, het vermaken van sieraden en het eventueel rhodineren van sieraden (oxidatie voorkomen en meer glans).

Rhodineren van goud

Het rhodineren van sieraden, zoals een ring, komt tegenwoordig veel voor. Rodineren is niks anders maar het coaten van de gouden ring of andere sieraden met een dun laagje rhodium metaal. Deze praktijk is populair omdat het ringen een glanzende glans en helder witte kleur geeft. Het rhodineren van bijvoorbeeld een ring naar witgoud is overigens niet duur. De meeste zilversmeden kunnen deze werkzaamheden uitvoeren vanaf enkele tientjes.

Film: technieken van de zilversmid:

Opleidingen tot zilversmid

Wie een carrière ambieert als zilversmid kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding zilversmid. Daarnaast kan er gekozen worden voor een opleiding aan de vakschool Schoonhoven, die verschillende opleidingen aanbiedt. De opleiding tot zilversmid zal in ongeveer vier jaar in beslag nemen, afhankelijk van de vooropleidingen. Als zilversmid leer je tijdens de opleiding grote gebruiksvoorwerpen maken, zoals bestek, bekers en kandelaars, door middel van verschillende technieken, zoals drijven, planeren en hameren. Daarnaast is er aandacht voor kunstgeschiedenis, vormgeven, tekenen, natuurkunde en scheikunde. Tegenwoordig is er ook aandacht voor bedrijfskunde, omdat zilversmeden vaak werkzaam zijn als ondernemer. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudpakket zzp. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een zilversmid werkzaam kan zijn

Een zilversmid zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen atelier. Daarnaast kan een zilversmid werkzaam zijn voor de betere juweliers. Net zo als andere edelmetaal-bewerkers zijn de meeste zilversmeden werkzaam als ondernemer.

Competenties zilversmid

De belangrijkste competentie van een zilversmid is de vakinhoudelijke kennis. Daarnaast moet creativiteit aangemerkt worden als belangrijke competentie. Omdat een zilversmid te maken heeft met verschillende opdrachtgevers zul je moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Een andere belangrijke competentie is dat je beschikt over een commerciële instelling. Ook het volgen van de laatste trends en het toepassen van innovatie speelt een belangrijke rol als zilversmid. Als je grote gebruiksvoorwerpen maakt is het belangrijk dat je over veel geduld beschikt. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, samenwerken, adviseren, plannen, organiseren, kwaliteit, service en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zilversmid

Het arbeidsmarktperspectief van een zilversmid is goed te noemen. Er zijn redelijk veel juweliers die beschikken over een eigen atelier, waarbinnen verschillende zilversmeden en goudsmeden werkzaam zijn. Wel is het zo dat steeds meer zilversmeden werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. De doorgroeimogelijkheden van een zilversmid moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen. Een andere mogelijkheid is het doorleren voor goudsmid. In dat geval kan je aangemerkt worden als edelsmid.

Arbeidsvoorwaarden en salaris zilversmid

Een zilversmid zal in de meeste gevallen onder de cao goud- en zilvernijverheid vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een zilversmid in loondienst zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 2500 en 3000 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende zilversmid zal in de meeste gevallen meer kunnen verdienen. Dit is wel sterk afhankelijk van het aantal opdrachten en de onkosten.

Eigen bedrijf starten als Zilversmid

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Zilversmid, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Zilversmid

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Zilversmid bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Zilversmid.

Mijnzzp.nl