Isoleerder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep isoleerder
Wat doet een isoleerder
Wanneer isoleren
Manieren van isoleren
Isolatieglas
Verschillende soorten isolatiemateriaal
Glaswol
Cellenglas
Film: isolatie tips:
Opleidingen tot isoleerder
Bedrijven waar een isoleerder werkzaam kan zijn
Competenties isoleerder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als isoleerder
Arbeidsvoorwaarden en salaris isoleerder
Eigen bedrijf starten als Isoleerder
Boekhoudprogramma vergelijken Isoleerder

Beroep isoleerder

Een isoleerder is iemand die zich gespecialiseerd heeft in het isoleren van gebouwen. Het beroep isoleerder kan betrekking hebben op verschillende specialisten, omdat niet alle isoleerders dezelfde isolatiewerkzaamheden uitvoeren. Het plaatsen van isolatieglas is bijvoorbeeld heel iets anders dan het isoleren van bestaande gevels. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een isoleerder het beste omschrijven als het duurzamer maken van gebouwen door te isoleren. Het isoleren van gebouwen kan om twee redenen uitgevoerd worden, namelijk om de invloeden van buitenaf tegen te houden of om akoestische redenen, om bijvoorbeeld geluid tegen te houden. Een combinatie van beide is ook prima denkbaar, omdat het afschermen van invloeden van buitenaf ook akoestisch zal werken. Akoestische isolatiemaatregelen betreft bijvoorbeeld woningen bij luchthavens en discotheken. Als isolatie toegepast wordt om de invloeden van buitenaf tegen te gaan spreekt men ook wel van warmte-isolatie of van thermische isolatie. Het isoleren van gebouwen kan dus om verschillende redenen uitgevoerd worden. In de meeste gevallen worden gebouwen geïsoleerd vanwege de warmte-isolatie. Zoals eerder omschreven moet het beroep isoleerder wel vrij algemeen gezien worden, omdat er tegenwoordig diverse mogelijkheden zijn als we spreken van isolatie. Denk bijvoorbeeld ook aan het achteraf isoleren van spouwmuren als we spreken van de oudere gebouwen. Daarnaast kan een isoleerder verantwoordelijk zijn voor het isoleren van kruipruimtes. Er zijn nog steeds veel woningen en andere soorten gebouwen te vinden, die niet voorzien zijn kruipruimte-isolatie. Het isoleren van woningen en andere soorten gebouwen is steeds belangrijker aan te worden, omdat goede isolatie minder stookkosten zal opleveren en het wooncomfort aanzienlijk zal verhogen.

Wat doet een isoleerder

Door stijgende energiekosten krijgt het isoleren van woningen steeds meer aandacht van woningbezitters omdat er veel voordeel te halen is. Door het op een goede manier isoleren kan een woonomgeving flink duurzamer gemaakt worden, waardoor ook het wooncomfort zal toenemen. Bijkomend voordeel is dat de energienota lager uitvalt als een woning goed geïsoleerd is. Er zijn nog veel woningen te vinden die niet of slecht geïsoleerd zijn. Er zijn tegenwoordig verschillende bedrijven te vinden die kunnen adviseren op het gebied van isolatiemaatregelen. Een specialist zal de woning bekijken en opmeten, om met een passend advies en een prijs te komen. Gevels die niet geïsoleerd zijn kunnen tegenwoordig ingespoten worden met isolatiekorrels, die onder hoge druk in de spouw gespoten worden. Het betreffende bedrijf zal om de paar meter een klein gaatje boren in de voeg, zodat hele gevel vol met isolatie komt te zitten. Het achteraf isoleren van spouwmuren is relatief gezien niet kostbaar en kan snel worden uitgevoerd. De meeste bedrijven die spouwmuren isoleren hebben maximaal enkele uren nodig voordat de werkzaamheden klaar zijn. Naast het isoleren van kruipruimtes is het isoleren van spouwmuren in veel gevallen raadzaam, omdat dit direct lagere stookkosten zal opleveren.

Wanneer isoleren

Isoleren is in veel gevallen raadzaam, echter is het wel belangrijk om te weten waarom er precies geïsoleerd moet worden. Het isoleren tegen geluidsoverlast is anders dan het isoleren om warmte te behouden. Akoestische isolatie is namelijk anders opgebouwd dan warmte-isolatiemateriaal. Ook beglazing tegen geluidsoverlast is anders dan gewoon dubbelglas om warmte binnen te houden. In zijn algemeenheid is het zo dat isoleren om welke reden dan ook in de meeste gevallen al heel snel aan te bevelen is. Niet alleen de energienota zal lager uitvallen, maar het wooncomfort zal toenemen als een woning goed geïsoleerd is. Isolatiemaatregelen betreft in veel gevallen maatwerk, waardoor specialisten de woningen zullen moeten bekijken om te bepalen welke maatregelen er genomen kunnen worden.

Manieren van isoleren

Er zijn nog meer manieren om een woning goed te isoleren. Zo zijn vloeren vaak ook niet geïsoleerd, wat veel energieverlies veroorzaakt. Ook platte daken en de kap zijn niet altijd goed geïsoleerd. Wie een beetje handig is kan zelf zijn kap of vloer isoleren om energie te besparen. Wel is het verstandig om voldoende informatie in te slaan voordat een bepaald isolatiemateriaal gekocht wordt, omdat er tegenwoordig heel veel soorten isolatiemateriaal te verkrijgen is. Wie gaat isoleren moet ook goed letten op de ventilatie van de woning. Stilstaande lucht zorgt ervoor dat houten balklagen kunnen gaan rotten. Het is belangrijk om goede ventilatiekanalen aan te leggen, zodat er geen stilstaande lucht ontstaat in de kruipruimte. Ook mogelijke vochtproblemen moeten voorkomen worden.

Isolatieglas

Ook enkel glas is eigenlijk niet meer van deze tijd. Wie wil besparen op energie zal eigenlijk eerst al het enkel glas moeten laten vervangen door isolatieglas. Ook in isolatieglas zijn tegenwoordig heel veel soorten te koop, die steeds beter isoleren. Standaard isolatieglas heeft lucht tussen de spouw en het nieuwe isolatieglas heeft gas tussen de spouw, wat nog beter isoleert. Wie een goed beeld wil krijgen van mogelijke isolatielekken in een woning kan een bedrijf langs laten komen met een warmtecamera. Door de speciale camera kan er snel gezien worden waar een woning niet goed geïsoleerd is. Op de opnames van de camera is dan een duidelijke rode vlek te zien waar de woning warmte verliest. Vooral enkel glas zal vervangen moeten worden door isolatieglas, omdat enkel glas gezien kan worden als energielek. Ook spouwmuren die niet of niet goed zijn geïsoleerd kunnen veel warmte verliezen en kou doorlaten.

Verschillende soorten isolatiemateriaal

Isolatiewaardes worden aangeven door de zogenaamde R-waarde, wat staat voor warmte weerstand van een materiaallaag. Hoe hoger de R-waarde is van een isolatiemateriaal, hoe beter deze warmte wordt vastgehouden door het materiaal. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten isolatie te verkrijgen binnen bouwmarkten en groothandelsbedrijven. Wie zoekt naar geschikte isolatie doet er verstandig aan om zich op een brede en vooral goede manier te laten voorlichten door een bouwmarkt medewerker of bouwmaterialen medewerker, omdat er voor specifieke isolatiewerkzaamheden sprake is van verschillende geschikte isolatiematerialen. Daarnaast kan het in sommige gevallen handiger zijn om gebruik te maken van speciale spuitisolatie of isolatieschuim om te kunnen isoleren. Dit is vooral het geval als het lastige plekken betreft waarbij het aanbrengen van traditionele isolatie moeilijk is. Het aanbrengen van spuitisolatie betreft wel werkzaamheden die in de meeste gevallen niet zelf uitgevoerd kunnen worden.

Glaswol

De meeste mensen kennen de minerale wollen isolatie wel als glaswol. Glaswol is in verschillende diktes en dus in verschillende isolatiewaardes te verkrijgen. Het isoleren met glaswol kan lichte irritatie veroorzaken bij het verwerken. Glaswol is prima te gebruiken voor het isoleren van een plafond. Buiten de prima isolatiewaardes is glaswol ook geluiddempend en brandwerend. Glaswol is dan ook zeer geschikt als isolatiemateriaal en kan toegepast worden voor verschillende isolatiewerkzaamheden. Een belangrijke aanvulling is wel dat glaswol niet nat of vochtig mag worden. In de meeste gevallen is glaswol dan ook niet geschikt voor een vochtige kelder of kruipruimte. In dat soort gevallen zal er dus gekozen moeten worden voor ander isolatiemateriaal.

Cellenglas

Cellenglas is een isolatiesoort dat heel hard is en gemaakt is van glas. Deze platen worden door dakdekkers gebruikt en komen dus bovenop een plat dak te liggen. Deze platen worden ook gebruikt als kap isolatie. Naast deze isolatiesoorten zijn er nog veel meer soorten isolatie zoals kurk, riet, schapenwol, hennepwol en perliet. Welke isolatie iemand kiest, is vaak afhankelijk van de persoon en de verwachtingen van de isolatie. Goede isolatie gaat zeker net zo lang mee als een huis. Het isoleren van een dak en de vloer kan jaarlijks een besparing opleveren van 850 euro op de energienota.

Film: isolatie tips:

Opleidingen tot isoleerder

Wie een carrière ambieert als isoleerder kan tegenwoordig het beste kiezen voor de Mbo-opleiding allround isolatiemonteur op niveau twee. De Mbo-opleiding allround isolatiemonteur behoort officieel toe tot de installatietechniek en duurt over het algemeen twee jaar. Tijdens de praktijkopleiding zul je over het algemeen vier dagen in de week werken en ga je één dag per week naar school om de theorie te leren. Tijdens de praktijkopleiding sta je onder begeleiding van een leermeester, die je alle kneepjes van het vak leert. Het is goed denkbaar dat een isoleerder niet zal beschikken over een specifieke beroepsopleiding, omdat een isoleerder de kneepjes van het vak ook in de praktijk kan aanleren van ervaren collega's. Dit kan wel verschillen per vakman, omdat isolatiewerkzaamheden ook gezien kunnen worden als een aanvulling op een ander beroep. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een isoleerder werkzaam kan zijn

Een isoleerder kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn, zoals een aannemersbedrijf, installatiebedrijf, kruipruimte-isolatie bedrijf of bijvoorbeeld werkzaam zijn voor een gevelisolatiebedrijf. Een combinatie is ook prima denkbaar, omdat de meeste isolatiebedrijven op een brede manier gespecialiseerd zijn in het isoleren van gebouwen. Zoals eerder omschreven kunnen isolatiewerkzaamheden in sommige gevallen ook aangemerkt worden als aanvulling op een ander beroep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een timmerman, gevelbekleder of aan een metselaar, die ook verantwoordelijk kunnen zijn voor het aanbrengen van isolatiemateriaal. Het is dus niet zo dat het beroep isoleerder in alle gevallen aangemerkt kan worden als zelfstandig beroep.

Competenties isoleerder

De belangrijkste competentie van een isoleerder is de algemene inhoudelijke vakkennis van de isolatiebranche. Deze kennis is belangrijk, omdat een isoleerder te maken krijgt met veel verschillende isolatiematerialen, die gebruikt kunnen worden voor verschillende toepassingsmogelijkheden. Het op een goede manier kunnen isoleren is alleen mogelijk als een isoleerder de juiste isolatiematerialen toepast. Een andere belangrijke competentie is dat een isoleerder gezien moet worden als allround vakman en/of monteur, die secuur werkt. Isolatie kan alleen op een goede manier werken als isolatiemateriaal op de juiste manier aangebracht wordt. Met andere woorden moeten kieren of andere fouten met isolatiemateriaal voorkomen worden. Omdat een isoleerder in de meeste gevallen veel te maken heeft met collega's en opdrachtgevers kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook veiligheid in het algemeen kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat een isoleerder bijvoorbeeld niet alleen in een kruipruimte mag werken. Algemeen belangrijke woorden zijn energie, motivatie, presteren, verantwoordelijkheidsgevoel, controleren, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als isoleerder

Het arbeidsmarktperspectief van een isoleerder is over het algemeen zeer goed te noemen, omdat er veel vraag is naar isolatiebedrijven. Het verkrijgen van werk als isoleerder zal dan ook in de meeste gevallen geen enkel probleem zijn. Wel kunnen isolatiewerkzaamheden vragen om specifieke vaklieden, waardoor het arbeidsmarktperspectief per specifiek beroep kan verschillen. Met andere woorden kan het wel belangrijk zijn dat je beschikt over de juiste opleidingen. De doorgroeimogelijkheden van een isoleerder moeten gezien worden in het verder specialiseren, waardoor je op een brede manier inzetbaar bent voor werkgevers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een isoleerder die ook werkt als energieadviseur. Een andere mogelijkheid is het starten van een eigen isolatiebedrijf als ondernemer.

Arbeidsvoorwaarden en salaris isoleerder

Als isolatiemonteur in loondienst zul je afhankelijk van je leeftijd en opleiding tussen de 1800 en 2600 euro bruto per maand verdienen. Als zelfstandig ondernemer in de energiebranche is het lastig een voorbeeld te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van de binnengehaalde opdrachten.

Eigen bedrijf starten als Isoleerder

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Isoleerder, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Isoleerder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Isoleerder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Isoleerder.

Mijnzzp.nl