Elektricien

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep elektricien
Werken als elektricien
Elektriciteit oude gebouwen
Tips elektra aanleggen
Groepen aansluiten
Wat zijn elektrische installaties
Moderne kleuren draden en functies:
Oude kleuren draden en functies:
Hoe word je elektricien?
Wat doet een elektricien:
Opleidingen tot elektricien
Bedrijven waar een elektricien werkzaam kan zijn
Competenties elektricien
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als elektricien
Arbeidsvoorwaarden en salaris elektricien
Eigen bedrijf starten als Elektricien
Boekhoudprogramma vergelijken Elektricien

Beroep elektricien

Een elektricien is verantwoordelijk voor het aanleggen, aanpassen en onderhouden van elektrische installaties, die nodig zijn om elektriciteit veilig te kunnen gebruiken. Een elektricien zorgt er dan ook voor dat gebruikers op een veilige manier gebruik kunnen maken van stroom. Het beroep elektricien is een veelzijdig beroep te noemen, omdat je als elektricien niet alleen te maken hebt met nieuwe installaties, maar juist ook te maken krijgt met aanpassingen en onderhoud van elektrische installaties. Daarnaast werk je als elektricien meestal niet alleen in de utiliteitsbouw, omdat een elektricien ook op andere manieren werkzaam kan zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan het aansluiten van zware machines binnen de industrie, die draaien op krachtstroom, of aan het installeren van bedieningspanelen. Het werken als elektricien is alleen voorbehouden aan de juiste vakmensen, die beschikken over de nodige kennis en ervaring, omdat elektrotechnische installaties al snel complex kunnen worden. Daarnaast is het belangrijk dat een elektricien installaties installeert volgens de juiste voorschriften en met de juiste materialen, zodat er geen kortsluitingen of andere storingen kunnen ontstaan. Als elektricien ben je dus een allround vakman op het gebied van elektrische installaties. Dit houdt in dat een elektricien zelfstandig alle voorkomende elektrische installaties moet kunnen aanleggen, aanpassen en onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan meterkasten, intercom-, video- installaties en aan het aansluiten van machines. Daarnaast moet een elektricien zelfstandig alle voorbereidende werkzaamheden kunnen uitvoeren, zoals het aanleggen van buizen en kabels. Ook het afmonteren en testen van elektrische installaties behoort specifiek tot de werkzaamheden van een elektricien. Het beroep elektricien moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat een elektricien ook gespecialiseerd kan zijn binnen verschillende vakgebieden. Een elektricien kan bijvoorbeeld ook alleen werkzaam zijn binnen de industrie.

Werken als elektricien

Een elektricien is dus een installateur en monteur van elektrotechnische installaties, die over veel technische kennis moeten beschikken. Een elektricien is over het algemeen werkzaam met de grotere elektrotechnische installaties, zoals meterkasten, panelen en machines. Als elektricien heb je regelmatig te maken met opdrachten waarbij er nog geen sprake is van stroom. Het is de elektricien, die er voor zorgt dat de complete elektrotechnische installatie aangebracht wordt. Dit doet een elektricien bijvoorbeeld door het frezen van sleuven, het plaatsen van buizen en het trekken van bedrading. Bij nieuwbouw is het belangrijk dat een elektricien goed kan tekening lezen. Op de werktekening staan alle groepen afgebeeld en de aansluitpunten waar uiteindelijk alle stopcontacten en lichtschakelaars moeten komen. De elektricien zal hiervoor sleuven in de muren moeten frezen naar de plek waar de stopcontacten komen. Als later alle leidingen geplaatst zijn zal de elektricien door de buizen de bedrading trekken. Deze draden lopen allemaal naar de meterkast waar ze aangesloten worden op de juiste groep. Ook het plaatsen van de stopcontacten en lichtschakelaars is een klus voor de elektricien. Als alles klaar is zal de elektricien het hele elektrische systeem doormeten om te controleren of alles naar behoren werkt. Op deze manier is de gebruiker van het gebouw verzekerd van een veilig gebruik. Ook het begrijpen van technische tekeningen is belangrijk als elektricien.

Elektriciteit oude gebouwen

Een elektricien zal ook regelmatig te maken krijgen met oude bestaande situaties. Dit kan inhouden dat een elektricien te maken krijgt met oude bedrading, ijzeren buizen en bakelieten schakelaars. Tegenwoordig worden er alleen nog P.V.C. buizen gebruikt om de bedrading door te trekken. Vroeger waren deze buizen van ijzer, waardoor er makkelijk sprake is van kortsluiting als een draad bloot komt te liggen. Omdat oude huizen bijna altijd uit balkconstructies bestaan is de kans op brand aanwezig bij kortsluiting. Dit is al helemaal het geval als de betreffende groep niet uitslaat. Dit soort oude installaties kan beter vervangen worden om problemen te voorkomen. Wie oude bedrading heeft kan andere kleuren draad tegenkomen. Wat erg verraderlijk is, is dat men geneigd is te denken dat op de kleur rood de spanning staat, wat niet klopt. Het is dus goed opletten met oude bedrading. Het is belangrijk om bij elektriciteit altijd goed op te passen. Er kunnen eerder ondeskundigen aan het werk zijn geweest, die de kleuren door elkaar gehaald hebben. Dan kan het voorkomen dat op een verkeerde draad spanning staat. Dit is niet zomaar met het blote oog te zien. Een ander belangrijk punt is het controleren of een elektrische installatie wel beschikt over aarde. De meeste huizen hebben de aarde nog op de waterleiding aangesloten. Tegenwoordig kan dit niet meer, omdat de waterleidingen van kunststof gemaakt worden. In deze gevallen is het nodig om een aardbuis van zwaar verzinkt staal de grond in te slaan. Een elektrische installatie die niet beschikt over aarde kan levensgevaarlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan elektrocutie tijdens het douchen in de badkamer. Een badkamer en andere vochtige ruimtes moeten geaard zijn.

Tips elektra aanleggen

Pas bij het aanbrengen van flexibele buizen goed op, omdat het trekken van draden in flexibele buizen niet makkelijk is. Dit komt vooral doordat flexibele buizen aan de binnenkant niet glad zijn. In extreme gevallen is de vloer of plafond dichtgemaakt en lukt het de elektricien niet om de draden te trekken. Dit is al helemaal het geval als de buis in een te strakke bocht ligt. Zorg er ook voor dat de buizen voldoende vastgeslagen worden om het lostrekken van de buizen tijdens het draden trekken te voorkomen. Vooral bij koppelstukken, zoals bij bochten, kan voorkomen dat buizen losspringen. Het trekken van draden door een buis wordt gedaan met een trekveer. Zorg dat alle draden in een buis in een keer getrokken worden, omdat één voor één niet te doen is. Dit kan het beste gedaan worden door de draden voor een deel te strippen en dan aan de veer te knoppen met een dunne knoop. Het draden trekken kan in de meeste gevallen het beste gedaan worden door twee personen. Een iemand trekt en de ander voert de draden aan.

Groepen aansluiten

Sluit geen wasmachine, frituurpan of oven aan op dezelfde groep. Als deze samen aanstaan zal de groep er ongetwijfeld uitslaan. De huizen in Nederland worden met maximaal zestien ampère beveiligd, omdat de draden een doorsnede hebben van 2,5 mm. Dit betekent dat de leidingen van een huisinstallatie maximaal belast mogen worden met 3500 W. Dit is een stroom van maximaal zestien ampère bij een spanning van 220 V.

Wat zijn elektrische installaties

De term elektrische installaties is een verzamelnaam van alle installaties en apparaten die werken op elektriciteit, inclusief alle installaties en verbindingen die nodig zijn om ze veilig te kunnen laten werken. Elektrische installaties komen overal voor op verschillende manieren, en niet alleen in gebouwen. Denk bijvoorbeeld ook aan elektrische installaties aan boord van auto's, schepen en vliegtuigen, en aan machines. Zonder goed werkende elektronica en elektrische installaties kunnen deze installaties niet veilig draaien. Elektrische installaties kunnen simpel opgebouwd zijn, maar ook complex. De complexe elektrische installaties zijn meestal te vinden in grote fabrieken, die gebruikmaken van zware machines. De relatief simpele elektrische installaties zijn meestal te vinden in woningen. Vooral het installeren van complexe elektrische installaties kan beter overgelaten worden aan een ervaren elektricien. Als elektricien is er eigenlijk maar één ding echt belangrijk en dat is dat installaties automatisch uitgeschakeld worden als ze op een onveilige manier gebruikt worden. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat één of meerdere groepen automatisch uitschakelen als er te veel stroom wordt afgenomen of zodra er kortsluiting ontstaat.

Moderne kleuren draden en functies:

  • Bruin is de fase (stroom)
  • Blauw is de nulleider (nul draad)
  • Zwart is de schakeldraad
  • Geelgroen is de aarde

Oude kleuren draden en functies:

  • Groen is de fase (stroom)
  • Rood is de nulleider (nul draad)
  • Zwart is de schakeldraad
  • Grijs is de aarde

Hoe word je elektricien?

Elektricien worden kan in de praktijk op verschillende manieren. De meeste jongeren volgen een gerichte Mbo-opleiding, zoals de Mbo-opleiding elektrotechniek. Daarnaast is het ook mogelijk om het vak volledig in de praktijk te leren. In dat geval gaat het vaak om oudere mensen die een omscholingstraject volgen. Afhankelijk van de specifieke werkzaamheden kan dit ook gecombineerd worden met theorie. Er zijn tegenwoordig ook versnelde opleidingsmogelijkheden tot elektricien.

Wat doet een elektricien:

Opleidingen tot elektricien

Elektricien kan men worden door het volgen van de opleiding elektrotechniek en elektronica. Tijdens de opleiding worden eerste de basistechnieken van de elektronica geleerd, en gaat men geleidelijk steeds dieper in op het vak en zal er ook een richting gekozen moeten worden. Dit omdat er met de opleiding elektrotechniek en elektronica meerdere mogelijkheden zijn zoals, woning elektricien, scheepvaart elektricien en elektricien voor in de industrie. Ook in de bouw zijn nog verschillende richtingen en specialisaties mogelijk, zoals op het gebied van beveiliging. Tijdens de opleiding zal de leerling elektricien vier dagen werken in de praktijk en één dag naar school gaan, waar het theoretische deel wordt bijgebracht. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je voor jezelf gaat beginnen als zzp'er, dan is het nodig om een goede en vooral correcte administratie bij te houden. Hiervoor kun je het beste een online boekhoudpakket gebruiken.

Bedrijven waar een elektricien werkzaam kan zijn

Een elektricien kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan woninginstallateurs, beveiligingsbedrijven, werkplaatsinrichters en aan scheepsbouwers. Ook binnen de industrie komt het beroep elektricien veel voor. In dat geval hebben we het meestal over een elektrotechnicus. Een elektricien die beschikt over een hbo-opleiding kan aangemerkt worden als elektrotechnisch ingenieur. Daarnaast kan een allround elektricien prima werkzaam zijn als ondernemer.

Competenties elektricien

De belangrijkste competentie van een elektricien is de vakinhoudelijke kennis. Daarnaast moet een elektricien beschikken over een groot verantwoordelijkheidsgevoel, omdat installaties in alle gevallen betrouwbaar moeten zijn. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat een elektricien een oude installatie moet afkeuren, omdat de betreffende installatie niet veilig te gebruiken is. In dat soort gevallen zal een elektricien met de opdrachtgever moeten overleggen. Een elektricien zal dan ook over goede communicatieve vaardigheden moeten beschikken, omdat een elektricien regelmatig moet overleggen over de werkzaamheden. Ook bijscholing is een belangrijke competentie, omdat een elektricien veel te maken krijgt met nieuwe techniek. Dit heeft tegenwoordig ook betrekking op de nodige ICT-kennis. Algemeen belangrijke woorden zijn innovatie, flexibiliteit, plannen, organiseren, adviseren, inzicht, veiligheid en inspecteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als elektricien

Het arbeidsmarktperspectief van een elektricien is goed te noemen. Een elektricien die beschikt over de juiste opleidingen kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn. De meeste installatiebedrijven zitten te springen om goede elektriciens. Een elektricien zal dan ook geen enkele moeite hebben met het verkrijgen van werk. De doorgroeimogelijkheden van een elektricien moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de functie werkvoorbereider. Ook het starten van een eigen bedrijf kan aangemerkt worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris elektricien

Een elektricien zal over het algemeen onder de cao technisch installatiebedrijf vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een elektricien zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2000 en 2600 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Als elektricien zal je over het algemeen ook regelmatig storingsdiensten moeten draaien. Een zelfstandig werkende elektricien werkt in de meeste gevallen met een vast uurloon.

Eigen bedrijf starten als Elektricien

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Elektricien, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Elektricien

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Elektricien bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Elektricien.

Mijnzzp.nl