Decorontwerper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep decorontwerper
Wat doet een decorontwerper
Werken als decorontwerper
Diverse taken als decorontwerper:
Film: decorontwerper
Opleidingen tot decorontwerper
Bedrijven waar een decorontwerper werkzaam kan zijn
Competenties decorontwerper
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als decorontwerper
Arbeidsvoorwaarden en salaris decorontwerper
Eigen bedrijf starten als Decorontwerper
Boekhoudprogramma vergelijken Decorontwerper

Beroep decorontwerper

Een decorontwerper is verantwoordelijk voor het ontwerpen van decors, die gebruikt worden voor theatershows, televisieprogramma's of films. Als decorontwerper werk je in veel gevallen voor een gespecialiseerd bedrijf binnen de stand- en decor branche. Binnen het beroep decorontwerper speelt creativiteit over het algemeen een belangrijke rol, omdat je als decorontwerper steeds met nieuwe ideeën moet komen in overleg met de opdrachtgever. De opdrachtgever is in veel gevallen een regisseur, theaterproducent of art director, afhankelijk van de soort opdracht. Als decorontwerper kan je ook verantwoordelijk zijn voor het ontwerpen van andere soorten decors, zoals decors die gebruikt worden tijdens beurzen en tentoonstellingen, afhankelijk van de soort opdrachtgever. Decors komen in de praktijk op verschillende manieren voor en niet alleen binnen de theater- en filmwereld. Creativiteit is in alle gevallen belangrijk als decorontwerper. De decors, die een decorontwerper ontwerpt, moeten over het algemeen aan strikte voorwaarden voldoen, zodat de decors het juiste idee uitstralen dat past bij de voorstelling of evenement. Het ontwerpen van decors kan aangemerkt worden als specialistische werkzaamheden, omdat grote decors complex kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan decors, die ook voorzien zijn van technische installaties, zoals verlichting of beeldschermen. Daarnaast kan er sprake zijn van decors, die aan speciale eisen moeten voldoen. Denk bijvoorbeeld aan decors, die vaak afgebroken moet worden om daarna opgebouwd moeten worden op een andere locatie. Hierbij zal dus rekening gehouden moeten worden met afmetingen voor vervoer en de verschillende locaties. Soms komt het zelfs voor dat er meerdere decors gemaakt moeten worden om meer tijd te hebben om ze te kunnen opbouwen op verschillende locaties. Als decorontwerper kan je zelf meewerken met het opbouwen van een decor of begeleid je de werkzaamheden.

Wat doet een decorontwerper

Als decorontwerper ben je dus verantwoordelijk voor het ontwerpen van verschillende decors. Zoals eerder omschreven kan je als decorontwerper met verschillende opdrachtgevers te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan regisseurs, producenten, art directors reclame of aan art directors film en televisie. Daarnaast heeft een decorontwerper in veel gevallen te maken met theaterproducenten, die voor een toneelstuk gebruikmaken van een bijzonder decor. Het decor is meestal een belangrijke aanvulling op de beleving van de bezoekers, en is juist daarom zo belangrijk. Het ontwerpen van een mooi decor kost vaak erg veel tijd, omdat er veel overlegd moet worden voordat er een definitief ontwerp ontstaat. Welke taken een decorontwerper precies heeft, zal meestal afhankelijk zijn van de werkgever en de specifieke taakomschrijving. Zo kan het zijn dat je als decorontwerper alleen ontwerpt in overleg met de regisseur of andere soorten opdrachtgever, maar kan het ook voorkomen dat je helpt met het opbouwen van de decors. Dit zal in de meeste gevallen afhankelijk zijn van de soort werkgever en de grootte van de decors. Decors hoeven overigens niet alleen betrekking te hebben op de entertainmentbranche, omdat decors ook buiten de entertainmentbranche toegepast worden. Denk bijvoorbeeld ook aan beurspresentaties, die meestal voorzien worden van een soort decor.

Werken als decorontwerper

Het beroep decorontwerper houdt meer in dan alleen het ontwerpen van decors. Afhankelijk van de soort opdracht kan de decorontwerper ook verantwoordelijk zijn voor het uitwerken van belichting en voor het vormgeven van alle rekwisieten die gebruik worden voor een voorstelling. Ook het ontwerpen van de eventuele kostuums, die gebruikt worden binnen de voorstelling, kan tot de verantwoordelijkheid behoren van de decorontwerper. De inhoudelijke werkzaamheden van een decorontwerper kunnen dus verder gaan dan alleen het ontwerpen van decors. In veel gevallen is de decorontwerper ook betrokken bij de aankleding (decoratie) van het decors. Denk bijvoorbeeld aan het inschakelen van kunstschilders, die decors voorzien van bijzondere beschilderingen. In veel gevallen heeft de decorontwerper te maken met een scenario of toneelscript, waarbinnen opgenomen is aan welke voorwaarden een decor moet voldoen. Een decorontwerper zal dus ook een voorstudie uitvoeren om een idee te kunnen uitwerken.

Diverse taken als decorontwerper:

  • Het overleggen met opdrachtgevers.
  • Het ontwerpen van decors.
  • Het ontwerpen van technische installaties.
  • Het ontwerpen van rekwisieten.
  • Het eventueel ontwerpen van kostuums.
  • Het laten aankleden (vormgeven) van decors.
  • Het eventueel begeleiden van opbouwwerkzaamheden.

Film: decorontwerper

Opleidingen tot decorontwerper

Wie als decorontwerper aan de slag wil gaan kan kiezen uit verschillende opleidingen die zowel op mbo als op Hbo-niveau te volgen zijn. De Mbo-opleiding decorbouwer niveau vier leert je het zelfstandig bouwen van stands en decors, door middel van het toepassen van verschillende hout- en schildertechnieken. De hbo-opleiding Theatre design leidt je op tot theatervormgever. De hbo-opleiding zal doorgaans vier jaar in beslag nemen. Om toegelaten te worden voor de opleiding zal er in veel gevallen een toelatingsgesprek gehouden worden, om te kijken of de opleiding geschikt is voor je. Ook het maken van een thuisopdracht behoort tot de toelating. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een decorontwerper werkzaam kan zijn

Als decorontwerper kan je voor verschillende bedrijven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan stand- en decorbouw bedrijven, productiemaatschappijen en aan theatergezelschappen. Daarnaast is het denkbaar dat een decorontwerper aangemerkt kan worden als ondernemer. In dat geval zal je meestal voor verschillende opdrachtgevers werkzaam zijn. Waar een decorontwerper precies werkzaam is, is meestal afhankelijk van het opleidingsniveau. Een decorontwerper die beschikt over de hbo-opleiding theatre design zal meestal werkzaam zijn binnen de televisiewereld of de theaterbranche. In dat geval kan ook de benaming theatervormgever van toepassing zijn.

Competenties decorontwerper

De belangrijkste competentie van een decorontwerper is creativiteit. Zonder voldoende creativiteit is het niet mogelijk om steeds unieke ontwerpen te kunnen bedenken. In dat opzicht kan ook inspiratie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Daarnaast ben je in staat om moeilijke technische problemen om te zetten naar een werkbaar idee. Ook het kunnen werken met diverse computerprogramma's zal een must zijn als decorontwerper. Ook goede communicatieve vaardigheden mogen als decorontwerper niet ontbreken. Dit is het geval omdat je meestal veel zal overleggen met verschillende opdrachtgevers. Een andere belangrijke competentie kan stressbestendigheid zijn, omdat je als decorontwerper ook te maken krijgt met tijdsdruk. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, zelfstandigheid, presteren, plannen, organiseren en creëren. Als je werkzaam bent als ondernemer is ook het netwerken belangrijk.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als decorontwerper

Het arbeidsmarktperspectief van een decorontwerper is matig te noemen. Dit is het geval, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Dit neemt niet weg dat een goede decorontwerper, die beschikt over de juiste opleiding, wel werk kan vinden. Daarnaast is het zo dat decorontwerpers buiten de theaterbranche en/of televisiewereld werkzaam kunnen zijn. De doorgroeimogelijkheden van een decorontwerper moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie. Denk bijvoorbeeld aan een managementfunctie of aan het worden van projectleider.

Arbeidsvoorwaarden en salaris decorontwerper

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je bij verschillende bedrijven werkzaam kunt zijn. Wel is het zo dat je als decorontwerper soms lange dagen moet maken als een bepaald decor klaar moet zijn. Ook kan het nodig zijn dat je tijdens de uitvoering of opname aanwezig bent op locatie. Een decorontwerper met een hbo-opleiding zal doorgaans ergens tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer komt dit beroep voor zover wij weten niet voor.

Eigen bedrijf starten als Decorontwerper

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Decorontwerper, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Decorontwerper

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Decorontwerper bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Decorontwerper.

Mijnzzp.nl