Meubelmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep meubelmaker
Werken als meubelmaker
Meubels restaureren
Werken in een meubelmakerij
Antieke meubels
Hoe werkt een meubelmaker
Bijzondere meubels
Beroepsfilm meubelmaker:
Opleidingen tot meubelmaker
Bedrijven waar een meubelmaker werkzaam kan zijn
Competenties meubelmaker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als meubelmaker
Arbeidsvoorwaarden en salaris meubelmaker
Eigen bedrijf starten als Meubelmaker
Boekhoudprogramma vergelijken Meubelmaker

Beroep meubelmaker

Een meubelmaker is een ambachtsman of ambachtsvrouw, die meubels maakt en renoveert in opdracht van klanten. Daarnaast kan een meubelmaker naar eigen inzicht meubels ontwerpen. Het beroep meubelmaker is divers, omdat de meeste meubelmakers diverse soorten meubels kunnen ontwerpen en maken, zoals tafels, kasten, stoelen, bedden en keukens. Wie geen standaard meubel wenst en iets unieks wil hebben zal al snel uitkomen bij een meubelmaker. Een meubelmaker werkt veel met hout, maar ook met andere materialen, zoals metaalsoorten en kunststoffen. Een meubelmaker heeft de vaardigheden in huis om een meubel te kunnen ontwerpen, te tekenen en te maken. Om een meubel te kunnen maken heeft de meubelmaker een uitgebreide werkplaats met houtbewerkingsmachines. Om een mooi meubel te kunnen maken zal de meubelmaker veel kennis in huis moeten hebben van verschillende materialen, zoals hout, fineer en metaal, en de verschillende eigenschappen moeten kennen van deze materialen. Het vak meubelmaker is een echt ambacht, waarin op de millimeter gewerkt dient te worden. Veel van de meubels worden op maat gemaakt voor de klant. Omdat het meestal maatwerk betreft kunnen meubels voor ieder huis of andere soorten gebouw, zoals een kantoor, op de millimeter op maat gemaakt worden, waardoor alle ruimte optimaal benut kan worden. Meubelmakers kunnen dus zelfstandig meubels ontwerpen, maken en plaatsen. Meubels komen niet alleen in huizen of kantoren voor, maar kunnen bijvoorbeeld ook gemaakt worden voor een schip. Vooral meubels die toegepast worden in een speciale omgeving, zoals een schip, vragen nogal wat creativiteit van de meubelmaker. De meeste meubelmakers moeten gezien worden als allround ambachtslieden, die ook andere werkzaamheden kunnen uitvoeren dan alleen het ontwerpen en maken van meubels.

Werken als meubelmaker

Als meubelmaker zul je over het algemeen unieke meubels maken, die niet zomaar overal te koop zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan een speciale whiskykast of wapenkast. Door het gebruik van mooie houtsoorten, zoals mahonie, gecombineerd met mooie scharnieren en glas ontstaan vaak de mooiste kasten, die niet zomaar te koop zijn. Het zijn de meubelmakers, die dit soort unieke meubels kunnen maken. Zoals eerder aangeven moet het beroep meubelmaker aangemerkt worden als echt ambacht, omdat het maken van meubels om veel kennis en ervaring vraagt. Als meubelmaker ontwerp je over het algemeen unieke meubels, die niet voor de massa gemaakt worden. Als bepaalde meubels gemaakt worden voor massaproductie is er eerder sprake van een industrieel vormgever. Een industrieel vormgever is juist gespecialiseerd in het zo efficiënt en goedkoop mogelijk ontwerpen van produceten voor de massa. Een industrieel vormgever kan ook meubels ontwerpen. Een meubelmaker kan in de meeste gevallen aangemerkt worden als ambachtsman.

Meubels restaureren

Ook het repareren van oude meubels is iets wat de meubelmaker kan doen voor klanten. In veel gevallen gaat het dan om oude meubels die waardevol zijn. De reparaties moeten op een authentieke manier uitgevoerd worden, zodat deze niet opvalt en het meubel niet zijn waarde verliest. Het werk van een meubelmaker lijkt erg op dat van een interieurbouwer, omdat ze allebei heel secuur moeten werken. Echter, maakt een interieurbouwer interieurs voor winkel en geen meubels. Om een meubel goed te kunnen restaureren is veel ervaring en kennis nodig. Omdat het vaak om antiek gaat, is het belangrijk veel kennis te hebben van de gebruikte materialen en hoe deze verwerkt dienen te worden. Zo is het lukraak vast schroeven van onderdelen uit den boze. Als er een bepaald onderdeel kapot is en vervangen dient te worden, dan moet deze op de oorspronkelijke manier teruggeplaatst worden.

Als een bepaald onderdeel vervangen dient te worden is het bijvoorbeeld ook belangrijk om dezelfde houtsoort te gebruiken en rekening te houden met de structuur van het hout zodat deze wel past bij de rest van het meubel. Het namaken van onderdelen is een hele klus omdat het vaak om bewerkelijke onderdelen gaat met veel verschillende motieven. Als je meubels beschadigd zijn of aan een restauratie toe zijn, kan het repareren van meubels helpen. Dit zijn vaak meubels met een bepaalde waarde zoals een bepaalde emotionele waarde of waarde in geld. Meubels die gerepareerd dienen te worden zijn vaak prima te herstellen door een vakman. Bij meubels met zittingen kan het nodig zijn deze te voorzien van nieuwe bekleding wat vaak apart wordt gedaan door een meubelstoffeerder.

Werken in een meubelmakerij

Een meubelmakerij is wat anders als een meubelfabrikant omdat deze meer in massa produceert voor winkels. Een meubelmakerij is vaak een kleinschalig bedrijf die in opdracht werkt en soms zelf meubels maakt die verkocht worden, maar niet op grote schaal. Bij de meeste meubelmakers kan een klant ook terecht voor het laten ontwerpen en bouwen van een keuken of een bijzondere trap. Een meubelmaker kan met diverse soorten meubels te maken krijgen zoals relatief nieuwe meubels die bijvoorbeeld opnieuw gestoffeerd dienen te worden en eventuele beschadigingen hebben aan het framewerk. De echte uitdaging voor een meubelmaker zijn de antieke meubels. Deze meubels moeten zo hersteld worden dat de reparatie bijna tot niet zichtbaar is na de restauratie.

Antieke meubels

Een meubel is pas antiek te noemen als het meubel een bepaald aantal eigenschappen bezit. Een meubel wordt doorgaans pas als antiek aangemerkt als het minimaal 75 jaar oud is. Omdat de meeste meubels van hout gemaakt zijn komen deze dan ook het vaakst voor als antiek meubel. De meeste antieke meubels zijn erg zwaar omdat ze vroeger uit massief hout werden gemaakt. Pas later, toen er nieuwe technieken ontstonden, werden meubels meer uit losse delen gemaakt.

Hoe werkt een meubelmaker

Een meubelmaker maakt vaak eerst een werktekening van een meubel, waar het meubel op getekend is met alle maten en te gebruiken materialen. De tekening zal vaak eerst met de klant besproken worden en aangepast worden wanneer dit nodig is. Aan de hand van de werktekening zal de meubelmaker aan de slag gaan. Het maken van een meubelstuk is vakwerk, waar veel ervaring voor nodig is. De meeste meubelmakers leren het vak gedeeltelijk op school en in de werkplaats, door ervaring op te doen van oudere collega's die hun kennis overbrengen. Wanneer een meubelmaker veel te maken heeft met leer kan de benaming lederwarenmaker van toepassing zijn.

Bijzondere meubels

Er zijn redelijk veel mensen te vinden die voor hun huis, schip of op kantoor een uniek meubelstuk willen dat speciaal voor hun gemaakt is. Het mooie van een meubelstuk dat op maat gemaakt wordt, is dat deze uniek is en naar de eigen wensen gemaakt kan worden, zodat er ook maar echt een van is. Maar toch komt er ook wel productiewerk voor bij de meubelmaker, zoals in een winkelketen dat meerdere filialen heeft met dezelfde inrichting.

Beroepsfilm meubelmaker:

Opleidingen tot meubelmaker

Om als meubelmaker te kunnen werken kan je het beste de Mbo-opleiding allround meubelmaker kiezen. Tijdens deze opleiding zijn er meestal verschillende richtingen mogelijk, zoals scheepstimmerman, machinaal houtbewerker, meubelstoffeerder of interieurtimmerman. De meeste opleidingen tot meubelmaker duren twee tot drie jaar, waarna er ook nog vervolgopleidingen mogelijkheden zijn als meubelmaker. De opleiding wordt over het algemeen gecombineerd met school en het lopen van stage bij bedrijven. Tijdens de opleidingen worden er op verschillende onderdelen examens afgenomen, die samen tot het diploma meubelmaker zullen leiden. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor het ontwerpen van meubels, het maken van de meubels, materialen, machines en gereedschappen, tekenen en het ontwerpen en maken van constructies. Ook de boekhouding op de correcte manier opzetten is belangrijk als startende ondernemer. Voor je eigen bedrijf kun je het beste gebruikmaken van professionele bedrijfssoftware.

Bedrijven waar een meubelmaker werkzaam kan zijn

Een meubelmaker is over het algemeen werkzaam binnen een meubelmakerij. Daarnaast kan een meubelmaker prima werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen meubelmakerij. Als meubelmaker kan je ook werkzaam zijn binnen de luxe scheepsbouw, die ook in veel gevallen te maken hebben met unieke meubels. Dit betreft dan geen productieboten, maar unieke boten, die speciaal ontworpen en gebouwd worden voor opdrachtgevers. Zoals eerder omschreven kan een allround meubelmaker in veel gevallen ook andere werkzaamheden uitvoeren dan alleen het maken van meubels.

Competenties meubelmaker

De belangrijkste competentie van een meubelmaker is de algemene vakinhoudelijke kennis van meubels en materiaalkennis. Zonder de juiste allround vakkennis is het niet mogelijk om te kunnen werken als meubelmaker. Daarnaast moet een meubelmaker aangemerkt kunnen worden als monteur en technicus. Techniek is belangrijk, omdat je ook te maken krijgt met complexe houtbewerkingsmachines. Omdat je als meubelmaker in veel gevallen te maken krijgt met verschillende opdrachtgevers kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn creativiteit, inspiratie, zelfstandigheid, vakmanschap, secuur, inzicht, trends, plannen, organiseren, rekenen en tekenen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als meubelmaker

Het arbeidsmarktperspectief van een meubelmaker is over het algemeen goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. Dit is het geval, omdat je als meubelmaker voor verschillende werkgevers werkzaam kan zijn, die te maken hebben met het ontwerpen en maken van meubels. Het beroep meubelmaker komt ook voor buiten de klassieke meubelmakerij. De doorgroeimogelijkheden van een meubelmaker moeten gezien worden in het verder specialiseren, zodat je op een bredere manier werkzaam kan zijn. Ook het starten van een eigen meubelmakerij als ondernemer kan gezien worden als doorgroeien binnen je eigen carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris meubelmaker

Een meubelmaker in loondienst verdient tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van de leeftijd. Een meubelmaker die als zelfstandig ondernemer werkt kan doorgaans meer verdienen, maar moet wel voldoende opdrachten weten binnen te halen. Het verkrijgen van voldoende opdrachten als zelfstandig meubelmaker kan wel lastig zijn. Het is daarom beter je werkzaamheden uit te breiden met andere taken, zoals het stofferen van meubels en het verkopen van meubels. Ook zijn de kosten voor het inrichten van een werkplaats als meubelmaker doorgaans zeer hoog, wat natuurlijk op de winst zal drukken.

Eigen bedrijf starten als Meubelmaker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Meubelmaker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Meubelmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Meubelmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Meubelmaker.

Mijnzzp.nl