Verwarmingsmonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep verwarmingsmonteur
Werken in de installatietechniek als verwarmingsmonteur
Werkzaamheden verwarmingsmonteur
Aanleggen verwarmingssysteem
Beroepsfilm verwarmingsmonteur:
Opleidingen tot verwarmingsmonteur
Bedrijven waar een verwarmingsmonteur werkzaam kan zijn
Competenties verwarmingsmonteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verwarmingsmonteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris verwarmingsmonteur
Eigen bedrijf starten als Verwarmingsmonteur
Boekhoudprogramma vergelijken Verwarmingsmonteur

Beroep verwarmingsmonteur

Een verwarmingsmonteur is verantwoordelijk voor het plaatsen en installeren van verwarmingen, verwarmingsbuizen en verwarmingssystemen. Een verwarmingsmonteur is over het algemeen niet verantwoordelijk voor het onderhouden van verwarmingssystemen, omdat dit toebehoort tot de werkzaamheden van een loodgieter. Het beroep verwarmingsmonteur is dan ook een afleiding van het beroep loodgieter. De meeste verwarmingsmonteurs zijn werkzaam binnen de nieuwbouw en niet werkzaam voor particulieren. Een verwarmingsmonteur moet over de nodige vakkennis beschikken, omdat een verwarmingsmonteur met verschillende verwarmingssystemen en verwarmingstechnieken te maken krijgt. Het beroep verwarmingsmonteur heeft niet alleen betrekking op het installeren van cv-ketels, omdat er tegenwoordig ook ander systemen toegepast worden om gebouwen te verwarmen, zoals boilers en warmtepompen. Het op de juiste manier installeren van dit soort verwarmingssystemen moet uitgevoerd worden door gespecialiseerde vakmensen, omdat het specialistische werkzaamheden betreft. De laatste jaren zijn nieuwe cv-ketels sterk verbeterd als het om rendement gaat. Door de stijgende energieprijzen is het belangrijk geworden om het rendement van cv-ketels te verhogen. Tegenwoordig noemt men cv-ketels met een rendement vanaf negentig procent hoog rendement ketels. Dit soort cv-ketels kan alleen op de juiste manier functioneren als de cv-ketel op de juiste manier geïnstalleerd is. Ook het op de juiste manier inregelen van cv-ketels is belangrijk. Het inregelen van cv-installaties en andere installaties behoort tot de werkzaamheden van een verwarmingsmonteur. De inhoudelijke werkzaamheden van een verwarmingsmonteur zijn deels afhankelijk van de kennis en ervaring. Een verwarmingsmonteur kan bijvoorbeeld ook alleen verantwoordelijk zijn voor het ophangen van verwarmingen en het aanleggen van verwarmingsbuizen.

Werken in de installatietechniek als verwarmingsmonteur

Een verwarmingsmonteur kan dus verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden. Het is niet zo dat alle verwarmingsmonteurs automatisch aangemerkt kunnen worden als volwaardig installateur of loodgieter. Vooral binnen de grotere nieuwbouwprojecten kan het voorkomen dat een verwarmingsmonteur alleen verantwoordelijk is voor montagewerkzaamheden. In dat geval kunnen we niet spreken van een installateur. Binnen grote nieuwbouwprojecten komt het regelmatig voor dat installatiebedrijven gebruikmaken van ingehuurde krachten, die niks anders doen dan het ophangen van radiatoren. Vanzelfsprekend is het in de praktijk wel zo dat de meeste verwarmingsmonteurs aangemerkt moeten worden als allround vakman. Dit houdt in dat een verwarmingsmonteur zelfstandig complete verwarmingssystemen kan aanleggen, aanpassen en onderhouden. Zoals eerder omschreven heeft een verwarmingsmonteur tegenwoordig ook te maken met nieuwe technieken, zoals warmtepompen, zonneboilers en cv-installaties die elektriciteit opwekken. Vakkennis is als verwarmingsmonteur belangrijk, omdat installaties alleen goed kunnen functioneren als ze op de juiste manier geïnstalleerd worden. Dit heeft ook betrekking op het op de juiste manier aanleggen van verwarmingsbuizen en het ophangen van radiotoren. Als verwarmingsbuizen of radiotoren niet op de juiste manier geïnstalleerd worden zal het verwarmingssysteem niet tot het beste rendement kunnen komen. Dit komt bijvoorbeeld doordat radiatoren in dat geval maar moeilijk warm worden, waardoor de installatie onnodig lang moet stoken.

Werkzaamheden verwarmingsmonteur

De inhoudelijke werkzaamheden van een verwarmingsmonteur zijn deels afhankelijk van de kennis en de werkgever. Een verwarmingsmonteur kan bijvoorbeeld ook te maken krijgen met vloerverwarming. In dat geval is een verwarmingsmonteur verantwoordelijk voor het aanleggen van kunststof vloerverwarmingsbuizen, die later door een dekvloerenlegger in de vloer gesmeerd worden. Bij bestaande woningen kan een verwarmingsmonteur ook verantwoordelijk zijn voor het maken van sleuven waarin de vloerverwarmingsbuizen aangebracht worden. Een verwarmingsmonteur kan ook te maken krijgen met bijzondere verwarmingssystemen, zoals een houtkachel die aangesloten wordt op het verwarmingssysteem. Was het in het verleden zo dat verwarmingssystemen standaard aangelegd werden met ijzeren verwarmingsbuizen, tegenwoordig worden hier steeds vaker flexibele buizen voor gebruikt. Deze buizen en koppelstukken kunnen met een speciale perstang waterdicht gekoppeld worden. Ook voor waterleidingen wordt dit steeds vaker gebruikt. Dit soort flexibele buizen is ideaal bij een renovatie, omdat ze makkelijk weggewerkt kunnen worden en bochten makkelijk te nemen zijn zonder extra koppelingen.

Aanleggen verwarmingssysteem

Het aanleggen van verwarmingssystemen is secuur werk, omdat er geen lekkages mogen zijn waardoor de druk wegzakt. Vooral verwarmingsleidingen die weggewerkt worden achter een muur of in de vloer moeten extra gecontroleerd worden om problemen te voorkomen. Bij het aanleggen van vloerverwarming is het verstandig om na het leggen van de leidingen het systeem onder druk te brengen met lucht, zodat eventueel drukverlies te zien is. Hiervoor is het wel nodig om gebruik te maken van een barometer. Vooral bij vloerverwarming komt het nogal eens voor dat deze gelegd wordt en er later iemand overheen loopt of iets laat vallen, waardoor een lek kan ontstaan. Als een vloer gestort is en de vloerverwarming blijkt lek te zijn kan in de meeste gevallen de hele vloer eruit gebikt worden, omdat de meeste verwarmingsmonteurs een reparatie in de vloer niet uitvoeren. Dit heeft vooral te maken met het kunnen geven van garantie op de reparatie.

Beroepsfilm verwarmingsmonteur:

Opleidingen tot verwarmingsmonteur

De meest gerichte opleiding tot verwarmingsmonteur is de Mbo-opleiding servicetechnicus installatietechniek. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat alle verwarmingsmonteurs over een volwaardige opleiding beschikken gericht op de installatietechniek. Dit is over het algemeen afhankelijk van de werkzaamheden. Voor alleen het ophangen van radiatoren is het niet nodig om een volwaardige beroepsopleiding te volgen. In dat geval moeten de ervaren collega's aangemerkt worden als leermeester. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er ben je verplicht om de financiële administratie bij te houden volgens de eisen van de Belastingdienst. Het is daarom slim om gebruik te maken van een goed boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een verwarmingsmonteur werkzaam kan zijn

Een verwarmingsmonteur zal in de meeste gevallen werkzaam zijn voor een installatiebedrijf. Daarnaast kan een verwarmingsmonteur werkzaam zijn als ondernemer. Het is ook denkbaar dat een verwarmingsmonteur ingehuurd wordt via een uitzendorganisatie.

Competenties verwarmingsmonteur

De belangrijkste competentie van een verwarmingsmonteur is de vakinhoudelijke kennis van verwarmingssystemen. Ook bijscholing moet aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat binnen de installatiebranche veel sprake is van innovatie. Daarnaast moet een verwarmingsmonteur beschikken over technisch inzicht. Omdat een verwarmingsmonteur meestal zal samenwerken met verschillende collega's moet je beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, conditie, verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid, controleren, secuur, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verwarmingsmonteur

Het arbeidsmarktperspectief van een verwarmingsmonteur is over het algemeen goed te noemen. Het arbeidsmarktperspectief is wel afhankelijk van het opleidingsniveau. Een verwarmingsmonteur die alleen verantwoordelijk is voor montagewerkzaamheden zal minder snel aan het werk komen dan een volwaardig installateur. De doorgroeimogelijkheden van een verwarmingsmonteur zijn niet zomaar aan te geven, omdat dit sterk afhankelijk is van het opleidingsniveau, de werkgever en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris verwarmingsmonteur

Een verwarmingsmonteur is meestal werkzaam onder het cao installatietechniek, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden gereld zijn. Een zelfstandig werkende verwarmingsmonteur zal zijn eigen arbeidsvoorwaarden moeten bepalen als ondernemer. Een verwarmingsmonteur zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2000 en 2600 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, ervaring en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Verwarmingsmonteur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Verwarmingsmonteur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Verwarmingsmonteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Verwarmingsmonteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Verwarmingsmonteur.

Mijnzzp.nl