Kitter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep kitter
Werken als allround kitter
Wat doet een kitter?
Zelf netjes kitten
Hoe lang moet kit drogen?
Lekkage kitnaden voorkomen
Er zijn drie soorten kit:
Kitwerk
Kosten badkamer kitten
Taken als kitter:
Hoe je zelf eenvoudig netjes kunt kitten:
Opleidingen tot kitter
Bedrijven waar een kitter werkzaam kan zijn
Competenties kitter
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kitter
Arbeidsvoorwaarden en salaris kitter
Eigen bedrijf starten als Kitter
Boekhoudprogramma vergelijken Kitter

Beroep kitter

Een kitter is verantwoordelijk voor het afdichten van verschillende ondergronden door middel van kit, zoals badkamers, keukens, toiletruimtes, gevelelementen en wasbakken. Het is de kitter die er voor zorgt dat alle naden netjes afgewerkt worden door middel van kit. Over het algemeen is het zo dat de meeste kit-bedrijven werkzaam zijn binnen de nieuwbouw, omdat binnen nieuwbouwprojecten veel gekit moet worden. Aannemers maken gebruik van speciale kit-bedrijven, omdat het netjes kunnen kitten niet door iedereen uitgevoerd kan worden. Binnen nieuwbouwprojecten is het meestal niet de tegelzetter of timmerman die verantwoordelijk is voor kitwerkzaamheden, omdat aannemers gebruikmaken van speciale kit-bedrijven, die zich gespecialiseerd hebben in verschillende kit-technieken. Het grote voordeel van het inschakelen van professionele kitters is dat tegelzetters of bijvoorbeeld timmermannen dit dan niet zelf hoeven te doen. Deze vakmensen zijn vaak al druk genoeg met andere werkzaamheden en laten het kitten over aan gespecialiseerde kitters. Als het maar om één woning gaat dan kit een tegelzetter of timmerman de verschillende ruimtes in de meeste gevallen wel zelf. Tegenwoordig worden veel verschillende naden voorzien van kit en niet alleen natte ruimtes. Alle bouwelementen, die eventueel kunnen werken, worden in de meeste gevallen voorzien van speciale kit om scheuren en/of lekkages te voorkomen. Het netjes kitten is een specialisatie, die om de nodige ervaring vraagt als kitter. Het beroep kitter moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat kitwerkzaamheden ook onderdeel kunnen uitmaken van andere beroepen. In alle gevallen is het secuur kunnen werken als kitter belangrijk, omdat kitnaden niet alleen functioneel moeten zijn maar juist ook netjes. Het is in alle gevallen belangrijk om voor de juiste kit te kiezen, omdat kit over de juiste eigenschappen moet beschikken om lang mee te kunnen gaan. Daarnaast kan niet iedere kitsoort verder afgewerkt worden, zoals het geval is bij siliconenkit.

Werken als allround kitter

Een kitter kan dus verantwoordelijk zijn voor het kitten van verschillende ondergronden en bouwelementen. Een kitter kan ook ingeschakeld worden voor andere kitwerkzaamheden, zoals voor het kitten van beglazing. Of een kitter beglazing zal kitten is vooral afhankelijk van het aantal ruiten, omdat de meeste glaszetters en/of schilders zelf ook kunnen kitten. Het kitten van ruiten is een aparte specialisatie, omdat beglazingskit afwaterend aangebracht moet worden. Als kitter is het in alle gevallen belangrijk om met de juiste kit te kitten, omdat niet iedere kit zomaar voor alle kitwerkzaamheden gebruikt kan worden. Ruiten mogen bijvoorbeeld nooit gekit worden met siliconenkit, omdat siliconenkit verf afstoot. Afgekitte ruiten met siliconenkit kunnen niet geschilderd worden door een schilder. Een goede kitter moet dan ook over de juiste productkennis beschikken, omdat er tegenwoordig veel verschillende kitsoorten zijn. Professionele kitters maken gebruik van professionele kitspuiten, waardoor het kitten veel makkelijk wordt. Kitwerkzaamheden zijn in het algemeen niet heel moeilijk, echter is ervaring wel heel belangrijk om op een nette manier te kunnen kitten.

Wat doet een kitter?

Een kitter is een vakman of vakvrouw die gespecialiseerd is in het aanbrengen van kit. Kit is een elastische substantie die wordt gebruikt om naden, kieren en voegen af te dichten en waterdicht te maken. Een kitter voert verschillende taken uit, waaronder:

  • Voegafdichting: Het belangrijkste werk van een kitter is het aanbrengen van kit om naden en voegen af te dichten. Dit kan variëren van kleine kieren in badkamers en keukens tot grotere naden rond ramen, deuren, plinten en andere oppervlakken. Door de juiste kit te kiezen en deze nauwkeurig aan te brengen, zorgt de kitter voor een waterdichte en luchtdichte afsluiting.
  • Sanitaire afdichting: Kitters worden vaak ingeschakeld bij sanitaire installaties, zoals badkamers en keukens. Ze zorgen ervoor dat de aansluitingen van sanitair, zoals wastafels, douches, badkuipen, toiletten en gootstenen, waterdicht worden afgedicht. Dit helpt lekkages te voorkomen en zorgt voor een hygiënische en nette afwerking.
  • Kit vervanging en reparatie: Kitters kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het vervangen of repareren van bestaande kitvoegen die versleten, beschadigd of verkleurd zijn. Ze verwijderen de oude kit grondig, reinigen de ondergrond en brengen nieuwe kit aan voor een frisse en duurzame afdichting.
  • Esthetische afwerking: Naast functionele afdichting kan een kitter ook worden ingeschakeld voor esthetische afwerking. Ze kunnen bijvoorbeeld kit aanbrengen tussen tegels voor een naadloze en strakke uitstraling. Ook kunnen ze kit aanbrengen bij sierlijsten, plinten, vensterbanken en andere oppervlakken om oneffenheden te verbergen en een nette afwerking te creëren.
  • Advies en expertise: Kitters hebben kennis van verschillende soorten kit, hun eigenschappen en toepassingen. Ze kunnen advies geven over de juiste kit keuze en kleurkeuze. Ze begrijpen ook de techniek en tools die nodig zijn om kit nauwkeurig aan te brengen.

Een kitter is dus gespecialiseerd in het aanbrengen van kit om naden, kieren en voegen af te dichten en waterdicht te maken. Ze zorgen voor functionele afdichting, esthetische afwerking en kunnen advies geven over kit.

Zelf netjes kitten

Het kitten van een badkamer, aanrechtblad of toilet bezorgt veel mensen nogal eens zweetdruppels. Na het plaatsen van een mooie nieuwe keuken moet er alleen nog wat afgekit worden, maar hoe doe je dat netjes? De angst is vaak dat de kitnaden niet netjes worden en iedereen dit kan zien. Toch is kitten niet heel moeilijk. Een handige manier om zelf bijvoorbeeld een aanrechtblad netjes te kunnen kitten is de volgende. Spuit met een kitspuit voldoende kit in de naad, vervolgens met een kwast groene zeep (verdund met water) over de naad uitsmeren. Pak dan een lege kit tube en druk de achterkant iets plat. Dompel de achterkant van de tube ook even in de groene zeep en ga met de smalle kant van de tube over de naad. U zult zien dat er een mooie kitnaad ontstaat en de overtollige kit verdwijnt vanzelf in de lege kit tube. Als dit gedaan is kan met de vinger de kitnaad nog even nagelopen worden. De grootte van de kitnaad kan aangepast worden door de lege tube meer of minder plat te drukken. Als iemand met Dreft of een andere zeep gaat kitten is het belangrijk om de te kitten onderdelen droog te houden. Zodra er zeep op de plek zit waar gekit moet worden zal de kit niet meer hechten. Als dit toch per ongeluk gebeurt moet dit eerst goed droog gemaakt worden.

Hoe lang moet kit drogen?

Over het algemeen droogt kit vrij snel, maar de droogtijd kan variëren afhankelijk van het type kit. Er zijn doorgaans drie verschillende soorten kit: acrylaatkit, siliconenkit en polymeerkit. De keuze voor het meest geschikte type kit hangt af van verschillende factoren, zoals het materiaal dat je wilt kitten of lijmen, de ondergrond waarop je het wilt bevestigen en de ruimte waarin je de kit gebruikt. Veruit de meeste kitsoorten hebben maximaal enkele uren nodig om te drogen. Zie hiervoor wel de gebruiksaanwijzing op de kit tube. De droogtijd is ook afhankelijk van de opgebrachte dikte van de kit.

Lekkage kitnaden voorkomen

Veel lekkages ontstaan doordat kitnaden niet goed zijn aangebracht, of omdat kitnaden oud zijn en los hebben gelaten. Een goede kitnaad kan lang meegaan, maar dat is wel afhankelijk van het gebruik. Zo zijn kitnaden in een badkamer sneller aan vervanging toe dan in een keuken. In badkamers kunnen kitnaden beter preventief vervangen worden om problemen te voorkomen. Het verwijderen van bestaande kitnaden kan op een makkelijke manier gedaan worden met een scherp mesje. Snij de bestaande kit netjes weg en zorg dat alles goed droog is voordat de nieuwe kit aangebracht wordt. Kit is geen wondermiddel waarmee grote naden afgekit kunnen worden, omdat grote kitnaden vroeg of laat gaan lekken. Daarnaast is het erg belangrijk dat kitnaden niet kunnen bewegen. Denk bijvoorbeeld aan een douchebak, die niet mag inzakken als iemand in de douchebak stapt. Als een badkuip gekit wordt in het raadzaam om het bad eerst voor minimaal met de helft met water te vullen om teveel werking te voorkomen. Een ander belangrijk punt bij kitten is dat de kit goed in de holle ruimte gedrukt moet worden. Met andere woorden moet de kit niet alleen op het oppervlak liggen maar ook in het oppervlak.

Er zijn drie soorten kit:

  1. Elastische kitten: deze hebben een rubberachtig gedrag. De kit keert na het indrukken of uitrekken weer terug in zijn oorspronkelijke staat.
  2. Plasto elastische kitten: de kit vervormt onder druk, en relaxeert dan. Acrylaatkit is hier een voorbeeld van.
  3. Plastische kitten: deze vervormen wel onder druk maar veren niet uit zichzelf terug en vertonen geen relaxatie. Stopverf is hier een voorbeeld van.

Kitwerk

Er zijn steeds meer kitters werkzaam die verschillende werkzaamheden kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het kitten van een badkamer of aan het kitten gevels. Het is niet zo dat alle kitters dezelfde werkzaamheden uitvoeren. Professionele kitter kunnen ook dan gespecialiseerd zijn bepaalde kitwerkzaamheden. Het kitten van een badkamer betreft natuurlijk andere werkzaamheden dan het kitten van civiele constructies.

Kosten badkamer kitten

Over het algemeen zal het professioneel laten kitten van badkamer ongeveer € 300,- kosten. Vanzelfsprekend kan dit wel per opdracht verschillen. Ook voor het verwijderen van bestaande kit kunnen extra kosten in rekening gebracht worden. De specifieke kit kosten kunnen dus per opdracht variëren. Daarnaast kunnen kitters ook een vaste prijs per meter rekenen. Dit is vaak het geval bij grotere opdrachten.

Taken als kitter:

  • Het kitten van dilatatievoegen.
  • Het kitten van nieuwe badkamers.
  • Het kitten van nieuwe toiletruimtes.
  • Het kitten van keukens.
  • Het kitten van werkruimtes (vloeistofdichte vloer).
  • Het kitten van civiele constructies.
  • Het verwijderen van oude kitnaden.

Hoe je zelf eenvoudig netjes kunt kitten:

Opleidingen tot kitter

Voor het beroep kitter zijn geen echte erkende opleidingen beschikbaar. Over het algemeen is het kitten iets wat in de praktijk aangeleerd moet worden door het te proberen. Ook is het denkbaar dat een ervaren kitter gezien kan worden als leermeester. Het kitten is niet heel moeilijk, echter is het wel belangrijk om de juiste volgordes en kit technieken te hanteren. Het is wel denkbaar dat het kitten aangeleerd wordt door het volgen van een cursus. Een ander belangrijk punt als kitter is productkennis, omdat er veel verschillende soorten kit zijn die verschillende toepassingsmogelijkheden hebben. Als zzp kitter is het ook belangrijk om de administratie op de juiste manier bij te houden. De meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van online boekhouden in de cloud. Hiervoor kun je een mobiele app en boekhoudprogramma gebruiken.

Bedrijven waar een kitter werkzaam kan zijn

Een professionele kitter is over het algemeen werkzaam voor een kit-bedrijf, dat verschillende kitwerkzaamheden uitvoert voor opdrachtgevers, zoals een aannemer. Daarnaast is het denkbaar dat een kitter werkzaam is als ondernemer. Zoals eerder omschreven komt het beroep kitter in de praktijk op verschillende manieren voor. Een kitter kan ook een klusjesman, onderhoudsman, schilder, timmerman, tegelzetter of keukenmonteur zijn. Professionele kitters zijn ook werkzaam binnen de civiele techniek. Denk bijvoorbeeld aan het kiten van dilatatievoegen tussen wegen en bruggen

Competenties kitter

De belangrijkste competentie van een kitter is dat een kitter mooie en vooral strakke kitnaden kan maken. Daarnaast is productkennis aan te merken als belangrijke competentie, omdat er zoveel verschillende kitsoorten zijn. Een andere belangrijke competentie is dat een kitter allround inzetbaar moet zijn als kitter. Een professionele kitter heeft niet alleen te maken met badkamers, omdat een kitter bijvoorbeeld ook verantwoordelijk kan zijn voor het kitten van dilatatievoegen in muren en vloeren. Algemeen belangrijke woorden zijn communicatie, zelfstandigheid, inzicht, nauwkeurigheid, presteren, verantwoordelijkheidsgevoel, plannen en organiseren. Als een kitter werkzaam is als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kitter

Het arbeidsmarktperspectief als kitter is over het algemeen redelijk goed te noemen. Wel betreft het zeer specifieke werkzaamheden, die voornamelijk voorkomen binnen de nieuwbouw. In andere gevallen, zoals tijdens renovatiewerkzaamheden, zal er niet in alle gevallen gebruikgemaakt worden van een kitbedrijf, omdat de meeste bouwvakkers zelf ook kunnen kitten. De doorgroeimogelijkheden als kitter kunnen gezien worden in het starten van een eigen onderneming. Ook het verder specialiseren als kitter kan gezien worden als doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kitter

Een kitter in loondienst zal afhankelijk van zijn leeftijd tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand verdienen. Bij sommige bedrijven kan het zijn dat een kitter extra inkomsten krijgt als bepaalde doelstellingen gehaald worden. Als zelfstandig ondernemer kan er meer verdiend worden als kitter, mits er voldoende opdrachten binnengehaald kunnen worden. Het rondkomen van alleen kitten is niet makkelijk. In de meeste gevallen zullen er andere activiteiten naast gedaan moeten worden.

Eigen bedrijf starten als Kitter

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Kitter, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Kitter

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Kitter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Kitter.

Mijnzzp.nl