Opleiding tot Activiteitenbegeleider

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingHelpende Zorg & Welzijn (Mbo 2)
VooropleidingMedewerker Maatschappelijke zorg (Mbo 4)
VooropleidingVmbo-diploma, Havo of Vwo
VervolgopleidingSociaal Pedagogische Hulpverlening (Hbo)
VervolgopleidingVerpleegkunde (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding maatschappelijke zorg

De Mbo-opleiding maatschappelijke zorg is een brede opleiding die verschillende uitstroomrichtingen kent, zoals de uitstroomrichting persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen en de uitstroomrichting persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg. Met de afgeronde Mbo-opleiding maatschappelijke zorg is het mogelijk om in diverse soorten sectoren in verschillende functies te werken, zoals binnen de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, maatschappelijke opvang, ziekenhuizen, welzijnsinstellingen of bijvoorbeeld sociale werkplaatsen. De meeste leerlingen die de Mbo-opleiding maatschappelijke zorg volgen kiezen voor beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Tijdens de BBL-opleiding zal je over het algemeen vier dagen in de week werken en één dag in de week naar school gaan voor de theorielessen. Een groot voordeel van deze opleidingsvorm is dat de studenten direct veel werkervaring op zullen doen in de praktijk. Een nadeel van deze opleidingsvorm is de zelfstudie, omdat je minder vaak naar school zal gaan voor de theorielessen. Binnen deze opleidingsvorm zal je diverse praktijkexamens en theorie-examens moeten afleggen, die samen het diploma vormen. Het eerste jaar van de Mbo-opleiding maatschappelijke zorg is vrij algemeen en moet gezien worden als een oriëntatiejaar, waarna een specialisatie gekozen wordt. Het eerste jaar van de opleiding zal er veel aandacht zijn voor pedagogisch werk en maatschappelijke zorg. De Mbo-opleiding maatschappelijke zorg is dan ook een brede opleiding die zich later zal specialiseren in bepaalde doelgroepen. Afhankelijk van de gekozen richting kan je bijvoorbeeld te maken krijgen met mensen die een lichamelijke en/of verstandelijke beperking hebben, mensen die een psychiatrische aandoening hebben, mensen met ouderdomsklachten, mensen met een verslaving of mensen met een combinatie van problemen.

Opleidingsduur en niveau maatschappelijke zorg

De Mbo-opleiding maatschappelijke zorg zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen maatschappelijke zorg

Na het afronden van de Mbo-opleiding maatschappelijke zorg niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening of de Hbo-opleiding sociaal pedagogische hulpverlening. Een gemiddelde Hbo-opleiding zal nog eens vier jaar in beslag nemen, maar kan soms ook sneller afgerond worden als je beschikt over de juiste vooropleidingen.

Vooropleiding maatschappelijke zorg

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding maatschappelijke zorg niveau vier. Ook een andere passende vooropleiding op Mbo-niveau zal het mogelijk maken om toegelaten te worden tot de Mbo-opleiding maatschappelijke zorg niveau vier. Een passende vooropleiding kan bijvoorbeeld de Mbo-opleiding helpende zorg & welzijn niveau twee zijn. De meeste scholen houden tegenwoordig eerst een intakegesprek met nieuwe leerlingen, om te bekijken of deze opleiding wel bij je past.

Mijnzzp.nl