Mobiele surveillant

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep mobiele surveillant
Een carrière starten als mobiele surveillant
Beveiliging industrieterreinen
Werken als mobiele surveillant
Taken mobiele surveillant:
Film over een Mobiele surveillant:
Opleidingen tot mobiele surveillant
Bedrijven waar een mobiele surveillant werkzaam kan zijn
Competenties mobiele surveillant
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als mobiele surveillant
Arbeidsvoorwaarden en salaris mobiele surveillant
Eigen bedrijf starten als Mobiele surveillant
Boekhoudprogramma vergelijken Mobiele surveillant

Beroep mobiele surveillant

Een mobiele surveillant is een beveiliger die zijn beveiligingsronde doet per auto. Tegenwoordig hebben veel bedrijven op industrieterreinen de handen ineen geslagen en huren ze gezamenlijk een beveiligingsbedrijf in. Omdat deze industrieterreinen vaak erg groot zijn doet de beveiliger zijn werkzaamheden deels vanuit de auto. De werkzaamheden als mobiele surveillant zijn verder niet anders dan die van een gewone beveiliger. Als mobiele surveillant controleer je vastgestelde bedrijven of industrieterreinen door middel van een dienstauto. Een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden is het signaleren van verdachte auto's en personen. Als het om verdachte auto's gaat, zal de mobiele surveillant het kenteken noteren en vastleggen in zijn rapport, zodat deze gegevens eventueel doorgegeven kunnen worden aan de politie. De mobiele surveillant zal tijdens zijn dienst controleren of er geen ongure types rondhangen op het industrieterrein. Dit is een effectieve manier om criminaliteit terug te dringen. Ook worden er op deze manier valse alarmmeldingen voorkomen. De politie of andere hulpdiensten worden op deze manier niet meer onnodig lastig gevallen. De werkzaamheden als mobiele surveillant zijn belangrijk, omdat het de mobiele surveillanten zijn die die inbraken en/of andere problemen kunnen voorkomen door regelmatig te surveilleren op industrieterreinen. Daarnaast kan een mobiele surveillant ook andere objecten bewaken, zoals gewone woningen van particulieren. Andere werkzaamheden die kunnen toebehoren tot de werkzaamheden van een mobiele surveillant zijn het openen en sluiten van bedrijfspanden en het uitvoeren van brand- en sluitrondes. Welke werkzaamheden een mobiele surveillant precies uitvoert, is meestal vastgesteld in een vast protocol. Binnen het protocol zal ook precies opgenomen worden wie het contactpersoon is bij eventuele calamiteiten.

Een carrière starten als mobiele surveillant

Een mobiele surveillant is dus een beveiliger en bewaker, die specifiek belast is met het houden van toezicht op verschillende locaties. Een mobiele surveillant zal tijdens zijn dienst controleren of er geen ongure types rondhangen op het industrieterrein. Dit is een effectieve manier om criminaliteit terug te dringen. Ook worden er op deze manier valse alarmmeldingen voorkomen. De politie of andere hulpdiensten worden op deze manier niet meer onnodig lastig gevallen. Een mobiele surveillant werkt vaak alleen, omdat deze zijn ronde doet vanuit zijn auto. Echter zijn er ook mobiele surveillanten die gebruikmaken van diensthond. En staat de surveillant in contact met de meldkamer en kan de surveillant de politie bellen als dat nodig is. Als de mobiele surveillant een melding krijgt vanuit een gebouw, of zelf onraad ziet, dan zal deze een inspectie uitvoeren. Dit kan de mobiele surveillant alleen doen of bij twijfel, wachten op collega's of de politie. Zoals eerder omschreven kan een mobiele surveillant ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden, zoals het lopen van brandrondes.

Beveiliging industrieterreinen

De meeste gebouwen en industrieterreinen die tegenwoordig beveiligd worden, zijn voorzien van duidelijke borden met de mededeling dat er sprake is van bewaking. Dit betekent dat er regelmatig gecontroleerd wordt door mobiele surveillanten of er iets niets pluis is. Dit soort intensieve controles heeft vaak een goede afschrikwekkende werking op criminelen, die het wel uit hun hoofd laten op daar iets te proberen. Dit soort collectieve beveiliging komt vaak tot stand samen met de gemeente, die een speciale parkmanager kan aanstellen. Een parkmanager is verantwoordelijk voor parkmanagement. Parkmanagement heeft onder andere betrekking op het leefbaar en veilig houden van industrieterreinen. Het beveiligen van industrieterreinen is belangrijk, omdat industrieterreinen na sluitingstijd geen toezicht meer kennen van ondernemers en werknemers, die werkzaam zijn op het industrieterrein. Dit is ook het geval als we spreken van winkelcentrums, supermarkten en jachthavens. Het zijn de mobiele surveillanten, die dit soort locaties actief controleren om problemen te voorkomen.

Werken als mobiele surveillant

Een mobiele surveillant is over het algemeen veel in de avonduren en nacht werkzaam, als de bedrijventreinen en winkelcentrums verlaten zijn en er dus weinig toezicht is van mensen. De mobiele surveillant gaan niet zelfstandig op meldingen af, maar houdt wel toezicht op de directe omgeving. Bij verdachte situaties is het de surveillant die hier melding van doet, en mogelijk een onderzoek instelt. In de meeste gevallen zal een mobiele surveillant eerst wachten op collega's of de politie om onnodige gevaarlijke situaties en risico te voorkomen. Het is niet zo dat mobiele surveillanten alleen te maken hebben met het beveiligen van bedrijfslocaties. Tegenwoordig komt het ook voor dat bewoners van een bepaalde wijk de handen ineenslaan en een beveiligingsbedrijf benaderen om toezicht te houden in de wijk. Meestal komt dit voort uit een gevoel van onveiligheid, omdat er al meerdere keren is ingebroken in de wijk. Dit soort beveiligingswerkzaamheden gaat meestal in samenspraak met de gemeente of politie. De meeste beveiligingsbedrijven gaan tegenwoordig ver in de diensten, die ze aanbieden. Zo is ook het geven van preventieve adviezen een belangrijk onderdeel binnen de beveiligingsbranche. Als iemand behoefte heeft aan extra veiligheid kan een beveiligingsbedrijf hierin helpen, door het doornemen van de beveiliging en het geven van tips.

Taken mobiele surveillant:

  • Inschakelen hulpdiensten.
  • Sleutel houderschap.
  • Preventieve controles uitvoeren.
  • Opening en sluit rondes uitvoeren.

Film over een Mobiele surveillant:

Opleidingen tot mobiele surveillant

Wie als mobiele surveillant wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding beveiliger volgen op niveau twee. De opleiding tot beveiliger op niveau twee zal ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen. Tijdens de opleiding zal je veel stage lopen bij erkende leerbedrijven, en de rest van de tijd op school doorbrengen. Om toegelaten te worden voor de opleiding zal je in de meeste gevallen een intakegesprek moeten afleggen. Het is wel belangrijk om de juiste opleiding te kiezen, zodat je als gecertificeerd beveiliger aan het werk kan gaan. De Mbo-opleidingen gaan tot niveau twee en de vervolgopleidingen worden geëxamineerd door het SVPB (Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties). De meeste bedrijven die tegenwoordig beveiligers aanstellen willen alleen goed opgeleide mobiele surveillanten aan het werk hebben. Tijdens de opleiding beveiliger kan je verschillende specialisaties kiezen zoals winkelsurveillant, persoonsbeveiliger, evenementenbeveiliger, centralist alarmcentrale of de richting havenbeveiliger. Tegenwoordig worden nieuwe cursisten eerst gescreend door de politie, voordat ze een speciaal legitimatiebewijs als beveiliger kunnen krijgen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot een goed boekhoudpakket zzp voor de administratie. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een mobiele surveillant werkzaam kan zijn

Als mobiele surveillant werk je voor een beveiligingsbedrijf in loondienst. De mobiele surveillant werkt doorgaans tijdens de avond, nacht of het weekend en voert met zijn dienstauto patrouilles uit voor zijn werkgever. De meeste beveiligingsbedrijven hebben meerdere opdrachtgevers, zodat de werkzaamheden in diverse plaatsen uitgevoerd kunnen worden op vaak industrieterreinen of in winkelcentrums.

Competenties mobiele surveillant

Een mobiele surveillant is een beveiligingsmedewerker, die ook aangemerkt moet worden als inspecteur. Dit houdt in dat een mobiele surveillant een speurneus is, die mogelijke verdachte situaties op de juiste manier kan inschatten. Als mobiele surveillant moet je in staat zijn zelfstandig te werken en over goede sociale vaardigheden bezitten. Sociale vaardigheden zijn belangrijk, omdat een mobiele surveillant ook te maken krijgt met jongeren, die overlast veroorzaken op een industrieterrein. Denk bijvoorbeeld aan jongeren die met auto's overlast veroorzaken op een parkeerterrein. Een mobiele surveillant moet beschikken over goede communicatieve vaardigheden en overwicht. Maar ook het stressbestendig zijn is erg belangrijk als mobiele surveillant. Algemeen belangrijke woorden zijn overleggen, motivatie, lef, flexibiliteit, energie, waakzaamheid, controleren, rapporteren, plannen en conflictbeheersing.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als mobiele surveillant

Als mobiele surveillant is het doorgaans geen enkel probleem om werk te vinden. De vraag naar beveiligers en ook mobiele surveillanten neemt nog steeds toe en werkgevers zitten dan ook te springen om goed opgeleide beveiligers. Het doorgroeien als mobiele surveillant moet gezien worden in het verder specialiseren door het volgen van extra opleidingen, zodat je breed inzetbaar bent voor werkgevers. Daarnaast kan je, mits je over de juiste papieren beschikt en voldoende ervaring hebt, solliciteren voor de politieopleiding.

Arbeidsvoorwaarden en salaris mobiele surveillant

Als mobiele surveillant zijn je arbeidsvoorwaarden prima geregeld en val je onder de cao particuliere beveiliging, waarin alle arbeidsvoorwaarden zijn opgenomen. Een mobiele surveillant in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. De inkomsten van een mobiele surveillant zijn doorgaans iets hoger dan van een beveiliger die overdag werkt, omdat je vaak in de nacht zal werken. Als zelfstandig ondernemer is er geen voorbeeld te geven, omdat voor zover wij weten het beroep niet voorkomt als zelfstandig ondernemer.

Eigen bedrijf starten als Mobiele surveillant

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Mobiele surveillant, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Mobiele surveillant

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Mobiele surveillant bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Mobiele surveillant.

Mijnzzp.nl