Bakker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep bakker
Een baan als bakker of een eigen bakkerij beginnen
Wat doet een bakker?
Werken als bakker
Verschillende soorten bakkers:
Beroepsfilm bakker:
Film opleiding bakkerij:
Opleidingen tot bakker
Bedrijven waar een bakker werkzaam kan zijn
Competenties bakker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bakker
Arbeidsvoorwaarden en salaris bakker
Eigen bedrijf starten als Bakker
Boekhoudprogramma vergelijken Bakker

Beroep bakker

Een bakker of bakster is een ambachtsman of ambachtsvrouw, die zelfstandig brood, koek, banket en saucijzenbroodjes maakt om te verkopen. Als een bakker alleen verantwoordelijk is voor het opwarmen van producten spreekt men van een koude bakker. Het beroep bakker is dus onder te verdelen tussen ambachtelijke bakker en koude bakker. Als een bakker zijn eigen producten maakt, spreekt men van een warme bakker of van ambachtelijke bakker. Als een bakker geen eigen producten maakt, spreekt men juist van een koude bakker. Tegenwoordig komt het vaker voor dat producten in een fabriek gemaakt worden en alleen afgebakken worden in de winkel. In dat geval kan een bakker niet aangemerkt worden als ambachtelijke bakker. Een bakker is werkzaam in een bakkerij, wat betrekking kan hebben op een bakkerswinkel met of zonder eigen bakkers werkplaats. Als bakker zijn er verschillende specialisaties mogelijk, omdat het bakken van brood- en banketproducten niet zomaar vergeleken kan worden met het bakken van taarten en gebak. Een bakker die zich gespecialiseerd heeft in het bakken van taarten en gebak noemt men patissier. Naast bakkers werkzaamheden kan een bakker verantwoordelijk zijn voor algemene verkoopwerkzaamheden, echter kan dit per bakker verschillen. Wie als bakker wil werken zal een ochtendmens moeten zijn, omdat bakkers vroeg beginnen. Het beroep bakker is aan te merken als redelijk zwaar beroep, omdat de meeste bakkers hard moeten werken om alles op tijd klaar te hebben. Ook moet een bakker over veel vakkennis beschikken om alle producten te kunnen maken. Zo mag het maken van saucijzenbroodjes, krentenbollen, taarten, wit en bruinbrood geen probleem zijn voor een allround bakker. Naast dat de diverse producten lekker moeten smaken is het belangrijk dat alle producten er goed uitzien. Het is daarom belangrijk dat een bakker zorgvuldig omgaat met het maken van de verschillende producten.

Een baan als bakker of een eigen bakkerij beginnen

Een bakker kan dus op verschillende manieren werkzaam zijn, omdat er een belangrijk verschil zit tussen ambachtelijke bakkers en koude bakkers. Een koude bakker is bijvoorbeeld een medewerker broodjeszaak of supermarktmedewerker, die verantwoordelijk is voor het afbakken van broodjes. De werkzaamheden van een koude bakker kunnen dan ook niet vergeleken worden met de werkzaamheden van een ambachtelijke bakker. De echte ambachtelijke bakker verliest tegenwoordig wel steeds meer terrein, omdat het voor ambachtelijke bakkers moeilijk is om te concurreren met de grotere ketens, die hun bakkersproducten aangeleverd krijgen door industriële bakkers. Vooral binnen de kleinere dorpen zijn traditionele bakkers steeds minder vaak te vinden, omdat de concurrentie met de grotere winkelketens lastig is voor ambachtelijke bakkers. Dit neemt niet weg dat er nog steeds veel ambachtelijke bakkers te vinden zijn, die verschillende bakkerijproducten maken. Het werken als ambachtelijke bakker is een echt ambacht te noemen, omdat een bakker over veel kennis moet beschikken van verschillende ingrediënten en bakkerstechnieken. Het samenstellen van verschillende ingrediënten en het afwegen van ingrediënten zal heel nauwkeurig gedaan moeten worden om iedere keer tot dezelfde kwaliteit te komen. Als bakker werk je over het algemeen met vaste recepten, die vragen om nauwkeurigheid. Ook creativiteit speelt als bakker een belangrijke rol, omdat een bakker tijdens bijzondere jaargetijden of evenementen bakkersproducten moet kunnen voorzien van een bijzondere uitstraling, zoals een bijzondere vorm of kleur. Andere werkzaamheden van een bakker zijn het schoonmaken van de bakkerij en het eventueel verkopen van bakkersproducten.

Wat doet een bakker?

Een bakker is een vakman/vakvrouw die zich bezighoudt met het bereiden, bakken en decoreren van een verscheidenheid aan brood, gebak, taarten, koekjes en andere bakproducten. Ze werken meestal in bakkerijen, patisserieën, supermarkten, hotels, restaurants of bij ambachtelijke bakkers. De taken van een bakker kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke werkplek en het type bakkerij, maar kunnen het volgende omvatten:

  • Deegbereiding: Bakkers zijn verantwoordelijk voor het mengen en kneden van ingrediënten zoals meel, water, gist, suiker en vetten om deeg te maken. Ze moeten de juiste verhoudingen en technieken gebruiken om een consistent en kwalitatief hoogstaand deeg te verkrijgen.
  • Bakken: Bakkers bedienen ovens en bakapparatuur om het deeg om te zetten in gebakken producten. Ze bepalen de juiste baktemperaturen en bakmethoden voor verschillende soorten brood en gebak. Ze moeten de bakprocessen zorgvuldig controleren om ervoor te zorgen dat de producten gelijkmatig worden gebakken en de gewenste textuur, smaak en kleur hebben.
  • Productie en afwerking: Bakkers vormen en snijden het deeg om verschillende broodsoorten en gebak te maken. Ze kunnen traditionele vormen zoals baguettes, croissants of broodjes creëren. Daarnaast decoreren ze gebakjes, taarten en andere zoete lekkernijen met glazuur, slagroom, chocolade of andere toppings.
  • Receptontwikkeling en innovatie: Sommige bakkers zijn betrokken bij het ontwikkelen en testen van nieuwe recepten. Ze experimenteren met verschillende ingrediënten, smaakcombinaties en technieken om unieke en innovatieve bakproducten te creëren.
  • Hygiëne en voedselveiligheid: Bakkers moeten strikte hygiënevoorschriften volgen om de veiligheid en kwaliteit van de producten te waarborgen. Ze zorgen ervoor dat de werkruimte schoon is, hanteren voedselveilige werkwijzen en houden zich aan de regelgeving met betrekking tot voedselbereiding.
  • Voorraadbeheer: Bakkers beheren de voorraad van ingrediënten en materialen, zorgen ervoor dat er voldoende voorraad is en bestellen indien nodig nieuwe benodigdheden.

Daarnaast kan een bakker ook betrokken zijn bij klantenservice, waarbij ze klanten adviseren over bakproducten, bestellingen opnemen en speciale verzoeken behandelen. Het werk van een bakker vereist vakmanschap, precisie en creativiteit. Bakkers moeten oog hebben voor detail, kunnen werken volgens recepten en de vaardigheden hebben om deeg te bereiden en bakprocessen te beheren om hoogwaardige bakproducten te leveren die voldoen aan de verwachtingen van klanten.

Werken als bakker

Het beroep bakker is onder te verdelen in verschillende bakkers, omdat niet alle bakkers verantwoordelijk zijn voor dezelfde werkzaamheden. Daarnaast bestaat er een belangrijk verschil tussen een ambachtelijke bakker en een koude bakker. Het alleen kunnen afbakken van broodjes maakt iemand nog geen bakker. Een allround bakker is een vakman of vakvrouw, die zelfstandig verschillende brood- en banketproducten kan maken van verschillende grondstoffen. De meeste bakkers kunnen zowel broodproducten als banketproducten maken. Als een bakker zich gespecialiseerd heeft in het maken van banketproducten kan ook de benaming patissier van toepassing zijn. Daarnaast kan een bakker zich gespecialiseerd hebben in het verwerken van chocolade. In dat geval kan de benaming chocolatier van toepassing zijn. Als bakker kan je ook verantwoordelijk zijn voor het maken van streekproducten. In dat geval werkt een bakker alleen met ingrediënten die uit een bepaalde streek komen. Daarnaast kan er sprake zijn van meel of granen dat op een traditionele manier gemaakt is door een molenaar. Streekproducten, die op een traditionele manier gemaakt worden, zijn over het algemeen populair. De bakkerfiets die nog vaak te zien is, betreft tegenwoordig meer nostalgie.

Verschillende soorten bakkers:

  • Ambachtelijke bakker.
  • Banketbakker.
  • Broodbakker.
  • Confiserie.
  • Koude bakker.
  • Industriële bakker.

Beroepsfilm bakker:

Film opleiding bakkerij:

Opleidingen tot bakker

Wie een carrière ambieert als bakker kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding allround brood- en banketbakker op niveau drie. De Mbo-opleiding allround brood- en banketbakker zal over het algemeen minimaal drie jaar in beslag nemen, afhankelijk van de vooropleidingen. De Mbo-opleiding allround brood- en banketbakker zal in de meeste gevallen betrekking hebben op een beroepsopleiding, waarbinnen je vier dagen in week werkzaam bent voor een leerbedrijf en één dag in de week naar school gaat voor de verschillende theorielessen. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor het maken van brood, gebak en taarten, die met verschillende ingrediënten tot stand komen. Ook is er tijdens de opleiding veel aandacht voor het hygiënisch werken, omdat dat erg belangrijk is als bakker. Naast het maken van brood, gebak en taarten leer je het moduleren en het afwerken daarvan. Tijdens de praktijkopleiding zal je in de meeste gevallen onder begeleiding staan van een ervaren bakker, die gezien moet worden als leermeester. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een bakker werkzaam kan zijn

Een bakker is over het algemeen werkzaam voor een ambachtelijke bakkerij of voor een gespecialiseerde gebak- en taartenwinkel. Daarnaast kan een bakker werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen bakkerij. In dat geval kan een bakker ook aangemerkt worden als middenstander. Als een bakker werkzaam is voor een industriële bakkerij kunnen er verschillende benamingen van toepassing zijn. Denk bijvoorbeeld aan de benaming machineoperator, procesoperator of aan de benaming levensmiddelentechnoloog. Zoals eerder omschreven kunnen fabrieksbakkers niet aangemerkt worden als ambachtelijke bakker.

Competenties bakker

De belangrijkste competentie van een bakker is de vakinhoudelijke kennis van de bakkersbranche en bakkerstechnieken. Daarnaast is doorzettingsvermogen als bakker aan te merken als belangrijke competentie, omdat het werken als bakker in sommige gevallen aan te merken is als zware arbeid. Een andere belangrijke competentie als bakker kan zijn creativiteit, omdat het bedenken van nieuwe producten of het aanpassen van bestaande producten om creativiteit vraagt. Algemeen belangrijke woorden zijn communicatie, zelfstandigheid, nauwkeurigheid, presteren, kwaliteit, plannen, organiseren, waakzaamheid, controleren en passie. Als je als bakker werkzaam bent als ondernemer zal je ook over een commerciële instelling moeten beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bakker

Het arbeidsmarktperspectief van een allround bakker is over het algemeen goed te noemen. Als bakker kan je voor verschillende bakkerijen werkzaam zijn, waardoor het verkrijgen van werk in de meeste gevallen geen probleem is. Een belangrijke aanvulling hierop is dat een industriële bakker niet in alle gevallen over een bakkersopleiding hoeft te beschikken. De doorgroeimogelijkheden van een bakker kunnen gezien worden in het verder specialiseren tot patissier. Ook het eventueel starten van een eigen bakkerswinkel kan gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bakker

Een bakker in loondienst verdient afhankelijk van zijn leeftijd tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand. Wel is het salaris erg afhankelijk van de verantwoordelijkheid en precieze taken van de bakker. Een bakker die in de industrie werkt verdient doorgaans een stuk minder. Als zelfstandig ondernemer zijn er voldoende kansen als bakker. Wel is het belangrijk om je dan te specialiseren als bakker.

Eigen bedrijf starten als Bakker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Bakker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Bakker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bakker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Bakker.

Mijnzzp.nl