Cateringmedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep cateringmedewerker
Werken als allround cateringmedewerker
Werkzaamheden cateringmedewerker
Wat is catering?
Verschillende bijkomende werkzaamheden
Wat doet een cateringmedewerker:
Beroepsfilm cateringmedewerker:
Opleidingen tot cateringmedewerker
Bedrijven waar een cateringmedewerker werkzaam kan zijn
Competenties cateringmedewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cateringmedewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris cateringmedewerker
Eigen bedrijf starten als Cateringmedewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Cateringmedewerker

Beroep cateringmedewerker

Een cateringmedewerker is verantwoordelijk voor het bereiden, verzorgen en serveren van eten en drinken op locatie. Als cateringmedewerker kan je werkzaam zijn voor een cateringbedrijf of voor een bedrijf dat beschikt over een eigen cateringafdeling. In dit laatste geval spreekt men ook wel van bedrijfscatering. Als cateringmedewerker werk je meestal in een team met andere medewerkers onder toezicht van een cateringbeheerder. Als cateringmedewerker werk je meestal op verschillende locaties, afhankelijk van het cateringbedrijf waar je werkzaam bent. De werkzaamheden van een cateringmedewerker moeten gezien worden als allround werkzaamheden, waarbinnen je ingezet kan worden voor alle voorkomende werkzaamheden. Denk hierbij aan het voorbereiden van de catering, zoals het klaarzetten van tafels en stoelen, het uitstallen van eten en serviesgoed en aan het bedienen van gasten. Andere werkzaamheden kunnen zijn het tijdig aanvullen van eten en drinken, het ophalen en afruimen van serviesgoed en aan het helpen schoonmaken. Het is niet zo dat alle cateringmedewerkers op verschillende locaties werkzaam zijn, omdat bedrijven en instelling gebruik kunnen maken van vaste cateringbedrijven. In de praktijk is het zo dat de meeste cateringmedewerkers wel op verschillende locaties werkzaam zijn. De inhoudelijke werkzaamheden van een cateringmedewerker moeten ruim gezien worden, omdat een cateringmedewerker van het begin tot het einde betrokken is bij de catering. Dit kan inhouden dat een cateringmedewerker ook verantwoordelijk is voor het afwassen van het kookgerei en serviesgoed na afloop van de catering. Ook het netjes opslaan van het kookgerei en serviesgoed behoort meestal tot de werkzaamheden van een cateringmedewerker. Het is niet zo dat een cateringmedewerker in alle gevallen verantwoordelijk is voor het bereiden van eten, omdat dit ook tot de verantwoordelijkheid kan behoren van een kok en ander keukenpersoneel.

Werken als allround cateringmedewerker

Een cateringmedewerker is dus verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die te maken hebben met catering. In de meeste gevallen is een cateringmedewerker ook verantwoordelijk voor banqueting werkzaamheden. Banqueting heeft betrekking op voorbereidende werkzaamheden, zoals het klaarzetten van tafels en stoelen. Het is niet zo dat een cateringmedewerker per definitie verantwoordelijk is voor het bereiden van gerechten. In de meeste gevallen behoort het bereiden van gerechten tot de werkzaamheden van een kok en niet tot die van een cateringmedewerker. Een cateringmedewerker kan wel aangemerkt worden als keukenhulp. Denk hierbij aan het ondersteunen van de koks en aan het helpen afwassen. Ook het bedienen van gasten behoort tot de werkzaamheden van een cateringmedewerker. Zoals eerder omschreven kan je als cateringmedewerker voor verschillende bedrijven werkzaam zijn, zoal eens cateringbedrijf of een bedrijfskantine. De werkzaamheden zullen elkaar niet veel ontlopen, met het belangrijke verschil dat je als cateraar op verschillende locaties werkzaam kan zijn met wisselende werktijden. Denk bijvoorbeeld aan cateringwerkzaamheden tijdens een bruiloft of tijdens een congres. Vooral tijdens dit soort evenementen is het als cateringmedewerker belangrijk dat alle voorbereidingen op de juiste manier uitgevoerd worden, omdat het niet mag voorkomen dat goederen, eten of drank vergeten worden. Ook is het belangrijk dat een cateringmedewerker beschikt over een flexibele instelling, zodat mogelijke problemen snel opgelost worden.

Werkzaamheden cateringmedewerker

Het is denkbaar dat een cateringmedewerker ook verantwoordelijk is voor het klaarmaken van belegde broodjes, die op locatie geserveerd worden. Deze werkzaamheden worden meestal handmatig uitgevoerd en betreffen verschillende soorten luxe belegde broodjes. Deze broodjes worden dagvers gemaakt door cateringmedewerkers, zodat ze als lunch of als maaltijd kunnen dienen voor gasten. In veel gevallen zal het om grotere aantallen gaan, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. De meeste cateringbedrijven bieden een groot assortiment aan van belegde broodjes, die ideaal zijn voor een lunch of vergadering. Deze belegde broodjes worden in de meeste gevallen op een ambachtelijke manier bereid met verse producten. Ook het serveren van koffie of thee behoort tot de werkzaamheden van een cateringmedewerker. In sommige gevallen kan een cateringmedewerker werkzaam zijn achter een bar.

Wat is catering?

Catering heeft betrekking op een dienstverlenende sector die zich richt op het leveren van voedsel, dranken en eventueel andere diensten op locatie, zoals evenementen, feesten, vergaderingen of andere bijeenkomsten. Het omvat het leveren van maaltijden, drankjes en vaak ook personeel om de service ter plaatse te verzorgen.

Cateringbedrijven kunnen verschillende soorten diensten aanbieden, afhankelijk van de behoeften en wensen van hun klanten. Enkele van de meest voorkomende vormen van catering zijn:

  • Evenementencatering: Dit omvat het leveren van voedsel, dranken en andere diensten voor grote evenementen zoals bruiloften, zakelijke conferenties, gala's, beurzen, sportevenementen, concerten en andere sociale bijeenkomsten.
  • Bedrijfscatering: Dit richt zich op het verzorgen van maaltijden en snacks voor bedrijven en kantoren. Het kan dagelijkse lunches, vergadercatering, koffiepauzes en speciale evenementen omvatten.
  • Particuliere catering: Dit omvat het leveren van cateringdiensten voor privéfeesten en evenementen, zoals verjaardagsfeesten, jubilea, familiebijeenkomsten en andere vieringen.
  • Concessiecatering: Dit type catering wordt vaak gezien op locaties zoals stadions, pretparken, theaters en andere entertainmentfaciliteiten. Cateraars bieden eten, snacks en drankjes aan bezoekers van deze locaties.

Cateringbedrijven kunnen een breed scala aan menu-opties bieden, variërend van eenvoudige hapjes en buffetten tot gastronomische maaltijden. Ze kunnen ook aan speciale dieetwensen en voedingsbeperkingen voldoen, zoals vegetarisch, veganistisch, glutenvrij of halal.

Verschillende bijkomende werkzaamheden

Naast het leveren van voedsel en dranken, kunnen cateringbedrijven aanvullende diensten aanbieden, zoals het huren van tafels, stoelen, serviesgoed, decoraties en het verstrekken van professioneel bedienend personeel. Over het algemeen heeft catering tot doel om gasten te voorzien van hoogwaardig voedsel en een aangename eetervaring, waarbij alle aspecten van voedselbereiding, presentatie en service zorgvuldig worden verzorgd.

Wat doet een cateringmedewerker:

  • Het uitvoeren van voorbereidende werkzaamheden.
  • Het ontvangen en begeleiden van gasten.
  • Het aanvullen van etenswaren en drank.
  • Het helpen schoonmaken en afwassen.
  • Het afrekenen van bestellingen.
  • Het helpen van keukenpersoneel.
  • Het helpen afruimen van tafels.
  • Het serveren van gasten.

Beroepsfilm cateringmedewerker:

Opleidingen tot cateringmedewerker

Wie in de catering wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding eerste medewerker fastservice volgen. Over het algemeen moet deze Mbo-opleiding gezien worden als een praktijkopleiding, waarbinnen je vier dagen in de week zal werken en een dag theorieles zal volgen op school. Tijdens de praktijkopleiding zal je over het algemeen samenwerken met een ervaren collega, die gezien moet worden als leermeester. Enkele belangrijke aandachtspunten binnen de opleiding zijn het zelfstandig kunnen bereiden van eten, het op de juiste manier serveren van eten en voedselveiligheid. Het is als cateringmedewerker niet in alle gevallen nodig om een gerichte Mbo-opleiding te volgen, omdat het mogelijk is dat een cateringmedewerker de verschillende cateringwerkzaamheden in de praktijk aangeleerd heeft. Daarnaast zijn lang niet alle cateringmedewerkers fulltime werkzaam als cateringmedewerker. Wie zelfstandig eten wil bereiden als cateringmedewerker moet over het algemeen wel beschikken over een passende opleiding. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding.

Bedrijven waar een cateringmedewerker werkzaam kan zijn

Een cateringmedewerker zal in de meeste gevallen werkzaam zijn voor een cateringbedrijf of voor een horecabedrijf dat zich richt op catering. Daarnaast kan een cateringmedewerker werkzaam zijn voor restaurants, hotels, bedrijfskantines, lunchrooms, middenstanders, wegrestaurants of voor een slager, die ook catering kan verzorgen. Ook ziekenhuizen, gemeentes en andere instellingen maken veel gebruik van catering. Het is als cateringmedewerker denkbaar dat je parttime werkzaam bent als oproepkracht. Eigenlijk kan je als cateringmedewerker voor veel verschillende bedrijven en instellingen werkzaam zijn, omdat catering in de praktijk op veel manieren voorkomt.

Competenties cateringmedewerker

De belangrijkste competentie van een cateringmedewerker is flexibiliteit, omdat een cateringmedewerker in de meeste gevallen op veel verschillende locaties werkzaam is. Ook doorzettingsvermogen kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat het werken als cateringmedewerker in sommige gevallen aangemerkt kan worden als zwaar. Omdat een cateringmedewerker over het algemeen veel te maken heeft met verschillende opdrachtgevers en collega's kan communicatie in het algemeen aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie is voedselveiligheid en hygiëne in het algemeen, omdat een cateringmedewerker te maken heeft met eten en dus regels. Algemeen belangrijke woorden als cateringmedewerker zijn energie, motivatie, inzicht, gastheerschap, samenwerken, verantwoordelijkheidsgevoel, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cateringmedewerker

Het arbeidsmarktperspectief van een cateringmedewerker is redelijk goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. Wel is het zo dat lang niet alle cateringmedewerkers werkzaam zijn als fulltime cateringmedewerker. Het is wel zo dat er redelijk veel verschillende soorten cateringbedrijven zijn, waardoor het verkrijgen van werk als cateringmedewerker vroeg of laat moet lukken. De doorgroeimogelijkheden van een cateringmedewerker moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden zoal de functie cateringbeheerder. Een cateringbeheerder is verantwoordelijk voor het aansturen van verschillende cateringmedewerkers.

Arbeidsvoorwaarden en salaris cateringmedewerker

Een cateringmedewerker zal in de meeste gevallen onder de cao catering vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Als cateringmedewerker zijn de werkuren sterk afhankelijk van de werkgever. Er zijn veel bedrijven actief binnen de catering, zoals bedrijven die alles in hun eigen keuken bereiden, en cateraars die alleen op locatie werken. Een cateringmedewerker verdient afhankelijk van de opleiding, verantwoordelijkheid en leeftijd tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand.

Eigen bedrijf starten als Cateringmedewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Cateringmedewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Cateringmedewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Cateringmedewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Cateringmedewerker.

Mijnzzp.nl