Schoonmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep schoonmaker
Een allround baan als schoonmaker
Wat doet een schoonmaker?
Werken als schoonmaker
Schoonmaker worden
Beroepsfilm schoonmaker:
Opleidingen tot schoonmaker
Bedrijven waar een schoonmaker werkzaam kan zijn
Competenties schoonmaker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als schoonmaker
Arbeidsvoorwaarden en salaris schoonmaker
Eigen bedrijf starten als Schoonmaker
Boekhoudprogramma vergelijken Schoonmaker

Beroep schoonmaker

Een schoonmaker of schoonmaakster is een facilitair medewerker, die werkzaam is binnen de facilitaire dienstverlening. Als schoonmaker ben je over het algemeen verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, die allemaal met schoonmaken te maken hebben. Welke werkzaamheden een schoonmaker precies uitvoert kan verschillen per opdracht of bedrijf, omdat je als schoonmaker ook verantwoordelijk kan zijn voor specifieke schoonmaakwerkzaamheden. In het kort kunnen we een schoonmaker het beste omschrijven als een allround vakman of vakvrouw die schoonmaakt. Een andere benaming voor schoonmaker is soms ook wel interieurverzorger. In Nederland zijn er veel schoonmakers werkzaam, wat niet alleen betrekking heeft op het schoonmaken van kantoren. Schoonmakers komen overal voor binnen de maatschappij. Wel kan het beroep schoonmaker in de praktijk op verschillende manieren voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de benamingen medewerker vloerenonderhoud, kamermeisje, housekeeper, servicemedewerker of bijvoorbeeld aan de benaming interieurverzorger. Het beroep schoonmaker moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat er veel verschillende vaklieden werkzaam zijn als schoonmaker. Deze verschillende schoonmakers kunnen ook gespecialiseerd zijn binnen bepaalde vormen van schoonmaakwerkzaamheden. Schoonmaakbedrijven maken gebruik van veel verschillende schoonmaaktechnieken en schoonmaakmachines. De inhoudelijke werkzaamheden van een schoonmaker kunnen dan ook verschillen per schoonmaker en soort werkgever. Afhankelijk van de soort werkzaamheden kan het als schoonmaker ook belangrijk zijn om specifieke aanvullende opleidingen te volgen.

Een allround baan als schoonmaker

Een schoonmaker is dus een facilitair medewerker die op verschillende manieren werkzaam kan zijn. Het beroep schoonmaker is aan te merken als een belangrijk beroep, omdat het zonder goede schoonmakers in veel gevallen al snel een smeerboel wordt. Vooral binnen openbare gebouwen, zoals in kantoorgebouwen, treinstations en bijvoorbeeld op luchthavens is het belangrijk dat er voldoende schoonmakers werkzaam zijn om alles netjes schoon en hygiënisch te houden. Afhankelijk van het soort gebouw kunnen schoonmakers ook onzichtbaar werkzaam zijn, omdat het als schoonmaker regelmatig zal voorkomen dat je na sluitingstijd werkzaam bent, zodat kantoorpersoneel en eventuele bezoekers geen hinder ondervinden van schoonmaakwerkzaamheden. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat op de meeste drukke locaties de hele dag door schoonmakers actief zijn. Enkele werkzaamheden die bij een schoonmaker veel zullen voorkomen zijn het afstoffen van voorwerpen, het legen van prullenbakken, het afwassen van servies, het stofzuigen van vloeren, het dweilen van vloeren en het schoonmaken van toiletruimtes. Ook het reinigen van ruiten kan als schoonmaker voorkomen. In sommige gevallen kan een schoonmaker dus ook gezien worden als glazenwasser.

Wat doet een schoonmaker?

Een schoonmaker is verantwoordelijk voor het schoonmaken en onderhouden van verschillende ruimtes, zoals kantoren, woningen, scholen, ziekenhuizen, hotels, winkels en andere faciliteiten. Hun taken variëren afhankelijk van de specifieke werkplek en de behoeften van de klant, maar over het algemeen omvatten de taken van een schoonmaker het volgende:

  • Schoonmaakwerkzaamheden: Een schoonmaker voert dagelijkse schoonmaakwerkzaamheden uit, zoals stofzuigen, dweilen, vegen, afstoffen, het reinigen van ramen, het legen van prullenbakken en het schoonmaken van oppervlakken. Ze zorgen ervoor dat de ruimtes schoon, georganiseerd en hygiënisch zijn.
  • Sanitaire voorzieningen: Schoonmakers zijn verantwoordelijk voor het schoonmaken en desinfecteren van sanitaire voorzieningen, zoals toiletten, wastafels en douches. Ze vullen ook benodigdheden aan, zoals toiletpapier, zeep en handdoeken.
  • Opruimen en afvalbeheer: Een schoonmaker zorgt ervoor dat de ruimtes vrij zijn van rommel en afval. Ze verzamelen en sorteren afval en recyclen materialen volgens de geldende procedures.
  • Onderhoud van vloeren en meubilair: Schoonmakers kunnen verantwoordelijk zijn voor het onderhouden en reinigen van vloeren, tapijten en meubilair. Ze kunnen vloeren stofzuigen, moppen, polijsten of waxen, en meubilair afstoffen en behandelen.
  • Veiligheid en hygiëne: Schoonmakers volgen de voorgeschreven veiligheids- en hygiënevoorschriften om een gezonde en veilige werkomgeving te waarborgen. Ze gebruiken de juiste schoonmaakmiddelen, dragen beschermende kleding en zorgen voor een correcte opslag en hantering van schoonmaakmaterialen.
  • Communicatie en samenwerking: Schoonmakers kunnen samenwerken met andere schoonmaakmedewerkers of collega's in de organisatie. Ze communiceren soms met klanten of supervisoren om specifieke schoonmaakbehoeften af te stemmen.

Door hun werk dragen schoonmakers bij aan een schone, ordelijke en gezonde omgeving. Ze spelen een belangrijke rol bij het creëren van een aangename ruimte voor bewoners, medewerkers en bezoekers, waarin ze comfortabel en productief kunnen zijn. Het takenpakket van een schoonmaker kan wel per opdrachtgever verschillen.

Werken als schoonmaker

Schoonmakers komen binnen de maatschappij eigenlijk overal wel voor. Vooral op plekken waar veel mensen komen, zoals openbare gebouwen, zal er dagelijks schoongemaakt moeten worden. Als schoonmaker ben je over het algemeen niet alleen verantwoordelijk voor schoonmaakwerkzaamheden, omdat een schoonmaker bijvoorbeeld ook verantwoordelijk kan zijn voor het legen van prullenbakken of voor het aanvullen van toiletpapier. Zoals eerder omschreven komen schoonmakers eigenlijk overal wel voor, denk bijvoorbeeld maar eens aan gemeentes, die mensen in dienst hebben om de straten schoon te houden, of aan bushokjes die schoongemaakt moeten worden. Ook op scholen en bij pompstations langs snelwegen zijn veel schoonmakers werkzaam. Omdat bij pompstations veel verschillende mensen gebruik kunnen maken van het toilet kan er zelfs sprake zijn van een speciale toiletjuffrouw, die verantwoordelijk is voor het bijhouden en schoonmaken van de toiletruimte. Zonder schoonmakers zal het over het algemeen al snel onprettig worden voor de meeste mensen, omdat schoonmakers verantwoordelijk zijn voor de algemene hygiëne. Vooral op openbare plekken waar veel verschillende mensen komen is goede hygiëne erg belangrijk om besmettingen te voorkomen.

Schoonmaker worden

Het werken als schoonmaker is over het algemeen niet heel moeilijk, omdat eigenlijk iedereen wel kan schoonmaken. Ondanks dat schoonmaakwerkzaamheden over het algemeen niet heel moeilijk zijn, is het werken als schoonmaker wel aan te merken als verantwoordelijk werk, waarbij ook kennis een belangrijke rol speelt. Goede hygiëne is bijvoorbeeld alleen te bereiken als professionele schoonmakers de juiste producten gebruiken en de juiste schoonmaaktechnieken toepassen. Dit houdt bijvoorbeeld in dat de schoonmaker met de juiste poetsdoeken werkt, die niet zomaar voor alle schoonmaakwerkzaamheden gebruikt zullen worden. Daarnaast kan er sprake zijn van bijzondere ruimtes, die extra goed schoongemaakt moeten worden om bepaalde risico's volledig uit te sluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, die te maken kunnen hebben met strenge richtlijnen. Binnen ziekenhuizen kan er zelfs sprake zijn van een ziekenhuishygiënist die toeziet op alle schoonmaakwerkzaamheden, omdat hygiëne binnen ziekenhuizen zo belangrijk is.

Beroepsfilm schoonmaker:

Opleidingen tot schoonmaker

Wie zoekt naar een passende Mbo-opleiding tot schoonmaker kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding assistent schoonmaak, die over het algemeen één jaar in beslag neemt. Het is in de praktijk mogelijk dat schoonmakers niet beschikken over een gerichte Mbo-opleiding, omdat eigenlijk iedereen kan werken als schoonmaker. Het is dan ook mogelijk dat nieuwe schoonmakers een interne opleiding of cursus doorlopen die door de werkgever aangeboden wordt, zoals een basisopleiding schoonmaken. Ook zullen nieuwe schoonmakers in de meeste gevallen ingewerkt worden door ervaren collega's, die gezien kunnen worden als leermeester. Welke opleiding het beste zal passen bij een schoonmaker kan verschillen per schoonmaker, omdat er veel specialisaties denkbaar zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot een goed boekhoudpakket zzp voor de administratie. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een schoonmaker werkzaam kan zijn

Als schoonmaker ben je een facilitair medewerker en kan je voor uiteenlopende soorten schoonmaakbedrijven werkzaam zijn, die gespecialiseerd kunnen zijn in bepaalde vormen van schoonmaakwerkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan gewone schoonmaakbedrijven, vliegtuigschoonmaak-bedrijven, calamiteitenreinigers, industriële schoonmakers en aan bedrijven die zich richten op het schoonmaken van hotels en hotelkamers. Als schoonmaker kan je daarnaast als ambtenaar werkzaam zijn, omdat de overheid op veel manieren gebruikmaakt van schoonmakers. Het is mogelijk dat een schoonmaker werkzaam is via een uitzendorganisatie.

Competenties schoonmaker

De belangrijkste competentie als schoonmaker is de vakinhoudelijke kennis van schoonmaakproducten en schoonmaaktechnieken, omdat het op de juiste manier schoonmaken alleen mogelijk is als een schoonmaker beschikt over de juiste vakkennis. Het beroep schoonmaker moet dan ook gezien worden als een echt vak, waarbinnen de juiste kennis erg belangrijk is. Twee andere belangrijke competenties als schoonmaker zijn flexibiliteit en motivatie, omdat de meeste schoonmakers op een brede manier inzetbaar zijn. Omdat een schoonmaker in de meeste gevallen zal samenwerken met diverse collega's kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden als schoonmaker zijn veiligheid, overleggen, inzicht, bijscholing, presteren, energie, plannen, kwaliteit, zelfstandigheid en dienstbaarheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als schoonmaker

Het arbeidsmarktperspectief als schoonmaker is over het algemeen zeer goed te noemen, omdat schoonmakers op een brede manier werkzaam kunnen zijn. Met andere woorden zal het verkrijgen van werk als schoonmaker in de meeste gevallen geen enkel probleem zijn. Wel is het zo dat het werken als schoonmaker eigenlijk gezien kan worden als ongeschoolde arbeid, waardoor er sprake is van veel concurrentie met betrekking tot mogelijke vacatures. Het is overigens niet zo dat alle schoonmakers fulltime werkzaam zijn als schoonmaker, omdat relatief veel schoonmakers werkzaam zijn als parttime schoonmaker of wellicht als oproepkracht. De doorgroeimogelijkheden als schoonmaker moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de functies ploegbaas, teamleider, kwaliteitsinspecteur schoonmaak of aan de functie facilitair manager. De doorgroeimogelijkheden als schoonmaker zijn wel sterk afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris schoonmaker

Als schoonmaker val je onder de cao Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf, waarin alle arbeidsomstandigheden en salaris geregeld zijn. Als schoonmaker heb je doorgaans met onregelmatige werktijden te maken zoals ploegendiensten. Het salaris van een schoonmaker in loondienst zal ergens tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand liggen, afhankelijk van je leeftijd en dienstjaren. Als zelfstandig werkende schoonmaker kan je doorgaans meer verdienen mits je voldoende opdrachten kunt binnenhalen, wat soms wel moeilijk is omdat de meeste bedrijven alleen samen willen werken met de grotere bedrijven.

Eigen bedrijf starten als Schoonmaker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Schoonmaker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Schoonmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Schoonmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Schoonmaker.

Mijnzzp.nl