Interieurverzorger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep interieurverzorger
Werken als interieurverzorger
Inzetbaar voor verschillende werkzaamheden
Goede poetsvrouw in huis
Wat doet een interieurverzorger:
Gemak van huishoudelijke hulp:
Opleidingen tot interieurverzorger
Bedrijven waar een interieurverzorger werkzaam kan zijn
Competenties interieurverzorger
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als interieurverzorger
Arbeidsvoorwaarden en salaris interieurverzorger
Eigen bedrijf starten als Interieurverzorger
Boekhoudprogramma vergelijken Interieurverzorger

Beroep interieurverzorger

Een interieurverzorger of interieurverzorgster is een facilitair medewerker die verantwoordelijk is voor het schoonmaken van interieurs. Een andere benaming voor interieurverzorger is ook wel schoonmaker of poetsvrouw. Welke werkzaamheden een interieurverzorger precies uitvoert kan per opdracht en werkgever verschillen, maar de werkzaamheden hebben wel altijd met schoonmaak- of poetswerkzaamheden te maken. Daarnaast bestaat er een groot verschil tussen particuliere opdrachtgevers en bedrijven, omdat je als interieurverzorger voor particulieren meestal zelfstandig zal werken en bij bedrijven meer met vaste taken te maken hebt. Bij bedrijven is het ook zo dat je over het algemeen buiten de openingstijden werkzaam bent, zodat werknemers en klanten geen hinder ondervinden van de diverse schoonmaakwerkzaamheden. Als interieurverzorger kan je verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden, zoals het afstoffen van meubels, het legen van prullenbakken, het afwassen, het dweilen van vloeren en bijvoorbeeld het schoonmaken van toiletruimtes. Als je als interieurverzorger voor particuliere opdrachtgevers werkzaam bent kunnen er ook andere werkzaamheden bijkomen, zoals het wassen van kleding, het strijken van kleding, het wassen van ramen en bijvoorbeeld het doen van boodschappen voor de opdrachtgever. Een interieurverzorger maakt dus schoon- of dit nu een kantoor of huis is. Vooral bij drukke huishoudens is een interieurverzorger vaak meer dan welkom. Als alle bewoners dagelijks werken komt er vaak niet veel van het huishouden. In dat soort gevallen kan een interieurverzorger een goede uitkomst bieden. Wat een interieurverzorger precies doet in het huis wordt afgesproken met de bewoners. Zo kan de interieurverzorger ook de was doen en deze strijken, of de ramen wassen als de bewoners dit willen.

Werken als interieurverzorger

Een interieurverzorger is dus een schoonmaker die aangemerkt kan worden als facilitair medewerker. Tegenwoordig zijn er veel gezinnen met tweeverdieners en kinderen, die er gewoon niet aan toekomen om hun huis op een goede manier schoon te maken. Een interieurverzorger kan voor dit soort gezinnen een uitkomst bieden. De werkzaamheden die een interieurverzorger uitvoert zijn meestal vastgelegd in overleg met de bewoners. Er zijn ook veel ouderen die niet meer zelfstandig hun huis kunnen schoonmaken. Oudere mensen maken in de meeste gevallen gebruik van de thuiszorg, die gespecialiseerde interieurverzorgers in dienst hebben. Deze interieurverzorgers worden aangemerkt als thuiszorgmedewerker. Een groot voordeel van thuiszorgmedewerkers is dat de meeste mensen in aanmerking komen voor een bijdrage van de gemeente. Het vinden van een particuliere interieurverzorger is meestal lastig, omdat de meeste interieurverzorgers al verschillende adressen hebben waar ze werken. Een groot voordeel van interieurverzorgers is dat de meeste interieurverzorgers slechts enkele uren per week nodig hebben om een huis netjes schoon te houden.

Inzetbaar voor verschillende werkzaamheden

Zoals eerder omschreven moet een interieurverzorger over het algemeen gezien worden als een allround medewerker, omdat de meeste interieurverzorgers die voor particulieren werkzaam zijn veel verschillende werkzaamheden uit handen kunnen nemen. De meeste interieurverzorgers draaien dan ook niet hun hand om voor het wassen en strijken van kleding of voor het wassen van de ramen. Ook het bijhouden van de tuin kan als interieurverzorger voorkomen als de bewoners dit wensen. Eigenlijk kan een interieurverzorger ingezet worden voor alle denkbare werkzaamheden waaraan behoefte is. Dit kan wel verschillen per interieurverzorger, omdat een interieurverzorger die verbonden is aan een bepaalde organisatie, zoals een thuiszorgorganisatie, meestal alleen poetswerkzaamheden uitvoert die contractueel zijn afgesproken. Wie echte de vrije hand wil hebben qua inzetbaarheid van een interieurverzorger zal in de meeste gevallen moeten zoeken naar een particuliere interieurverzorger of commercieel schoonmaakbedrijf.

Goede poetsvrouw in huis

Goede poetsvrouwen in huis zijn over het algemeen niet heel makkelijk te vinden. De meeste poetsvrouwen werken als schoonmaker binnen de facilitaire dienstverlening en niet voor particulieren. Als een interieurverzorger werkzaam is voor bedrijven spreekt men over het algemeen niet van een interieurverzorger, maar van een gekwalificeerde schoonmaker. Inhoudelijk verschillen de werkzaamheden verder niet echt van elkaar, met het belangrijke verschil dat een schoonmaker ook alleen verantwoordelijk is voor specifieke werkzaamheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schoonmaker, die alleen verantwoordelijk is voor het boenen van vloeren als medewerker vloeronderhoud. Het beroep interieurverzorger kan in de praktijk op verschillende manieren voorkomen. Een andere benaming kan ook gewoon het beroep schoonmaker zijn. Een goede huishoudelijke hulp is zeer waardevol voor mensen.

Wat doet een interieurverzorger:

  • Het wassen van ruiten en ontvetten van spiegels.
  • Het legen en schoonmaken van de prullenbak.
  • Het reinigen van de keuken en badkamer.
  • Het schrobben en dweilen van de vloer.
  • Het eventueel onderhouden van de tuin.
  • Het afstoffen en poetsen van meubels.
  • Het verschonen van beddengoed.
  • Het stofzuigen van de woning.

Gemak van huishoudelijke hulp:

Opleidingen tot interieurverzorger

Er zijn geen landelijk opleidingen voor het beroep interieurverzorger. Als we spreken van een interieurverzorger die zelfstandig werkzaam is voor particulieren is een passende opleiding ook niet echt van toepassing. De meeste particuliere interieurverzorgers hebben de diverse werkzaamheden aangeleerd door praktijkervaring op te doen. De werkzaamheden van een interieurverzorger kunnen ook gezien worden als ongeschoolde arbeid. Voor het beroep interieurverzorger is dan ook geen echte opleiding nodig, omdat iedereen kan schoonmaken. Als we spreken van een professionele interieurverzorger en/of schoonmaker kan dit wel anders liggen, omdat een professioneel schoonmaker over diverse certificaten moet beschikken om het kunnen werken als schoonmaker. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan het volgen van een VCA cursus, omdat het veilig werken als schoonmaker wel belangrijk is. De meeste schoonmaakbedrijven bieden regelmatig interne opleidingen aan. De inhoudelijke werkzaamheden als interieurverzorger kunnen ook aangeleerd worden door collega's, die in dat geval gezien kunnen worden als leermeester. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding.

Bedrijven waar een interieurverzorger werkzaam kan zijn

Een interieurverzorger zal over het algemeen werkzaam zijn voor een schoonmaakbedrijf, dat zich in de meeste gevallen zal richten op particulieren en bedrijven. Daarnaast is het als interieurverzorger goed denkbaar dat je werkzaam bent als ondernemer voor verschillende particuliere opdrachtgevers. Zoals eerder omschreven kan een interieurverzorger ook werkzaam zijn voor een thuiszorgorganisatie. Waar een interieurverzorger precies zal werken kan verschillen per interieurverzorger, omdat een interieurverzorger wellicht ook aangemerkt kan worden als kamermeisje als de interieurverzorger werkzaam is voor een hotel.

Competenties interieurverzorger

De belangrijkste competentie van een interieurverzorger is het secuur en netjes kunnen werken, omdat de werkzaamheden daar grotendeels om draaien. Daarnaast kan vertrouwen aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat je als interieurverzorger bij veel verschillende mensen thuis zal komen. Omdat je met veel verschillende mensen te maken krijgt kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie is doorzettingsvermogen, omdat het soms hard werken is. In dat opzicht kan stressbestendigheid aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, zelfstandigheid, organiseren, plannen, inzicht, presteren, kwaliteit en dienstbaarheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als interieurverzorger

Het arbeidsmarktperspectief van een interieurverzorger is goed te noemen, omdat veel particulieren en bedrijven zoeken naar goede interieurverzorgers en/of schoonmakers. Met andere woorden zal het geen enkel probleem zijn om werk te vinden als interieurverzorger. Vacatures interieurverzorger zijn overal wel te vinden. Daarnaast kan je op verschillende manieren werkzaam zijn als interieurverzorger. De doorgroeimogelijkheden als interieurverzorger kunnen verschillen per organisatie, echter kan een goede interieurverzorger doorgroeien tot een leidinggevende functie. Denk hierbij aan de functies kwaliteitsinspecteur schoonmaak, ploegbaas of teamleider. De doorgroeimogelijkheden van een interieurverzorger zijn wel sterk afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris interieurverzorger

Als interieurverzorger in loondienst val je onder de Cao Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden en salaris geregeld zijn. Een interieurverzorger verdient in loondienst tussen de 1700 en 2000 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd en werkweek. Als zelfstandig werkende interieurverzorger is er doorgaans meer te verdienen zijn, maar is het meestal lastig om voldoende opdrachten binnen te halen. De meeste interieurverzorgers werken parttime en werken niet de hele week.

Eigen bedrijf starten als Interieurverzorger

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Interieurverzorger, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Interieurverzorger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Interieurverzorger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Interieurverzorger.

Mijnzzp.nl