Schoenmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep schoenmaker
Als schoenmaker doe je meer dan alleen schoenen herstellen
Het ambacht van het schoenen repareren
Werkzaamheden schoenmaker
Beroepsfilm schoenmaker:
Opleidingen tot schoenmaker
Bedrijven waar een schoenmaker werkzaam kan zijn
Competenties schoenmaker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als schoenmaker
Arbeidsvoorwaarden en salaris schoenmaker
Eigen bedrijf starten als Schoenmaker
Boekhoudprogramma vergelijken Schoenmaker

Beroep schoenmaker

Een schoenmaker is een ambachtsman die verschillende werkzaamheden kan uitvoeren, die niet alleen met schoenen te maken hebben, ondanks dat de kerntaak van een schoenmaker is het repareren van schoenen. Andere werkzaamheden van een schoenmaker zijn bijvoorbeeld het repareren van leren tassen of het bijmaken van sleutels. Deze werkzaamheden worden door de meeste schoenmakers aangeboden, omdat ze oorspronkelijk toebehoren tot de werkzaamheden van een schoenmaker. De kerntaak van een schoenmaker is wel het repareren van verschillende soorten schoeisel, zoals schoenen, laarzen en sandalen, die kunnen bestaan uit verschillende materialen. Schoenreparaties kunnen betrekking hebben op verschillende werkzaamheden, zoals het aanbrengen van nieuwe schoenzolen, het aanbrengen van nieuwe hakken of het aanbrengen van een compleet nieuw onderwerk. Daarnaast kan een schoenmaker inlegzolen vervangen en eventueel nieuwe ritsen plaatsen. Andere werkzaamheden van een schoenmaker zijn het poetsen van schoenen en het oprekken van schoenen. Als schoenmaker ben je dan ook een echte ambachtsman of vrouw, die verschillende werkzaamheden kan uitvoeren, die meestal aangeleerd worden door het opdoen van ervaring. Het beroep schoenmaker is een veelzijdig beroep dat niet alleen bestaat uit het repareren van schoenen. Het adviseren van klanten is in de meeste gevallen net zo belangrijk als het kunnen repareren van schoenen, omdat klanten ook vragen kunnen hebben over schoenonderhoud. Een schoenmaker kan alleen op de juiste manier adviseren als hij of zij over ervaring en product- en materialenkennis beschikt. De meeste schoenmakers zijn tegenwoordig werkzaam als ondernemer en niet in loondienst. De meeste leerling-schoenmakers zijn van plan om vroeg of laat hun eigen schoenmakerij te starten. Een andere benaming voor schoenmaker is schoenhersteller.

Als schoenmaker doe je meer dan alleen schoenen herstellen

Een schoenmaker is dus gespecialiseerd in verschillende werkzaamheden en niet alleen in het repareren van schoenen. De meeste schoenmakers bieden dus ook andere diensten aan, zoals het namaken van sleutels. Het namaken van sleutels is een dienst die van oudsher tot de werkzaamheden van een schoenmaker behoort. Daarnaast verkopen de meeste schoenmakers simpele sloten en andere producten, zoals schoensmeer en veters. Schoenmakers zoals wij die tegenwoordig kennen, verdwijnen steeds meer uit het straatbeeld, omdat steeds minder mensen ervoor kiezen om hun schoenen te laten repareren. Het zijn over het algemeen alleen de duurdere schoenen en andere gebruiksvoorwerpen, zoals tassen, die mensen laten repareren door een schoenmaker. Ondanks dat steeds minder mensen gebruikmaken van schoenmakers is het beroep schoenmaker niet uitgestorven. Het vak schoenmaker is aan te merken als een echt ambacht, omdat het maken en repareren van schoenen niet makkelijk is. Een schoenmaker moet dan ook over veel kennis en vaardigheden beschikken, omdat een schoenmaker met veel verschillende materialen en technieken te maken krijgt. Vanzelfsprekend heeft een schoenmaker veel met leer te maken.

Het ambacht van het schoenen repareren

Een schoenmaker is dus aan te merken als ambachtsman, die zelfstandig alle voorkomende schoenen kan repareren. Zoals eerder omschreven zal een schoenmaker over het algemeen alleen te maken krijgen met schoeisel dat de moeite waard is om te repareren. Moderne schoenen worden bijna allemaal geïmporteerd vanuit Azië en vertegenwoordigen economisch gezien niet veel waarde. Dit soort schoenen wordt over het algemeen niet snel gerepareerd, omdat het kopen van nieuwe schoenen in veel gevallen goedkoper is. Dit is een ander verhaal als we spreken van maatschoenen. Maatschoenen worden gemaakt door gespecialiseerde schoenontwerpers en zijn juist kostbaar, waardoor maatschoenen in de meeste gevallen wel terechtkomen bij een schoenmaker.

Werkzaamheden schoenmaker

Het is niet zo dat een schoenmaker alleen schoeisel zal repareren voor klanten. Er zijn namelijk ook schoenmakers die zelfstandig schoenen ontwerpen en maken binnen een eigen schoenatelier. Dit soort werkzaamheden zal een gespecialiseerd schoenmaker over het algemeen alleen uitvoeren in opdracht van klanten. Een ambachtelijke schoenmaker zal niet snel productie schoenen ontwerpen en maken, omdat dit meer de kerntaak is van de grotere fabrikanten. Een ambachtelijke schoenmaker zal juist kleine serie maatschoenen ontwerpen en maken voor klanten. Het laten maken van schoenen is over het algemeen vrij kostbaar, omdat een schoenmaker veel werk heeft aan het maken van maatschoenen. Dit is ook het geval als we spreken van een kleermaker, die maatpakken maakt voor klanten. Wie bijzondere schoenen wenst kan dus terecht bij een gespecialiseerd schoenmaker, die ook zelfstandig schoenen maakt. Het is niet zo dat alle schoenmakers ook zelfstandig schoenen maken, omdat het maken van schoenen specialistenwerk is. Het is denkbaar dat een schoenmaker ook aangemerkt kan worden als lederwarenmaker.

Beroepsfilm schoenmaker:

Opleidingen tot schoenmaker

Wie als schoenmaker of schoenhersteller wil gaan werken komt al snel uit bij de Mbo-opleiding ambachtelijk schoenmaker. Naast de opleidingen schoenmaker en schoenhersteller worden er ook diverse cursussen aangeboden van enkele dagen, zoals de cursus schoenhersteller, leren in leer, finishing touch en de cursus medische kennis van voet en enkel. Tijdens de opleiding schoenmaker is er zeker niet alleen aandacht voor schoenen, maar ook voor het repareren van leren tassen en andere leren voorwerpen. Een gemiddelde opleiding tot schoenmaker zal doorgaans twee jaar in beslag nemen. Tijdens de opleiding zal je vier dagen in week praktijkles krijgen van een erkende leermeester onder begeleiding van je stagebegeleider en één dag in de week theorie volgen aan school. Als schoenmaker kan je ook de hbo-opleiding orthopedisch schoenmaker volgen van vier jaar, voor het vak orthopedisch technoloog. Tijdens deze opleiding leer je hulpmiddelen aanmeten, ontwerpen en maken voor mensen met een handicap. Het gaat dan niet alleen om mensen die bepaalde ledematen missen, maar ook om bijvoorbeeld het maken van steunzolen voor mensen met reuma. Na het afronden van de opleiding ben je dan een technisch specialist op het gebied van prothesen. Er is ook een Nederlandse Schoenmakers Vereniging (NSV). Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een schoenmaker werkzaam kan zijn

Een schoenmaker is in de meeste gevallen werkzaam als ondernemer binnen een eigen schoenmakerij. Dit betreft over het algemeen schoenmakers die eerst als gezel gewerkt hebben onder een ervaren schoenmaker. Het opdoen van voldoende ervaring en kennis is belangrijk als schoenmaker. In sommige gevallen kan een schoenmaker werkzaam zijn onder een franchiseformule. Het beroep schoenmaker komt ook voor in loondienst.

Competenties schoenmaker

De belangrijkste competentie van een schoenmaker is de vakinhoudelijke kennis van de schoenenbranche en van schoentechnieken. Zonder de juiste vakkennis is het niet mogelijk om te werken als schoenmaker. Omdat een schoenmaker met verschillende machines te maken heeft, is het belangrijk dat een schoenmaker over technisch inzicht beschikt. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat je met verschillende klanten te maken krijgt. Als je werkzaam bent als ondernemer moet je ook over een commerciële instelling beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, zelfstandigheid, service, dienstbaarheid, kwaliteit, inzicht, adviseren, plannen, organiseren en administratie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als schoenmaker

Het arbeidsmarktperspectief van een schoenmaker is over het algemeen redelijk goed te noemen, als je beschikt over de juiste opleidingen. Wel is het zo dat de meeste schoenmakers werkzaam zijn als ondernemer. De doorgroeimogelijkheden als schoenmaker moeten gezien worden in het starten van je eigen schoenmakerij. Verdere doorgroeimogelijkheden kunnen gevonden worden in het volgen van de opleiding orthopedisch schoenmaker, zodat je je nog verder kan specialiseren binnen je vakgebied.

Arbeidsvoorwaarden en salaris schoenmaker

Een schoenmaker in loondienst valt onder de schoenmakers cao, waarbinnen alle arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een schoenmaker in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verdere verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende schoenmaker met zijn eigen winkel zal doorgaans meer kunnen verdienen, mits er voldoende opdrachten en verkopen behaald worden. Naast het repareren van schoenen bieden de meeste schoenmakers extra diensten aan om hun omzet te vergroten, zoals het maken van sleutels en de verkoop van veters en poetsmiddelen.

Eigen bedrijf starten als Schoenmaker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Schoenmaker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Schoenmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Schoenmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Schoenmaker.

Mijnzzp.nl