Docent wiskunde

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep docent wiskunde
Werken als docent wiskunde
Toepassing wiskunde in de praktijk
Film: baan als docent wiskunde
Film: lerarenopleiding wiskunde
Opleidingen tot docent wiskunde
Bedrijven waar een docent wiskunde werkzaam kan zijn
Competenties docent wiskunde
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als docent wiskunde
Arbeidsvoorwaarden en salaris docent wiskunde
Eigen bedrijf starten als Docent wiskunde
Boekhoudprogramma vergelijken Docent wiskunde

Beroep docent wiskunde

Een docent wiskunde is verantwoordelijk voor het geven van wiskundeles aan leerlingen of studenten. Het beroep docent wiskunde kan betrekking hebben op verschillende niveaus, waardoor een docent wiskunde met verschillende leerlingen of studenten te maken krijgt, afhankelijk van de soort school waarbinnen hij of zij werkzaam is. Wiskunde is een formele wetenschap waarvan de gebruikelijke definitie is: het bestuderen van patronen en structuren. Wiskundeles is belangrijk, omdat de meeste mensen iedere dag met wiskunde te maken hebben. Wiskunde heeft betrekking op het toepassen van bewezen stellingen, zoals de stelling van Pythagoras om een afstand te kunnen bepalen. Binnen Nederland maakt het vak wiskunde een vast onderdeel uit van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Binnen het basisonderwijs heeft wiskunde, echter meer betrekking op rekenen dan op wiskunde. Het is de verantwoordelijkheid van een docent wiskunde om leerlingen op een goede manier kennis te laten maken met wiskunde. Als docent wiskunde is het niet alleen belangrijk dat je beschikt over goede didactische vaardigheden, omdat passie en energie ook aan te merken zijn als belangrijke competenties. Zoals eerder omschreven is wiskunde in het dagelijks leven belangrijk voor iedereen, omdat iedereen te maken heeft met rekenen en wiskunde. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een docent wiskunde het beste omschrijven als het bijbrengen van rekenvaardigheden aan leerlingen. Dat kunnen elementaire rekenvaardigheden zijn, zoals vermenigvuldigen, delen, optellen, aftrekken, worteltrekken, machtsverheffen en breuken. Ook kan het gaan om meer complexe wiskundige zaken, zoals het oplossen van vergelijkingen, het integreren en differentiëren, goniometrie of kansrekening. Daarnaast kan een docent wiskunde verantwoordelijk zijn voor het bijbrengen van toegepaste wiskunde, als we spreken over academische studenten aan een universiteit.

Werken als docent wiskunde

Een docent wiskunde is dus verantwoordelijk voor het geven van wiskundeles aan leerlingen of studenten. Het bijbrengen van wiskunde zal in de meeste gevallen stap voor stap gedaan worden door middel van verdieping. Ook het regelmatig afnemen van toetsen behoort tot de werkzaamheden van een docent wiskunde. De belangrijkste beroepstaken van een docent wiskunde zijn het lesgeven en trainen van leerlingen, het begeleiden van leerlingen, het ontwikkelen van vakdeskundigheid en het ontwerpen van leerarrangementen. Daarnaast mag van een docent wiskunde verwacht worden dat hij of zij bijdraagt aan de onderwijsorganisatie. Ook het uitleggen wat je precies allemaal kan met wiskunde maakt een belangrijk onderdeel uit van de werkzaamheden. Wiskunde speelt binnen veel beroepen een belangrijke rol en kan verplicht zijn binnen vervolgopleidingen. Denk bijvoorbeeld aan de beroepen wiskundige, statisticus, ingenieur, onderzoeker, econometrist of aan het beroep vermogensbeheerder. Vanzelfsprekend kan een docent wiskunde met verschillende leerlingen te maken krijgen en dus op verschillende niveaus wiskundeles verzorgen.

Toepassing wiskunde in de praktijk

Als de wiskunde wordt gebruikt voor toepassingen in de praktijk, wordt er meestal gerekend op basis van reeds bewezen stellingen en op basis van wiskundige modelleringen. Dat kan eenvoudig zijn, bijvoorbeeld de stelling van Pythagoras in de meetkunde. Soms is het probleem zo uitgebreid dat er een (super)computer nodig is om binnen een redelijke tijd een oplossing te vinden. Een toegepast voorbeeld is de weersverwachting in de meteorologie: de atmosfeer wordt wiskundig gemodelleerd met behulp van differentiaalvergelijkingen. Meetwaarden, afkomstig van meetpunten liefst over de hele aardbol op verschillende hoogten, bepalen na bewerking een begintoestand vanwaaruit de toekomstige druk, wind en luchtvochtigheid worden berekend. Een actueel onderwerp binnen de wiskunde is cryptografie en geheimschriften, die ook de basis vormen voor cryptomunten zoals de Bitcoin. Wiskunde is afgeleid van het Griekse woord máthèma. Dit woord betekent wetenschap, kennis of leren. Diverse onderwerpen in de wiskunde vinden hun oorsprong in andere wetenschappen zoals de natuurkunde of astronomie.

Film: baan als docent wiskunde

Film: lerarenopleiding wiskunde

Opleidingen tot docent wiskunde

Wie als leraar wiskunde wil gaan werken kan uit diverse landelijke opleidingsmogelijkheden kiezen. Wel is er een groot verschil tussen een eerstegraads of tweedegraads docent. Met de eerstegraads opleiding wiskunde mag je les geven aan alle klassen op verschillende niveaus. Met de tweedegraads opleiding mag je les geven in het praktijkonderwijs, het vmbo en de onderbouw (klas 1 tot en met 3) van de havo en vwo. Daarnaast mag je lesgeven aan cursisten in het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie (ROC). De meeste mensen kennen de zogenaamde Pabo-opleiding tot onderwijzer wel. Deze opleiding wiskunde docent heet tegenwoordig officieel "opleidingen tot leraar basisonderwijs", en is een opleiding op Hbo-niveau en kan zowel in voltijds als in deeltijd gevolgd worden. Een opleiding aan de Pabo duurt over het algemeen vier jaar, afhankelijk van je vooropleidingen. Er zijn ruim veertig zogenaamde Pabo-opleidingen te vinden in Nederland. In uitzonderlijke gevallen is de lerarenopleiding wiskunde voor het basisonderwijs ook sneller af te ronden. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om met een hbo-opleiding als zijinstromer les te geven. Het is dan wel belangrijk dat je alsnog je bevoegdheid als leraar haalt, door het volgen van extra opleidingen die over het algemeen twee jaar in beslag zullen nemen. De opleiding tot eerstegraads docent wiskunde is op diverse manieren mogelijk. Ben je al docent wiskunde tweedegraads dan kan je automatisch doorstromen voor de eerstegraads opleiding. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een directe opleiding te kiezen op Hbo-niveau of universitair niveau. Ook zijn er genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als startende zzp'er. Er zijn diverse goede boekhoudpakketten voor het onderwijs.

Bedrijven waar een docent wiskunde werkzaam kan zijn

Als docent wiskunde zal je in veel gevallen werken in het middelbaar beroepsonderwijs, voorgezet onderwijs of volwassenenonderwijs. Op basisscholen komen leraren wiskunde ook voor. In dat geval spreken we wel eerder van een leraar basisonderwijs. Een leraar basisonderwijs moet eerder aangemerkt worden als allround leerkracht.

Competenties docent wiskunde

De belangrijkste competentie van een docent wiskunde is dat een docent wiskunde beschikt over didactische vaardigheden. Daarnaast moet een docent wiskunde over de nodige vakkennis beschikken met betrekking tot wiskunde. Ook communicatie in het algemeen kan gezien worden als belangrijke competentie, omdat een docent wiskunde met veel verschillende leerlingen, studenten en verzorgers te maken kan krijgen. Daarnaast kunnen motiveren, inspireren en coachen aangemerkt worden als belangrijke competenties. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, zelfstandigheid, stressbestendigheid, overwicht, flexibiliteit, plannen, organiseren en controleren. Vanzelfsprekend heeft een docent wiskunde te maken met vaste beroepscompetenties die allemaal aangeleerd worden tijden de opleiding.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als docent wiskunde

Het vinden van werk als een docent wiskunde is doorgaans geen enkel probleem. Of je nu de eerstegraads of tweedegraads bevoegdheid hebt, maakt voor de kans op werk niet veel uit. Wel is het zo dat je met de eerstegraads opleiding natuurlijk veel meer mogelijkheden hebt als docent wiskunde. De meeste scholen of onderwijsinstellingen zitten te springen om bevoegde leraren. Het doorgroeien als docent wiskunde moet gezien worden in het behalen van je eerstegraads bevoegdheid en verdere specialisaties in het onderwijs. Een mogelijke aanvullende functie als docent wiskunde kan zijn de functie mentor. Ook het werken als decaan of als beroepskeuzebegeleider kan tot de mogelijkheden behoren, afhankelijk van de soort school waar een docent wiskunde werkzaam is.

Arbeidsvoorwaarden en salaris docent wiskunde

Als docent zijn je arbeidsvoorwaarden prima geregeld en vastgesteld in de cao, waarin alle arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Het onderwijs kent diverse belangenbehartigers die zich inzetten voor het onderwijs, zoals de algemene onderwijsbond. Het salaris als docent wiskunde wordt vastgesteld aan de hand van vaste schalen die er gebruikt worden in het onderwijs. In welke schaal iemand precies terechtkomt, is sterk afhankelijk van de soort school en/of de leraar een eerstegraads of tweedegraads bevoegdheid heeft. Maar ook de ervaring en dienstjaren spelen een belangrijke factor voor het vaststellen van het salaris. Het salaris als docent wiskunde zal doorgaans tussen de 2200 en 4600 euro bruto per maand liggen, afhankelijk van de soort school, diploma's, leeftijd, ervaring en verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Docent wiskunde

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Docent wiskunde, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Docent wiskunde

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Docent wiskunde bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Docent wiskunde.

Mijnzzp.nl