Carrosseriebouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep carrosseriebouwer
Werken als carrosseriebouwer
Waarom voertuigen aanpassen
Wat doet een carrosseriebouwer
Film: carrosseriebouwer aan het werk:
Film: beroep carrosseriebouwer:
Opleidingen tot carrosseriebouwer
Bedrijven waar een carrosseriebouwer werkzaam kan zijn
Competenties carrosseriebouwer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als carrosseriebouwer
Arbeidsvoorwaarden en salaris carrosseriebouwer
Eigen bedrijf starten als Carrosseriebouwer
Boekhoudprogramma vergelijken Carrosseriebouwer

Beroep carrosseriebouwer

Een carrosseriebouwer is verantwoordelijk voor het aanpassen van voertuigen, zoals bedrijfsauto's, dienstwagens, trailers, koelwagens en andere voertuigen. De meeste carrosseriebouwers werken aan bedrijfswagens, zoals voor gemeentes, overheden, hulpdiensten en transportbedrijven. Daarnaast bestaan er carrosseriebedrijven die zich richten op bijzondere voertuigen. Denk hierbij aan voertuigen voor een uitvaart, campers, limousines of aan podiumwagens. In sommige gevallen kan een carrosseriebouwer te maken hebben met voertuigen die voorzien moeten worden van bepantsering. Bepantserde voertuigen zijn meestal bedoeld voor personen die beveiligd worden, zoals politici of ambassadeurs. Een carrosseriebouwer kan dus te maken hebben met verschillende voertuigen, die aan specifieke eisen moeten voldoen. Vooral de overheid en de transportwereld maken veel gebruik van carrosseriebedrijven, omdat ze behoefte hebben aan aangepaste voertuigen. Als carrosseriebouwer heb je niet alleen te maken voertuigen, omdat een carrosseriebouwer ook te maken kan hebben met trailers, tankcontainers en opleggers. De werkzaamheden van een carrosseriebouwer zijn breed te noemen, omdat een carrosseriebouwer betrokken is bij alle werkzaamheden die nodig zijn om voertuigen of opleggers aan te passen. Een carrosseriebouwer zal dan ook aangemerkt moeten worden als allround vakman, die inzetbaar is voor verschillende werkzaamheden. Een belangrijke toevoeging hierbij is dat er binnen de carrosseriebouw wel sprake is van verschillende vaklieden. Het vervaardigen van onderdelen en het lassen van constructies kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met het inbouwen van voertuigelektronica. Daarnaast kan een carrosseriebouwer werkzaam zijn op de ontwerpafdeling. In dat geval hebben we het meestal over een werktuigbouwkundige. Het aanpassen van voertuigen of trailers is een samenspel waarbij verschillende vaklieden en ingenieurs betrokken zullen zijn.

Werken als carrosseriebouwer

Een carrosseriebouwer is dus verantwoordelijk voor het opbouwen of aanpassen van carrosserieën. Een carrosserie is het koetswerk van een voertuig en kan gezien worden als het dragende deel hiervan. Alle andere onderdelen die later aan een carrosserie aangebracht worden, zoals de wielen, motor en het interieur, zijn geen onderdeel van de carrosserie. Deze worden gezien als losse onderdelen, omdat ze te verwijderen zijn. Een voertuig kan ook bestaan uit een chassis, echter komt dit bijna niet meer voor. Een chassis is de bodem van een auto of ander voertuig waar later de carrosserie opgebouwd wordt. Bij normale voertuigen wordt er geen gebruikgemaakt van een apart chassis. Bij speciale voertuigen zoals sportwagens kan dit wel het geval zijn, omdat deze voertuigen extra sterk moeten zijn. Ook andere grote voertuigen, zoals vrachtwagens en bussen, maken nog steeds gebruik van een chassis. Carrosseriebedrijven hebben te maken met complexe werkzaamheden, omdat het aanpassen of opbouwen van voertuigen niet makkelijk is. In de meeste gevallen zijn er verschillende vaklieden betrokken bij het aanpassen van voertuigen. Denk bijvoorbeeld aan constructiebankwerkers, lassers, bedrijfswagenmonteurs, tankcontainers monteurs en aan koelmonteurs. Daarnaast is er meestal sprake van werktuigbouwkundigen of autotechnisch ingenieurs, die verantwoordelijk zijn voor het technisch ontwerpen van voertuigen.

Waarom voertuigen aanpassen

Het aanpassen van voertuigen is meestal nodig, omdat autofabrikanten of bedrijfswagenfabrikanten voertuigen niet inrichten voor specifieke diensten. Denk bijvoorbeeld aan pechhulpverleners, de brandweer, de politie, ambulancediensten en aan expediteurs, die niet kunnen werken met standaard voertuigen. Deze voertuigen worden naar een carrosseriebedrijf gebracht, die de voertuigen ombouwen voor hun specifieke taak. Denk hierbij aan het verlengen van voertuigen, het versterken van voertuigen, het inbouwen van gereedschap, het inbouwen van communicatieapparatuur en aan het vergroten van het motorvermogen. Daarnaast voorzien de carrosseriebedrijven dienstwagens meestal van bedrijfskleuren en belettering. Het ombouwen van voertuigen is kostbaar, omdat dit in bijna alle gevallen maatwerk betreft. Daarnaast zijn de eisen die hulpdiensten stellen aan voertuigen hoog. De meeste carrosseriebedrijven hebben te maken met fleet managers en kwaliteitsmanagers.

Wat doet een carrosseriebouwer

Een carrosseriebouwer is verantwoordelijk voor het opbouwen of aanpassen van carrosserieën. Daarnaast is een carrosseriebouwer verantwoordelijk voor het maken of aanpassen van de opbouw. Het aanpassen van carrosserieën kan niet los gezien worden van het aanpassen van de opbouw. Als carrosseriebouwer kan je afhankelijk van de werkgever met verschillende voertuigen te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan marktkoopwagens, bestelwagens, aanhangwagens, taxi's, rouw-dienstauto's of aan gepantserde voertuigen. Gepantserde voertuigen zijn een bijzondere categorie, omdat gepantserde voertuigen in de meeste gevallen voorzien worden van metalen platen en kogelwerend glas. Het bepantseren van voertuigen komt binnen Nederland niet veel voor. Internationaal gezien zijn er veel politici, ambassadeurs en directeuren, die gebruikmaken van gepantserde voertuigen. Als carrosseriebouwer kan je ook te maken hebben met bijzondere voertuigen. Denk bijvoorbeeld aan bouwkranen, landbouwvoertuigen of aan evenemententrailers.

Film: carrosseriebouwer aan het werk:

Film: beroep carrosseriebouwer:

Opleidingen tot carrosseriebouwer

Wie een carrière ambieert als carrosseriebouwer kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding allround carrosseriebouwer. Het vakgebied van een carrosseriebouwer houdt meer in dan alleen het kunnen aanpassen van carrosserieën, omdat je als carrosseriebouwer te maken krijgt met alle aspecten die met voertuigen te maken hebben, zoals het lassen, veranderen van kabelbomen en het inbouwen van gereedschap of machines. Welke opleiding het beste zal passen is afhankelijk van de specifiek werkzaamheden. Een andere gerichte opleiding behoort dan ook tot de mogelijkheden. Een carrosseriebouwer kan ook werkzaam zijn als ondernemer. In dat geval is het belangrijk om een aanvullende opleiding bedrijfskunde te doorlopen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een carrosseriebouwer werkzaam kan zijn

Een carrosseriebouwer zal in de meeste gevallen werkzaam zijn voor een carrosseriebedrijf dat zich gespecialiseerd kan hebben in het bouwen en aanpassen van verschillende voertuigen. Daarnaast kan een carrosseriebouwer werkzaam zijn voor een schadeherstelbedrijf of garage. Het is denkbaar dat een carrosseriebouwer werkzaam is als ondernemer.

Competenties carrosseriebouwer

De belangrijkste competentie van een carrosseriebouwer is dat een carrosseriebouwer aangemerkt kan worden als allround monteur en technicus. Daarnaast is het belangrijk dat je vanaf een werktekening kan werken. Ook wet- en regelgeving speelt een belangrijke rol, omdat voertuigen en trailers in de meeste gevallen opnieuw gekeurd moeten worden. Een andere belangrijke competentie is creativiteit. Dit heeft vooral betrekking op het bedenken van technische oplossingen. Omdat je veel met collega's of leidinggevenden zal samenwerken moeten je communicatieve vaardigheden goed zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn innovatie, nauwkeurigheid, samenwerken, overleggen, inzicht, plannen, organiseren, controleren en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als carrosseriebouwer

Het arbeidsmarktperspectief van een carrosseriebouwer is goed te noemen, mits je over de juiste opleidingen en diploma's beschikt. Er zijn veel bedrijven te bedenken die gebruikmaken van carrosseriebouwers. Het verkrijgen van werk als carrosseriebouwer zal dan ook geen enkel probleem zijn. De doorgroeimogelijkheden van een carrosseriebouwer moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie. Denk bijvoorbeeld aan de functie chef-werkplaats.

Arbeidsvoorwaarden en salaris carrosseriebouwer

Een carrosseriebouwer zal in de meeste gevallen onder de cao carrosseriebedrijf vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een carrosseriebouwer zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 2000 en 3000 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Carrosseriebouwer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Carrosseriebouwer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Carrosseriebouwer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Carrosseriebouwer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Carrosseriebouwer.

Mijnzzp.nl