Glaszetter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep glaszetter
Verschillende werkzaamheden als glaszetter
Werken als glaszetter
Wat doet een glaszetter:
Film over het zetten van glas:
Film over monumentenglas:
Opleidingen tot glaszetter
Bedrijven waar een glaszetter werkzaam kan zijn
Competenties glaszetter
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als glaszetter
Arbeidsvoorwaarden en salaris glaszetter
Eigen bedrijf starten als Glaszetter
Boekhoudprogramma vergelijken Glaszetter

Beroep glaszetter

Een glaszetter is verantwoordelijk voor het op een vakkundige manier plaatsen van glazen ruiten. Als glaszetter ben je meestal werkzaam voor een glasbedrijf die voor verschillende opdrachtgevers glas plaatsen. Als glaszetter zul je meestal met verschillende werkzaamheden te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van kapotte ruiten, het plaatsen van noodglas en aan het vervangen van enkel glas door isolatieglas. Daarnaast zul je ook regelmatig te maken hebben met het kitten van glas en het vernieuwen van glaslatten. Als glaszetter kan je werkzaam zijn in de nieuwbouw, renovatiebranche of ben je werkzaam voor particulieren. Afhankelijk van de werkzaamheden kan een glaszetter ook samenwerken met een timmerman of schilder. Bij renovatiewerkzaamheden komt het vaak voor dat een glaszetter nieuwe ruiten moet plaatsen, omdat er nog sprake is van enkel glas. Tijdens dit soort renovatieprojecten is een glaszetter verantwoordelijk voor het vervangen van al het enkel glas voor dubbelglas. Als glaszetter is het nauwkeurig werken belangrijk, omdat een glaszetter in de meeste gevallen ook verantwoordelijk is voor het inmeten van glas. Het inmeten van glas moet nauwkeurig uitgevoerd worden, omdat de meeste ruiten niet meer aangepast kunnen worden. Een ander belangrijk punt als glaszetter is de veiligheid, omdat het werken met glas potentieel gevaarlijk kan zijn. Vooral bij grote ruiten is het belangrijk om goed op de veiligheid te letten, omdat ongelukken vervelende gevolgen kunnen hebben. De meeste glaszetters werken samen met een collega, om dit soort ongelukken met glas te voorkomen. Glas is een mooi product, echter kan glas ook gevaarlijk zijn omdat het scherp kan zijn. In sommige gevallen kan een glaszetter ook verantwoordelijk zijn voor het uitdiepen van sponningen in kozijnen. In dat geval is de sponning niet diep genoeg voor isolatieglas. Een glaszetter kan met alle soorten glas werken. Denk bijvoorbeeld ook aan veiligheidsglas of aan decoratieglas in een kantoorgebouw.

Verschillende werkzaamheden als glaszetter

Een glaszetter is dus verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden dat wel allemaal te maken heeft met het vervangen van glas. Een glaszetter kan ook verantwoordelijk zijn voor het uitfrezen van bestaande sponningen, het kitten van ruiten en voor het plaatsen van ontluchtingsroosters in glas. Ook het vervangen van glaslatten komt als glaszetter regelmatig voor. In het verleden gebruikten glaszetters bijna alleen stopverf om ruiten vast te zetten in de sponning. Tegenwoordig komt stopverf steeds minder voor, omdat de voorkeur uitgaat naar glaslatten. Ook is het zo dat een glaszetter steeds vaker te maken heeft met isolatieglas, omdat enkel glas steeds vaker vervangen zal worden door isolatieglas. Dubbel glas ofwel isolatieglas heeft veel voordelen op enkel glas. Met dubbel glas wordt het wooncomfort in een keer een stuk verbeterd. Bij enkel glas is er vaak een gevoel aanwezig van constante tocht, door de grote koudebrug van het glas. Ook het beslaan van de ruiten aan de binnenkant behoort tot het verleden met dubbel glas. Het echte voordeel van dubbel glas is vaak pas te zien als de jaarafrekening van de energieleverancier binnenkomt.

Werken als glaszetter

Het beroep glaszetter is een mooi en veelzijdig beroep, omdat je in de meeste gevallen steeds op verschillende locaties werkzaam zal zijn. Daarnaast heeft een glaszetter regelmatig te maken met spoedopdrachten als er ergens een ruit kapot gegaan is. Glasbedrijven zijn dan ook in veel gevallen zogenaamde vierentwintig uur bedrijven, die opdrachten krijgen van verzekeringsmaatschappijen. In dit soort gevallen is het meestal nodig dat een glaszetter eerst een noodruit plaatst. Het is de glaszetter die de afmeting van de ruit zal opnemen en het is de glaszetter die de nieuwe ruit zal bestellen. Als de nieuwe ruit binnen is gekomen is het ook weer de verantwoordelijkheid van een glaszetter om de nieuwe ruit te plaatsen. Als glaszetter kan je ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden, maar dit kan per bedrijf verschillen omdat niet alle glaszetters bedrijven dezelfde werkzaamheden uitvoeren. Daarnaast kan het zo zijn dat een glaszetter werkzaam is voor een schildersbedrijf.

Wat doet een glaszetter:

  • Het vervangen van kapotte ruiten.
  • Het plaatsen van noodglas.
  • Het vervangen van enkel glas door isolatieglas.
  • Het inmeten van glas.
  • Het uitdiepen van sponningen.
  • Het kitten van ruiten.
  • Het plaatsen van luchtroosters.
  • Het vervangen van glaslatten.
  • Het schoonmaken van de werkplek.

Film over het zetten van glas:

Film over monumentenglas:

Opleidingen tot glaszetter

Er zijn geen erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep glaszetter. Welke opleiding een glaszetter precies moet volgen is meestal afhankelijk van de soort vakman. Over het algemeen is het zo dat onervaren glaszetters de werkzaamheden in de praktijk aanleren van ervaren collega's, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Het leren glaszetten is wel weer een onderdeel van de Mbo-opleiding allround schilder. Maar deze opleiding gaat veel verder dan alleen het leren zetten van glas. Als glaszetter zal je het vak in de meeste gevallen in de praktijk moeten aanleren. Als glaszetter zal je in de meeste gevallen ook aanvullende opleidingen moeten volgen, zoals een VCA Cursus. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als zzp glaszetter is bijhouden van de financiële administratie noodzakelijk. Dit kun je eenvoudig zelf doen met behulp van online boekhouden. Er zijn meerdere goede online boekhoudprogramma's beschikbaar als glaszetter.

Bedrijven waar een glaszetter werkzaam kan zijn

Een glaszetter is over het algemeen werkzaam voor gespecialiseerde glaszetters bedrijven, die verschillende werkzaamheden uitvoeren met betrekking tot glas. Daarnaast kan een glaszetter werkzaam zijn voor een schildersbedrijf. In dat geval zal een glaszetter in de meeste gevallen ook aangemerkt kunnen worden als schilder. Welke werkzaamheden een glaszetter precies zal uitvoeren is dan ook afhankelijk van de soort werkgever.

Competenties glaszetter

De belangrijkste competentie van een glaszetter is de algemene kennis van de glasbranche en de verschillende glastechnieken. Daarnaast is veiligheid in het algemeen aan te merken als belangrijke competentie, omdat het werken met glas potentieel gevaarlijk kan zijn. Als glaszetter zul je ook over goede communicatieve vaardigheden moeten beschikken, omdat een glaszetter over het algemeen met veel verschillende opdrachtgevers te maken zal krijgen. Een andere belangrijke competentie kan zijn dat een glaszetter gezien moet kunnen worden als allround monteur. Algemeen belangrijke woorden zijn samenwerken, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, doorzettingsvermogen, plannen en organiseren. Ook het accuraat werken kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat een glaszetter in de meeste gevallen ook verantwoordelijk is voor het inmeten van ruiten.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als glaszetter

Het arbeidsmarktperspectief als glaszetter is over het algemeen goed te noemen. Glaszetters bedrijven zijn sterk afhankelijk van goede vakmensen, waardoor het verkrijgen van werk als glaszetter in de meeste gevallen geen enkel probleem zal zijn. De doorgroeimogelijkheden als glaszetter kunnen gezien worden in het verder specialiseren binnen de glasbranche. Denk bijvoorbeeld aan een glaszetter die ook glas-in-loodramen kan maken en/of monteren. Een andere doorgroeimogelijkheid kan zijn het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de organisatie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris glaszetter

Een glaszetter in loondienst verdient afhankelijk van zijn leeftijd en ervaring 1800 tot 2400 euro bruto per maand. De werkzaamheden van de glaszetter vallen onder de cao van schilders-, afwerkings- en glaszetbedrijf. Als glaszetter is het moeilijk om als zelfstandige te starten, omdat er al veel glaszetters bedrijven zijn en er ook veel schildersbedrijven zijn die glas zetten. Puur alleen glas zetten zal moeilijk zijn als zelfstandig glaszetter.

Eigen bedrijf starten als Glaszetter

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Glaszetter, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Glaszetter

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Glaszetter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Glaszetter.

Mijnzzp.nl