Slotenmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep slotenmaker
Specialist op gebied van sloten en beveiligingsmaatregelen
Deur openen slotenmaker
Adviserende rol van een slotenmaker
Verschillende soorten sloten
Beroepsfilm slotenmaker:
Film slotenmaker:
Opleidingen tot slotenmaker
Bedrijven waar een slotenmaker werkzaam kan zijn
Competenties slotenmaker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als slotenmaker
Arbeidsvoorwaarden en salaris slotenmaker
Eigen bedrijf starten als Slotenmaker
Boekhoudprogramma vergelijken Slotenmaker

Beroep slotenmaker

Een slotenmaker is een installateur en adviseur die zich gespecialiseerd heeft in sloten en aanverwante artikelen. Als slotenmaker ben je verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, zoals het namaken van sleutels, het adviseren over veiligheidssloten, het opbouwen van veiligheidssloten en het installeren van sloten bij mensen. Daarnaast kan een slotenmaker helpen om deuren open te maken als mensen hun sleutels vergeten zijn, of als een slot niet meer werkt. Andere werkzaamheden van een slotenmaker kunnen weer zijn het verkopen en plaatsen van hang-en-sluitwerk. Ook het openen van brandkasten kan tot de werkzaamheden van een slotenmaker behoren. Een slotenmaker is dan ook meestal een allround specialist op het gebied van sloten en aanverwante artikelen. Een slotenmaker heeft een grote verantwoordelijkheid als het aankomt op het adviseren van mensen. Een goede slotenmaker zal ook over het politiekeurmerk veilig wonen beschikken. De werkzaamheden van een slotenmaker zijn aan te merken als specialistische werkzaamheden, omdat het opbouwen en installeren van sloten volgens de juiste richtlijnen uitgevoerd moet worden. Dit omdat sloten anders niet de juiste veiligheid bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruiken van de juiste schroeven (lengte en sterkte) met betrekking tot sloten en aan het toepassen van sluitkommen die bij de sloten horen. In de meeste gevallen zal een slotenmaker gezien moeten worden als allround slotenspecialist, die ook aangemerkt kan worden als middenstander. Dit houdt in dat een slotenmaker over een eigen winkel beschikt waarin verschillende sloten en aanverwante artikelen verkocht worden. Denk bijvoorbeeld ook aan algemene ijzerwaren, zoals verschillende bevestigingsmaterialen. Daarnaast beschikken de meeste slotenmakers over een eigen spoeddienst. De meeste slotenmakers kunnen ook aangemerkt worden als PKVW adviseur.

Specialist op gebied van sloten en beveiligingsmaatregelen

Een slotenmaker moet dus gezien worden als een allround installateur, die beschikt over alle kennis met betrekking tot sloten en beveiligingsmaatregelen. De benaming slotenmaker is tegenwoordig eigenlijk niet helemaal meer juist, omdat moderne slotenmakers geen sloten meer maken. Wel verkoopt een slotenmaker sloten, adviseert hij klanten die sloten willen kopen en maakt hij deuren open als dat nodig is. De meeste slotenmakers moeten eerder gezien worden als beveiligingsspecialisten, die veel meer diensten aanbieden dan alleen het verkopen van sloten. Bij de meeste slotenmakers zijn uiteenlopende soorten beveiligingssystemen te koop, zoals alarminstallaties en beveiliging op het gebied van winkelpanden en kantoorpanden. Ook het namaken van sleutels is een dienst die prima bij het vak slotenmaker past. Een slotenmaker kan tegenwoordig ook aangemerkt worden als beveiligingsadviseur en als beveiligingsmonteur. Wie gebruik wenst te maken van een slotenmaker doet er verstandig aan om een gecertificeerde slotenmaker in te huren. Als het aankomt op het vervangen en/of plaatsen van nieuwe sloten en hang-en-sluitwerk is goed advies erg belangrijk. Wie gebruikmaakt van een erkende slotenmaker die ook beschikt over het politiekeurmerk, kan in aanmerking komen voor een korting op de inboedelverzekering. In dat geval zal de woning moeten voldoen aan de voorwaarde van het politiekeurmerk.

Deur openen slotenmaker

Een slotenmaker kan om verschillende redenen een deur open maken, zoals wanneer iemand zijn sleutels is vergeten of wanneer er een uitzetting plaatsvindt door een gerechtsdeurwaarder. De slotenmaker heeft doorgaans veel specialistisch gereedschap om sloten open te kunnen maken. Maar in veel gevallen zal de slotenmaker gebruikmaken van een boormachine en het slot of de cilinder uitboren. Het is de kunst van een slotenmaker om een deur open te krijgen zonder schade toe te brengen aan de deur. Door de moderne veiligheidssloten is het openen van een deur soms geen gemakkelijke opgave, en soms ook niet mogelijk zonder schade. In veel gevallen zal een slotenmaker binnen enkele minuten een deur kunnen openen. Als er sprake is van goede sloten, cilinders en/of een anti-inbraakstrip kan dit lastiger zijn. Tegenwoordig bestaat er ook speciaal antikerntrekbeslag dat het kerntrekken van cilinders tegen moet gaat. Hierdoor zal het voor inbrekers onmogelijk worden om een cilinderslot compleet uit de deur te kunnen trekken. Door het kerntrekken zijn de meeste deuren zeer snel te openen.

Adviserende rol van een slotenmaker

Een goede slotenmaker is een adviseur op het gebied van veilig wonen en is gecertificeerd door de politie als inbraakpreventie medewerker. Het adviseren als inbraakpreventie medewerker gaat een stuk verder dan het alleen proberen te verkopen van veiligheidssloten. Inbraakpreventie heeft ook te maken met de algemene veiligheid in een woonwijk en bijvoorbeeld de verlichting in en om een woning. Voor meer informatie over inbraakpreventie verzoeken wij u bij het beroep adviseur veilig wonen (PKVW) te kijken.

Verschillende soorten sloten

Er zijn tegenwoordig veel veiligheidssloten te koop, maar ook andere voorzorgsmaatregelen die te maken hebben met veiligheid, zoals raamstangen en alarminstallaties. De meeste nieuwe voordeuren worden tegenwoordig voorzien van zogenaamde driepuntssluitingen, zodat het forceren van voordeuren bijna niet meer mogelijk is. Wel is het belangrijk dat ook het deurbeslag inbraakwerend is, evenals de cilinder in het slot. Goed hang-en-sluitwerk is te herkennen aan de drie sterren die afgebeeld staan op het beslag. Een slotenmaker heeft doorgaans heel veel verschillende soorten sloten en andere veiligheidsmaatregelen die een woning inbraakbestendig kunnen maken, zoals bijzetsloten, veiligheidsscharnieren en veiligheidscilinders. Maar als slotenmaker heb je tegenwoordig met veel meer sluittechnieken te maken dan alleen de sloten in woningen. De sluittechnieken van bijvoorbeeld bedrijfspanden worden meestal gecombineerd met een uitgebreid bewakingssysteem, en houden dus meer in dan het alleen plaatsen of onderhouden van veiligheidssloten.

Beroepsfilm slotenmaker:

Film slotenmaker:

Opleidingen tot slotenmaker

Er zijn binnen Nederland enkele opleidingen voor het beroep slotenmaker. Daarnaast zijn er natuurlijk ook diverse beroepen die grote raakvlakken hebben met het beroep slotenmaker, zoals de beroepen timmerman, klusjesman en aannemer. In Nederland zal je als slotenmaker meestal praktijkervaring opdoen binnen beroepen die raakvlakken hebben met het vak slotenmaker, of door directe praktijkervaring op te doen. Wie op zoek is naar een goede slotenmaker doet er in alle gevallen verstandig aan om een gecertificeerde slotenmaker in te huren. Bekijk hiervoor het Nederlandse sleutel- en slotenspecialisten gilde (Nssg). Daarnaast kunnen de meeste groothandels en bouwmarkten prima adviseren over mogelijke nieuwe sloten, cilinders en hang-en-sluitwerk. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot een goed boekhoudpakket zzp voor de administratie. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een slotenmaker werkzaam kan zijn

Een slotenmaker is over het algemeen werkzaam als ondernemer. Als een slotenmaker over een eigen winkel beschikt ook de term middenstander van toepassing zijn. Als een slotenmaker in loondienst werkzaam is, kan ook de algemene benaming verkoopspecialist van toepassing zijn. In de praktijk is het zo dat slotenmakers op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Een slotenmaker kan bijvoorbeeld ook werkzaam zijn als timmerman of als klusjesman. Daarnaast is het zo dat de betere ijzerwarenwinkels en/of groothandels meestal gebruikmaken van een slotenmaker.

Competenties slotenmaker

Als slotenmaker is het belangrijk dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt, omdat je veel met klanten te maken krijgt, die je op een goede manier moet kunnen adviseren. Daarnaast moet je affiniteit hebben met het slotenmakers vak en over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikken. Met andere woorden moet een slotenmaker aangemerkt kunnen worden als allround monteur en technicus. Ook wet- en regelgeving is belangrijk als slotenmaker, omdat slotenmakers niet zomaar alle deuren mogen openen. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je ook een commerciële instelling bezitten en kunnen netwerken. Algemeen belangrijke woorden zijn secuur, betrouwbaarheid, overleggen, plannen, organiseren en dienstbaarheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als slotenmaker

Het arbeidsmarktperspectief van een slotenmaker is over het algemeen niet heel groot te noemen, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Daarnaast is het zo dat de meeste slotenmakers aangemerkt moeten worden als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. De doorgroeimogelijkheden van een slotenmaker moeten gezien worden in het beginnen van een eigen slotenmakers- of beveiligingsbedrijf. Verdere doorgroeimogelijkheden van een slotenmaker zijn er eigenlijk niet.

Arbeidsvoorwaarden en salaris slotenmaker

Over het algemeen zal een slotenmaker in loondienst onder de cao metaal en techniek vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. In de meeste gevallen zal een slotenmaker niks te maken hebben met de arbeidsvoorwaarden, omdat de meeste slotenmakers werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsvoorwaarden moeten bepalen. Een slotenmaker die werkzaam is in loondienst zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2000 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende slotenmaker kan over het algemeen meer verdienen als er voldoende opdrachten binnengehaald worden.

Eigen bedrijf starten als Slotenmaker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Slotenmaker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Slotenmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Slotenmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Slotenmaker.

Mijnzzp.nl